XS
SM
MD
LG

Veslanje: Juniori otputovali na Evropski šampionat

Juniorska veslačka reprezentacija Srbije u četvrtak, 23. maja 2013, avionom preko Moskve je otputovala za Minsk gde će od 24. do 26. maja učestvovati na Evropskom prvenstvu, prvom velikom takmičenju juniora u ovoj godini, koje će okupiti učesnike iz 27 zemalja Starog kontinenta. Put glavnog grada Belorusije krenulo je ukupno 19 reprezentativaca koji će u pet posada pokušati da nastave seriju uspeha sprskog veslačkog podmlatka na međunarodnoj sceni (lane juniori osvojili jedno evropsko zlato i dve svetske bronze). U

Minsku boje Srbije braniće dubl skul Andrija Šljukić, Bojan Došljak, dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski, četverac sa kormilarom Milan Mijić, Dušan Slavnić, Petar Savin, Miloš Aleksić, kormilar Filip Lekić, osmerac Aleksa Stanković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Nikola Kekić, Uroš Marinković, Nemanja Lečić, Nikola Selaković, kormilar Filip Lekić i ženski skif Ljiljana Jošić.

Andrija Šljukić (rođen 8. septembar 1995) svoj raskošni talenat je pokazao prošle godine kada je sa Igorom Lončarevićem u dvojcu bez kormilara osvojio svetsku bronzu u Plovdivu, i to u konkurenciji godnu dana starijih veslača. Ove godine, kada će se u juniorskoj konkurenciji ogledati sa svojim vršnjacima, očekuje se da se tek pokaže u pravom svetlu. I sam Šljukić je samouveren pred šampionat u Minsku na kojem će nastupiti sa Bojanom Došljakom u dubl skulu u konkurenciji još 17 posada.

– Mislim da smo kadri da osvojimo zlato. Plasman u finale ne sme ni da se dovede u pitanje. Jedina posada koja može da nas ugrozi su Rumuni od kojih smo izgubili pre dve godine. Međutim, mislim da smo od tada mnogo napredovali, čamac ide odlično, rezultati su na nivou i sa mnogo samopouzdanja odlazimo u Minsk – kazao je Šljukić koji je promenio disciplinu i partnera ove godine – Posle jednogodišnje pauze ponovo sam seo u čamac sa Došljakom s kojim sam veslao četiri godine pre nego što su me lane uparili sa Lončarevićem. Došljak mi, mislim više odgovara, zbog jače konstitucije. Sve u svemu Evropsko prvenstvo doživljavam samo kao usputnu stanicu ka Svetskom šampionatu u Litvaniji u avgustu koje će biti kruna cele sezone. Ostaje još da se vidi ko će i u kojim posadama veslati na ovom takmičenju.

Šljukićev prošlogodišnji partner u dvojcu bez kormilara Igor Lončarević i ove godine će veslati u istom čamcu s tim što će iza njega sedeti Aleksandar Beđik. I Lončarević je, poput Šljukića, optimista pred prvenstvo u Belorusiji na kojem je u dvojcu bez kormilara prijavljeno 14 posada.

– Odlično smo radili u prethodnom periodu. Brzo sam se navikao na Beđika koji je, poput Šljukića, izuzetno talentovan veslač. Dvojac ide brže nego lane što je i logično s obzirom da smo i mi stariji i jači za jednu godinu. Maksimalno smo spremni u ovom trenutku i mislim da nećemo imati problema da se plasiramo u finale bez obzira na to što je ove godine jača konkurencija nego prošle na Bledu. Naime, veslaće i izuzetno jake posade Italije i Francuske kojih nije bilo u Sloveniji. U svakom slučaju medalja se nameće kao jedini cilj a ja se nadam da imamo snage i kvaliteta za onu najsjajniju. Pored već pomenutih Italijana i Francuza i, naravno, nas mislim da će se za postolje boriti i Austrijanci i Slovenci – istakao je Lončarević, koje je ovo, poput Šljukića, poslednja sezona u juniorskoj konkurenciji.

Jedina srpska predstavnica u ženskoj konkurenciji biće darovita Ljiljana Jošić koja će se ogledati u ženskom skifu (prijavljeno 18 posada). Iako je ove godine napunila tek 16 godina (25. februar 1997) zbog svog raskošnog talenta, koji je u nekoliko navrata „podvukao“ i selektor veslačke reprezentacije Nebojša Ilići, dobila je priliku da drugu godinu uzastopno nastupi u konkurenciji juniorki. Lane je u dubl skulu sa Zoricom Mrđom bila sedma na EP na Bledu i 14. na SP u Plovdivu.

– U juniorskoj konkurenciji ću moći da nastupam još dve godine tako da i ovo takmičenje, kao i ona prošlogodišnja, doživljavam kao odličnu priliku da stičem međunarodno iskustvo. Ipak, daleko od toga da će mi to biti jedini cilj u Minsku. Idem na Evropski šampionat da se trkam i da pokušam, pre svega, da se nađem u finalu. Onda bi bilo sve moguće. Od takmičarki koje me tamo očekuju do sada sam imala priliku da veslam sa Turkinjom i Estonkom koje sam pobedila, dok sam zbog bolesti propustila takmičenje na kojem je veslala Bugarka. U svakom slučaju maksimalno sam spremna kada je ovaj deo sezone u pitanju i nadam se najboljem – rekla je Jošićeva koja će od srpskih reprezentativaca u Minsku biti jedini predstavnik Čuruga, kluba koji u poslednje vreme beleži sjajne rezultate – U Čurugu smo svi kao jedna velika porodica. Dišemo kao jedan, bodrimo se međusobno, i u teškim i u lepim trenucima. Mislim da je to recept koji donosi rezultate jer su treniramo u jednom odličnom ambijentu u kojem je napredak zagarantovan.

Pored reprezentativaca na šampionat su otputovali i treneri ovih posada Aleksandar Ivković (dubl skul i dvojac bez kormilara), Dušan Kovačević (osmerac), Srđan Jovanović i Marko Veselinović (četverac sa kormilarom) i Radivoj Mijatov (ženbski skif). Šampionat će biti svečano otvoren u petak, 24. maja, u 19 časova. Četiri sata ranije biće obavljen žreb. Kvalifikacione trke počinju u subotu od 9 časova kada će u popodnevnim časovima biti repesaži. U nedelju su od 9 časova na programu polufinala u disciplinama u kojima je prijavljeno više od 12 posada. Završne bitke za plasman počinju od 10 časova.