XS
SM
MD
LG

Mlinarić: Srbija će otići dalje

Marko Mlinarić u dresu reprezentacije Jugoslavije, Foto: Arhiva

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj

Iz ugla stručnjaka: Marko Mlinarić

ZAGREB – Evropsko prvenstvo u Nemačkoj uveliko teče. I dok je od nekadašnjih jugoslovenskih republika jedino Slovenija iščupala bod Dancima, veruje se da Srbija i Hrvatska tek treba da pokažu pravo lice. Nekadašnji kapiten zagrebačkog Dinama, te učesnik evrospkih i svetskih šampionata i Olimpijskih igara Marko Mlinarić poziva na dozu opreza, uz poruKu da danas svi igraju fudbal.

„Kako melje ovaj mlinac, kako igra ovaj klinac“, često je umeo reći legendarni reporter Ivan Tomić kada bi lopta bila u nogama Marka Mlinarića, jednog od najboljih i najlegendarnijih fudbalera zagrebačkog Dinama u njegovoj istoriji.

Ima pozitivne utiske o dosadašnjem toku 17.Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

„Želim reći da me je iznenadila ofanzivna igra skoro svih ekipa koje su do sada igrače na EP u Nemačkoj. To može potvrditi i gol razlika koju smo gledali. To  veseli ne asamo gledaoce na tamošnjim stadionima, nego i sve nas koji sve to gledamo pored malih ekrana. Dosta efikasno se igra i neka tako bude i u nastavku“, kaže Marko Mlinarić.

U nedelju je bilo Engleska – Srbija 1:0. Dva lica Srbije protiv Engleza čiji je selektor izjavio da će otići sa mesta kormilara, ako njegov tim ne bude osvojio zlato u Nemačkoj.

„Dva lica utakmice. Bledo prvo, odlično drugo poluvreme. Engleska se u tom meču postavila kao favorit. Čini mi se da je u nastavku bilo malo više odlučnosti i hrabrosti, da je Srbija mogla doći do pozitivnog rezultata. Ostaju još dve utakmice. Po meni, Srbija uvek ima odlične pojedince i mislim da je sazrelo vreme da učine dobar rezultat“, priča Mlinarić.

Ima komentar i na remi Slovenaca i Danaca.

„Izuzetno čvrsta utakmica gde su dominirali Danci. Međutim, Slovenci imaju izuzetnog selektora koji ima dobar rezultat gde god je radio. Odlučivaće meč između Srbije i Danske, odnosno Srbije i Slovenije ko će ići dalje. Teško je prognozirati, ali čini mi se da je Srbija bolja i kvalitetnija i od Slovenije i od Danske“, naglašava Marko Mlinarić.

U subotu je Španija pobedila Hrvatsku sa 3:0. Mnogi su Hrvate videli u samoj završnici, negde u polufinalu. Dobro, još nije kasno da se taj uspeh dosegne.

„Moj naslov bi glasio od euforije do depresije, do razočarenja. Kao bivši profesionalni sportista bio sam trezveniji od većine javnosti u Hrvatskoj. Španija je jedna od najboljih reprezentacija u Nemačkoj. Jasno je da smo razočarani, jer očekivanja su bila velika. Bili smo dva puta bronzani, jednom igrali finale i finale Lige nacija. Koštala nas je utakmica protiv Portugalije koje smo dobili sa 2:1. Protiv Španije jedna od lošijih predstava Hrvatske. Trebamo protiv Albanije i Italije pokazati pravo lice i doći do mesta koje nam pripada u evropskom fudbalu“, upozorava Mlinarić.

U sredu Hrvate čekaju Albanci, poveli su protiv Italije, pa izgubili. Ovde se,ipak, očekuje da Hrvatska dođe do rutinske pobede.

„Ne bih prognozirao. Treba imati respekta, ne treba nikog potcenjivati, ali smatram da Hrvatska ne može odigrati lošije nego protiv Španije. Kažem, opreza nikad previše. Nadam se da će Hrvatska biti u odličnom izdanju i doći do tri boda protiv Albanije“, priželjkuje on.

U drugom meču snage će odmeriti Italija i Španija.

„Italija nema klasu kao nekada, ali su poznati po taktičkoj igri. Vrlo su disciplinovani. Njima odgovara i remi. Biće to tvrda i otvorena utakmica. Igrači na terenu donose odluke, na kraju“, nastavlja Marko Mlinarić.

U četvrtak je još jedan dan neizvesnosti: Slovenija – Srbija i Engleska – Danska.

„Po meni, Srbija je igrački bolja i od jednih i od drugih. Ovo će biti pobeda Srbije, a Englezi bi trebali dobiti Dansku“, prognozira Marko Mlinarić.

Neka u polufinalu budu Srbija, Hrvatska, Slovenija i zemlja domaćin – Nemačka?!

„Ha, ha, ha, ha. Dobro ste vi to, Slađane, izveli. Slažem se, zašto da ne. U fudbalu je sve moguće. To je sport u kojem i manje kvalitetne reprezentacije mogu doći do uspeha koji mnogi ne očekuju, a neki i ne žele da se ostvare. Nemam ništa protiv ovog, neka bude tako“, šaljivo će nekadašnji jugoslovenski reprezentativac,

Marko Mlinarić je uvek tih, blag, odmeren i pravičan. To je ono što je oduvek na ceni...