XS
SM
MD
LG

100 godina Morave

Dolazak mladog i ambicioznog učitelja Tihomira Kuzmanovića u Mrsać pokrenuo je mladež u selu. Okupljeni oko njega osnivaju 1924. godine Pevačku i loptačku družinu Mokranjac. Kafane su opustele a probe bile veoma posećene. Između dva rata i nije bilo puno zanimacije pa je lopta krpenjača postala glavni izvor zabave. U to vreme nije postojalo puno klubva pa se fudbalska družina delila na Razbojište i Grabak koji su preteča današnje Morave.

Koliko je društvo bilo ozbiljno svedoči i podatak da je urađena zastava koja je zvanično i osveštana i trenutno se nalazi u Narodnom muzeju u Kraljevu u stalnoj postavci. Prvu kožnu loptu u Mrsać iz Francuske doneo je Gvozden Mijović viši oficir u pratnji Kralja Aleksandra Karađorđevića. Morava nije prvi po osnivanju, ali je najstariji aktivni klub i prvi fudbalski klub koji stiže do stotog rođendana.

Od uvođenja organizovanog takmičenja posle II svetskog rata Morava nije propustila nijedno takmičenje ili ti nije prestajala sa radom. Za Moravu su igrale čitave porodice neretko se dešavalo da u ekipi igraju otac i sin a pored meštana za Moravu su uglavnom navijali radnici Kraljevačkih fabrika koji su simpatisali malu seosku ekipu sa dušom. Kao takva četiri sezone se Morava takmičila u Međupotsaveznoj ligi sa ekipama 14. oktobar, Borac, Jedinstvo i Obilićevo iz Kruševca, Prvom Petoletkom iz Trstenika, Novim Pazarom (sada superligaš), Trudbenikom iz Stalaća, Slogom iz Sjenice, Banom iz Raške i drugima a ostaće u istoriji zabeležene pobede od 11-2 protiv Jedinstva, pa 7-1 protiv Trsteničana, pa 6-0 protiv Trudbenika ili pobeda od 7-4 protiv Bana.

FK Morava

Ipak najvećim uspehom se smatra sezona 1968-69 kada se Morava takmičila u Zapadnomoravskoj ligi. Teško je taj rang uporediti sa ovim sadašnjim ali poslušajte ovo. Morava je igrala zvanične mečeve protiv dojučerašnjeg superligaša Javora iz Ivanjice i pobedila, pa uzela bod protiv Metalca iz Gornjeg Milanovca doskorašnjeg Prvoligaša, namučila u Mrsaću Mladost iz Lučana dugogodišnjeg Superligaša, igrala još i protiv srpskoligaša Sloge iz Požege, Fap-a iz Priboja, Jedinstva iz Užica, zatim Slobode i Remonta iz Čačka i drugih.

Za doprinos u razvoju fudbala 1969. godine Fudbalski savez Jugoslavije Moravi dodeljuje Zlatnu plaketu a Fudbalski savez Srbije povodom 85 godina fudbala u Srbiji Moravi dodeljuje Jubilarnu plakletu. Proslavu 40 godina kluba uveličala je naša Sloga, 50 godina Sloboda iz Užica, a 60 godina ekipa Sarajeva koja je 1985. godine gostova u svom punom sastavu sa reprezentativcima Jugoslavije Farukom Hadzibegićem, Davorom Jozićem, Pašićem, Jakovljevićem i sa Fazlagićem na čelu. Ekipa Sarajeva je samo 10 dana pre dolaska u Mrsać osvijila šampionsku titulu SFRJ. Gostovanje su ponovili 2004. godine na proslavi 80 godina kluba.

Kroz Moravu je prošao veliki broj igrača i trebalo bi vremena pobrojati ih sve a verovatno bi nekog i preskočili. Ipak moramo da pomenemo Radovana Vulićevića koji je bio kapiten Sloge a na prvoligaškoj sceni velike Jugoslavije nastupao za OFK Beograd i Teteks iz Tetova, kao i za Napredak iz Kruševca, Majdanpek i druge klubove. Pa onda neizostavni Rade "Beli" Todorović vlasnik Kikera koji je posle Sloge nastupao i za Rad, Prištinu, Sutjesku, Nirnberg, Slaviju, Krivbas i druge klubove.

Od mlađih ne možemo a da ne pomenemo Aleksandra Kneževića sada golmana superligaša IMTa, pa Živana Ramovića koji je nastupao za mlađe selekcije Crvene zvezde i RFK Grafičara, pa Danijela Puzića koji nastupa za Trento u Italiji pa našeg meštanina Nikolu Miličića koji nastupa za Partizan i na kraju Nikolu Zečevića (2004. god) koji je iz Morave preko Kikera i Voždovca dospeo u Haken iz Švedske. Veoma je zanimljiv i podatak da je njegov pradeda Srećko odigrao prvu zvaničnu utakmicu za Moravu, da je deda Predrag takođe igrao za Moravu, a da su i otac Goran i stric Zoran takođe dugogodišnji igrači Morave. Znači Nikokla je četvrta generacija koja je nastupala za naš klub.

Dosta je njih je dalo tri generacije u klubu ali pored Zečevića još samo jedna porodica je dala četiri generacije. To je porodica Pavlović. Najpre Ljubo, pa sin Zlatoje koji je jedan od najboljih golmana Morave svih vremena, pa njegovi sinovi Duško i Dragan i sada Draganov sin Zlatoje nekadašnji igrač Sloge koji je kapiten ekipe. Da ne zamaramo puno podacima rećićemo samo još da se klub trenutno takmiči u ligi Raškog okruga, da i mlađe selekcije nastupaju u redovnom takmičenju da klub uskoro dobija reflektore i da je plan i izgradnja tribina, što bi zaokružilo sliku o klubu koji je na zdravim nogama i koji iz dana u dan napreduje u svakom smislu.


Miločajac 2 : 0 OFK Progorelica
Morava (M) 3 : 1 Zvezda
OFK Ras 6 : 1 Karađorđe
Borac (V) 4 : 1 Koštampolje
Ibar 2 : 2 Omladinac (NS)
Rudar 0 : 1 Radnik
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Ras (-1) 24 15 3 6 47
2 OFK Progorelica 24 13 6 5 45
3 Borac (V) 24 13 5 6 44
4 Miločajac 24 12 7 5 43
5 Morava (M) 24 10 10 4 40
6 Omladinac (NS) 24 10 6 8 36
7 Proleter (-8) 24 13 4 7 35
8 Radnik 24 9 3 12 30
9 Ibar 24 8 5 11 29
10 Koštampolje 24 6 8 10 26
11 Rudar 24 7 2 15 23
12 Karađorđe (-1) 24 7 2 15 22
13 Zvezda (-6) 24 1 3 20 0