XS
SM
MD
LG

Olimpizam: Svečano otvorene Mediteranske igre, Maksimovićeva barjaktar

MERSIN, 20. jun (Info centar).- U svečanom defileu 24 nacije, zastavu Srbije na otvaranju Mediteranskih igara u Mersinu u Turskoj nosila je olimpijska vicešampionka iz Londona Ivana Maksimović.

U timu Srbije je 151 sportista koji će se takmičiti u 24 sporta.

Svečanostt je počela vatrometom sa krova Stadiona Mersin, a posle prvih reči dobrodošlice na stadion je uneta zastava zemlje domaćina, a potom i zastava Međunarodnog komiteta Mediterasnkih igara.

Sportistima i gledaocima se prvo obratio predsednik Organizacionog komiteta Mediteranskih igara u Mersinu i ujedno Ministar omladine i sporta u Turskoj Suat Kilicm, a potom i predsednik Međunarodnog komiteta Mediteranskih igara (MKMI) Amar Adadi.

Gost na svečanom otvaranju bio je i predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Žak Rog, koji se zahvalio domaćinu i organizatoru, a sportistima poželeo da u narednim danima, na najbolji mogući, predstave svoje zemlje, porodice i sebe lično, ali da ne zaborave da je najvažnije da u svakom trentutku budu fer plej takmičari.

Premijer Turske Redžep Tajip Erdogan poželeo je svima dobrodošlicu u Tursku i grad Mersin i osvrnuo se na kratak period u kojem su organizovane ove Igre:

- Iako je uloga domaćina najpre dodeljene Grčkoj, rado smo preuzeli organizaciju ovog takmičenja i za samo 18 meseci uspeli da spremni dočekao naše goste. Nadam se da će nam se ispuniti i ta želja da vas sve dočekamo i ugostimo i na najvećoj svetskoj smotri sporta Olimpijskim igrama u Istanbulu 2020.

Svečanoj ceremoniji otvaranja Mediteranskih igara prisustvovali su i potpredsednik i generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Paspalj i Đorđe Višacki.