XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: „Fer - plej je pobeda“ u OŠ „Jelena Ćetković“

BEOGRAD, 20. maj (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta održala je u beogradskoj osnovnoj školi "Jelena Ćetković" javni čas tolerancije i fer-pleja u okviru akcije "Fer-plej je pobeda" i učenicima poručila da nasilju nema mesta u sportu.

-Akcija je dobro prihvaćena, jer je već više od hiljadu mladih učestvovalo u njoj. Napravićemo sada malu pauzu, jer je kraj školske godine, ali s jeseni organizovati slične akcije u nekim drugim mestima - rekla je Alisa Marić

Zahvaljujući se učenicima ove osnovne škole koji su sami prepoznali značaj ove akcije i na svoj način se uključili, ministarka je istakla da je to pravi odjek:

- Zajedno sa profesorom fizičkog vaspitanja Bojanom Todorović napravili su kratki igrokaz i kroz pantomimu pokazali šta za njih predstavlja ideja fer-pleja i tolerancije i kako je oni doživljavaju – pohvalila je osnovce Alisa Marić. –Koliko su kreativni, učenici ove škole pokazali su tako što su čitav hol ispisali i oslikali motivima i citatima na temu fer-pleja i tolerancije.

Podršku ministarki u današnjoj akciji pružio je poslovni direktor Košarkaškog kluba Partizana Mlađan Šilobad koji je tokom karijere igrao za dva naša najveća kluba, Partizan i Crvenu zvezdu.

- Ako pitate bilo kog sportistu da li bi pre prihvatio pošteni poraz ili nefer pobedu, ubeđen sam da bi se velika većina odlučila za ovo prvo. Bitno je da mladi shvate šta je sport i fer-plej. Preporučio bih deci da se bave sportom, jer će na taj način naučiti da pobeđuju, ali i da gube. U životu je važno naučiti da se podnese poraz, a sport može da pomogne u tome. Košarkaši Partizana i Zvezde treniraju u istoj hali, često se viđaju i između njih vlada plemenit odnos - rekao je Šilobad.

Današnjoj akciji trebalo je da prisustvuje i tim-menadžer Crvene zvezde Nebojša Ilić, ali je u poslednji čas otkazao učešće zbog privatnih obaveza.

Shodno odluci Vlade Republike Srbije da 2013. proglasi godinom tolerancije i fer - pleja u sportu, Ministarstvo omladine i sporta pokrenulo je akciju „Fer - plej je pobeda“, u cilju promocije ferpleja i sprečavanja nasilja na sportskim terenima.