XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Đorđe Višacki na forumu u UN „Sport u funkciji mira i razvoja“

BEOGRAD, 7. jun (Info centar).- Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS, učestvovao je prethodna dva dana na trećem međunarodnom forumu “Sport u funkciji mira i razvoja”, koji su organizovali Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Ujedinjene nacije (UN).

Tema foruma bila je "Stvaranje zajedničke vizije", a cilj da se procene izazovi i mogućnosti za unapređenje saradnje na polju korišćenja sporta kao poluge za širenje poruka mira.

Prvog dana foruma na sastanku su učestvovali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Žak Rog.

- Razgovaralo se, pre svega, o dosadašnjem razvoju odnosa UN i MOK kao stalno prisutne institucije u UN i o zajedničkim projektima vezanim za realizaciju milenijumskih ciljeva. Od početka zvanične saradnje, ove dve vodeće institucije u svojim poljima delovanja imaju veliki uticaj na promociju mira i tolerancije. Konstatovano je i da se okolnosti u svetu menjaju i da postoje konflikti za koje su politička rešenja na dugom štapu, ali da je sport taj koji uspešno ide ispred i diplomatije i politike - rekao je Đorđe Višacki.

Na forumu je istaknuto da obrazovanje mladih kroz sport i fizičku aktivnost ima izuzetan uticaj na razvoj čovečanstva.

- To je nešto na čemu OKS radi već godinama, kroz niz različitih programa. Svi učesnici foruma su saglasni da u svim sredinama treba razvijati modele, u odnosu na okolnosti, kroz koje će se deci usađivati tolerancija i svest o prihvatanju različitosti svih onih koji nas okružuju i samim tim stvarati atmosfera mira i prijateljstva – naglasio je Višacki.

Đorđe Višacki se u toku boravka u Njujorku susreo sa kandidatima za budućeg predsednika MOK, između ostalih i sa Ng Ser Mijangom iz Singapura, koji je trenutno i potpredsednik MOK.

- Razgovarali smo o strategiji razvoja Olimpijskog komiteta Srbije u naredne četiri godine. Drago mi je što su svi oni već upoznati sa onim što mi radimo, uočavaju naš konstantni napredak i očekujem da će nas i u buduće podržavati – zaključio je Đorđe Višacki.

Kandidati za prvog čoveka MOK su Nemac Tomas Bah, Ser Mijang Ng iz Singapura, Ukrajinac Sergej Bubka, C. K. Vu iz Tajvana, Ričard Karion iz Portorika i Švajcarac Denis Osvald.