XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Kadetkinje Srbije osvojile bronzu na SP

ZALAEGERSEG, 11. maj (Info centar).- Ženska kadetska reprezentacija Srbije osvojila je bronzanu medalju na Šampionatu sveta u kuglanju u Zalageregsegu u Mađarskoj sa 2.212 čunjeva (Katarina Ljubenković 542, Sanela Milosav 533, Hermina Lukač 575, Vesna Boškov 566, rezerva Angela Zolnai).

Tutulu su osvojile Hrvatice sa novim svetskim rekordom od 2.410 čunjeva (stari 2.336, Hrvatska, SP u Detenhajmu 2011). Srebro je pripalo Nemicama sa 2.284 čunja. Četvrta je Slovenija sa 2.012 čunjeva, četiri manje od Srbije, peta u konkurenciji 13 nacija je Mađarska sa 2.202 čunja.

Ovo je druga ekipna medalja za kedetkinje. Prvu, takođe bronzanu osvojile su 2009. na SP u Detenhajmu.

- Ovo je ono što sam potajno priželjkivao pre početka Šampionata sveta – priznao je selektor Ljubomir Štetin.- Odigrale su veoma ujednačeno, ni jedn nije mnogo podbacila, ali je činjenica da su sve mogle i po desetak čunjeva više. Za sjajniju medalju bilo je potrebno da jedna odskoči rezltatom a to se nije dogodilo. U odsu na prireme, samnjili smo broj promašaja, ali je još uvek nedopustivo loše čišćenje pozicija. Mnogo su hitaca potrošile rušeći čunj po čunj. Uz nas je bila, moram da kažem i sportska sreća, do poslednjih hitaca vodili smo veliku borbu sa Slovenkama i u toj igri nerava poslednja naša kuglašica Vesna Boškov se bolje snašla...

Pre poslednje igračice, znalo se da je zlato sigurno u rukama Hrvatica za koje je debitovala nekadašnje reprezentativka Srbije Milana Pavlic kći bivšeg svetskog prvaka Zdenka, a da su Nemice kaparisale srebro. Ispred Srbije bile su Slovenke i Čehinje. Vesna Boškov je bila pod ogromnim pritiskom i – izdržala je junački: na 60 hitaca prestigla je Čehinju, ali je Slovenka posle tri seta imala još uvek devet čunjeva više!

- Nisam pratila šta se dešava na drugim stazama, ali sam po navijanju shvatila da je „tesno“ – pričala je Vesna Boškov.- U poslednjem setu sam dosta izbijala, imala sam „dur“ nekoliko hitaca pre kraja, ali na sreću, Slovenka je dva puta promašila i osvojili smo medalju, da tako kažem, u foto finišu.

Sve igračice u kadetskoj selekciji debitovale su na kadetskom šampionatu sveta. Jedino je Hermina Lukač igrala na pionirskim svetskim kupovima. Kristina Ljubenković koja je „probila led“ kao prva igračica, čestitala je Norbertu Ernješiju na odličnoj prognozi:

- Na sastnaku dan pre početka, rekao si da ćemo biti treće. Bio si u pravu...

Na medaelji čestitao je i predsednik Kuglaškog saveza Srbije Uroš Dragojlović:

- Bravo, devojke! Odlično smo počeli takmičenje, uvek je lepo kada već prvog dana uđemo na listu osvajača meadlja, sada i kadeti imaju motiv više.

Čestitke su stigle i od seniorskih reprezentacija koje se u Banji junaković pripremaju za ekipno Prvenstvo sveta u Zalaegersegu od 16. do 25. maja, direktra reprezentacije Milana Jankovića, kao i brojnih ljubitelja kuglaškog sporta.

Među 24 igračice koje će 15. maja igrati za pojednačne titule i za medalje u kombinaciji, plasirale su se Harmina Lukač i Vesna Boškov. Vode tri Hrvatice Boska 619, Pavlaković 614 i Sedlar 603. Ujedno, ovo su bila jedina tri rezultata preko 600 „drva“ prvog dana takmičenja na odličnoj kuglani.

U nedelju 12. maja igraće ekipno kadeti a selektor Dragan Fatović odredio je ovaj sastav: Milorad Vojnović (11,20), Norbert Ernješi (12,30), Marko Antić (14,50) i Alen Kujundžić (16,00). Rezerva je David Lajnščak. Kadeti brane zlato osvojeno u Sarajevu 2011. U ovoj reprezentaciji iz šampionskog tima od pre dve godine su Vojnović i Kujundžić.