XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Bez ženske košarke na MI

BEOGRAD, 24. maj (Info centar). -Nikola Kuljača šef misije za Mediteranske igre u Mersinu u Turskoj od 20. do 30. juna obavestio je članove Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije na sednici u Beogradu da su organizatori zbog malog broja prijavljenih ekipa otkazali ženski košarkaški turnir.

Za ovo takmičenje olimpijski tim Srbije imaće 154 člana u ukupno 24 sporta: atletika 11, plivanje 8, streljaštvo 9, biciklizam 4, kajak 8, veslanje 8, tekvondo 4, rvanje4, stoni tenis 2, boks 1, džudo 4, mačevanje 2, jedrenje 1, badminton 2, streličarstvo 3, streljaštvo–leteće mete 2, dizanje tegova 2, košarka 12, vaterpolo 12, rukomet 32, odbojka na plaži 8, karate 6, boćanje 6, skijanje na vodi 2).

Usvojena je i konačna brojčana prijava za letnji Ejof u Utrehtu u Holandiji od 14. do 19. jula. Srbiju će predstavljati 63 takmičara i takmičarki u osam sportova (atletika, biciklizam, džudo, gimnastika, plivanje, tenis, košarka i odbojka).

Na osnovu ostvarenih rezultata u prethodnom periodu, Izvršni odbor je potvrdio odluku Programske komisije OKS, po kojoj se Asmir Kolašinac (zlato na Evropskom dvoranskom prvenstvu) sada nalazi u prvoj kategoriji kategorizacije programa „Rio 2016“ i da je rvač Zeuf Efendiev ušao u kategorizaciju (osvojeno peto mesto na Evropskom prvenstvu).

Usvojen je i predlog redovnih godišnjih programa OKS za 2014. za Ministrastvo omladine i sporta. U okviru sportskih programa nalazi se Olimpijski program RIO 2016, Program razvoja zimskih sportova, kao i Razvojni program. Obrazovni i stručni programi predviđaju motivacione kampove za mlade sportiste i obrazovanje kadrova u sportu, dok će na takmičenjima iz kalendara MOK u 2014. srpski sportisti učestvovati na zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju, letnjim Olimpijskim igrama mladih Nandžing i u 2015. na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih u Montafonu .

Generalni sekretar Đorđe Višacki obavestio je da će se Olimpijski dan, kojim se obeležava rođendan Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), ove godine održati 9. juna, na Trim stazi na Košutnjaku i da će tom prilikom biti promovisan tim Srbije za Mediteranske igre.

U odsustvu bolesnog predsednika OKS Vlade Divca sednicu je vodio potpredsednik OKS Žarko Paspalj.