XS
SM
MD
LG
08.06.2013 Vinko Janković

Fudbal, omiljen sport na Somborskim salašima

O životu na somborskim salašima, manje više, zna se gotovo sve. U pesmama , vojvođanskog slavuja, Zvonka Bogdana , opevani su mnogi doživljaji iz života salašara. Zna se, kako je danas živeti na salašima, a kako se živelo pre. O sportskom životu današnjih žitelja na salašima se malo zna, pogotovo o aktivnostima koje u sportu priređuju na skromnim igralištima i livadama svoga mesta.
Stanovnici salaškog naselja Gradina kraj Sombora, oduvek su bili aktivni na sportskom polju, i ono malo slobodnog vremena koje imaju , u pauzi poljoprivrednih radova, provode igrajući fudbal i stoni tenis. "Žestoke"utakmice igraju se nedeljom popodne na igralištu pored stare škole, a najčešće su to susreti ekipa oženjeni protiv neoženjenih, starih protiv mladih, zatim susret salaških naselja iz okolice Sombora. U sklopu obeležavanja dana svoga mesta , 13. juna, dan Svetog Antuna, aktivisti Gradine su organizovali jedan fudbalski i jedan stonoteniski turnir na igralištu pored stare škole i u prostorijama svoga Doma , koji je uzgred budi rečeno , u veoma lošem stanju. U goste su im došle ekipe iz salaškog naselja Lugovo, Nenadić, Lenija , i dve stonoteniske ekipe iz grada. U vrlo zanimljivim mečevima za zelenim stolom sa celuloidnom lopticom, od četiri ekipe, najviše uspeha imali su stonoteniseri U. G. "Bunjevačko kolo" iz Sombora. Drugo mesto zauzeli su stonoteniseri domaće ekipe, a treće je pripalo ekipi Lugova. Na zelenom terenu za fudbal, od pet ekipa učesnika, najuspešniji su bili fudbaleri GRADINE- juniori, a iza njih su se plasirali njihovi sužitelji iz seniorske ekipe. Treće mesto pripalo je ekipi Lugova , koji su bili bolji od Lenije na četvrtom i Nenadića na petom mestu. Organizator je najuspešnije na ovom zanimljivom takmičenju nagradio peharom , plaketama i diplomama, a svi učesnici , organizator i gosti, nastavili su druženje na trećem poluvremenu, uz dobro skuvan paprikaš i hladno piće.


Na slici Detalj sa utakmice fudbalskog turnira "GRADINA 2013" i nagrađeni učesnici ove zanimljive sportske priredbe na salaškom naselju Gradina