XS
SM
MD
LG
20.04.2024 Dragan Pejić

Goran Vlaučin - strelac po genu

Goran Vlaučin, golgeter Vojdođanske lige "Istok" - foto: Dragan Pejić

Imala je Srpskocrnjanska ''Budućnost'' u svojoj stogodišnjoj istoriji i boljih igrača i spretnijih strelaca od 25-godišnjeg Gorana Vlaučina, ali se ipak ne pamti da je neko tako superiorno i u kontinuitetu tresao protivničke mreže kao ovaj momak u tekućem prvenstvu. Postigao je čak 17 golova a imao i 4 asistencije! Kako igra na poziciji desnog krila, relativno je nizak i krhke građe, umnogome podseća na Milana Marića nezaboravnog crnjanskog golgetera osamdesetih godina. Kako je Mare nezaboravna crnjanska legenda, Vlaučina svi s njim porede jer zna fudbal, brz je, vešt dribler i spretan strelac. Uz sve - dobar je čovek, vole ga saigrači i publika!

Rođen je u Zrenjaninu 1999. godine i kao devetogodišnjak počeo trenirati u nižerazrednom '’Banatu''. Kako je istoimeni klub iz Banatskog Dvora bio u usponu odveli su ga u svoje redove videvši u njemu veliku nadu za svoju prvoligašku ambiciju. Nakon četvorogodišnjg boravka u Dvoru prelazi u ''Bambi'' iz Lukićeva, potom "Hajduk" iz Kule - čiji omladinski timovi su bili elitni u najkvalitetnijim ligama Vojvodine i Srbije.

- Kada sam dospeo u seniorski uzrast vratio sam se u rodni grad i zaigrao u "Radničkom" koji je bio jak vojvođanski ligaš. Obližnji klub iz Perleza "Vojvodina" se borila za viši rang pa me je trener Marko Guteša angažovao da im igram ''bonusa''. Njihovo bitisanje u tom rangu nije dugo potrajalo a sjajni trener Guteša je prešao u Žitište, naravno i ja s njim. Bio sam golgeter ekipe pa me je angažovao Bečej koji je igrao u višem rangu. No, niti mi se tamo svidelo a ni ja njima pa se ubrzo vraćam u Žitište i tu naredne dve godine igram sa velikim uspehom. Gutešu je nasledio Milenko Zečević "Zeka" sa kojim sam sjajno sarađivao i kada je prošle godine postao, po ko zna koji put, trener Budućnosti, nisam imao dilemu hoću li ili ne prihvatiti njegov poziv da pređem u Srpsku Crnju gde evo drugu godinu igram s velikim uspehom - objašnjava Vlaučin svoja putešestvuja po klubovima Vojvodine.

Njegove kvalitete najbolje poznaje trener Marko Guteša:
​- Bez sumnje je odličan fudbaler, sjajan za ovaj rang takmičenja: tehnički kompletan, majstor driblinga, rasan strelac. Bio mi je veoma dragocen i u Perlezu i u Žitištu pa sam nerado pristajao da ga pustim da ode. Sada vidim da je to bila greška jer je stalno napredovao i gde god da je otišao u klub višeg ranga napravio bi dobru karijeru. Sa 25 godina je za tako nešto sada već kasno, ali i Crnja je dobar i veliki klub, radujem se da igra odlično i u kontinuitetu daje golove!

A šta je Vlaučinova uža specijalnost koja ga čini vrhunskim strelcem iako formacijski ne igra u špicu no veznom redu, najbolje zna Aleksandar Basta, pomoćni trener "Budućnosti", svojevremeno i sam sjajan strelac?!

- Veoma je brz, ima neverovvarnu startnu brzinu, i kada uhvati tih prvih nekoliko koraka nemoguće ga je stići. Zahvaljujući tom kvalitetu veoma često sam sebe dovodi u šansu za pogodak, nepogrešivo ga postiže, budući da ima i sjajnu tehniku. Rečju - sjajan je fudbaler i divna ličnost, pravo bogatstvo našeg kluba!

Osim induvidualnih kvaliteta - urođena brzina, iškolovana tehnila, neuhvatljiv dribling i spretnost pred golom, Vlaučina krasi i nadasve smisao za kolektivnu igru, tako da svoje nesporne kvalitete podređuje kolektivu, što treneri naročito cene.

- Srećan sam što mi je u Crnji sjajno, vlada veliko drugarstvo, treneri Zečević i Basta kvalitetno rade a u klubu je dvadesetak odličnih pojedinaca. Igramo kolektivno, jaki smo na svim pozicijama i u klubu je stvorena pobednička atmosfera pa na svaku utakmicu idemo na pobedu. Zimus smo se pojačali i da smo ovakav tim imali na početku sezone, bili bi šampioni. Uostamom, poslednjih 7 od 8 utakmica smo pobedili i ličnog sam mišljenja da smo trenutno najbolji tim u ligi. I drugo, Crnja u poslednje vreme puno ulaže u fudbal - sem sjajnih pojačanja tima, unapredili su odnose u klubu, razvili marketing, pokrili tribine, postavili sedišta, sagradili reflektore i elektronski semafor, na stadionu odslikali murale svojoj trijici legendi, vratili publiku na utakmice... Rečju - klub je živnuo u svakom pogledu i nastavili se ovako bićemo... uostalom pričaćemo o tome već dolazećeg leta - završava Vlaučin bez želje da prejudicira ono o čemu svi u Crnji naveliko pričaju - skorašnjem i konačnom jurišu na viši rang takmičenja!

Tekst i foto: Dragan Pejić


Igrač
Napad
Broj godina: 25

Budućnost
Srpska Crnja
Vojvođanska liga "Istok"
2023-2024
Borac : ŽAK
Budućnost : Kozara
Jedinstvo (V) : Mladost
OFK Proleter : Polet
Radnički (K) : Vojvodina 1928
Begej : Rusanda
Sloboda : BAK
Crvena zvezda : Jedinstvo (BK)
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Vojvodina 1928 25 20 2 3 62
2 Mladost 25 17 5 3 56
3 Jedinstvo (V) 25 14 5 6 47
4 Budućnost 25 14 4 7 46
5 Begej 25 12 4 9 40
6 Kozara 25 11 6 8 39
7 Polet 25 10 6 9 36
8 Sloboda 25 9 7 9 34
9 Rusanda 25 8 7 10 31
10 Borac 25 9 4 12 31
11 Crvena zvezda 25 7 7 11 28
12 Jedinstvo (BK) 25 7 6 12 27
13 OFK Proleter 25 7 5 13 26
14 BAK 25 6 5 14 23
15 Radnički (K) 25 4 6 15 18
16 ŽAK 25 5 1 19 16