XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Maksimovićevoj zlato, Arsovićevoj bronza na MI

MERSIN, 27. jun (Info centar).- Ivana Maksimović, olimpijska vicešampionka iz Londona 2012. osvojila je zlatnu medalju u gađanju MK puškom trostav 3 puta 20 metaka na Mediteranskim igrama u Mersinu u Turskoj sa 456,3 kruga, dok je bronzom u istoj disciplini okitila Andrea Arsović sa 430,9 krugova. Srebrna medalja pripala je Italijanki Petri Zublasing sa 452,3 kruga.

Ovo je druga medalja Ivane Maksimović na MI u Mersinu, ujedno i u karijeri jer je debitant na Mediteranskim igrama. Osvojila je srebro vazdušnom puškom. Andrei Arsović je ovo prvi trofej u Mersinu i drugi mediteranski u karijeri jer ima i zlato vazdušnom puškom iz Peskare 2009.

Pre finala Ivana Maksimović jer bila treća sa 583 kruga. Francuskinja Brise bila je druga sa 583 kruga dok je vodeća posle osnovnog dela bila Italijanka Zublasing sa 584 kruga. Arsovićeva je bila šesta sa 575 krugova. Finale je vredelo 565 krugova.

- Presrećna sam zbog ova dva trofeja – rekla je Ivana Maksimović.- Oni su odlična uvertira za dva važna takmičenja, Svetski kup u Granadi i Prvenstvo Evrope u Osijeku u julu. Ambijent i atmosfera u Mersinu su me podsetili na London prošle gdine pa je i to bio dodatni, lep, motiv da se borim za medalje.

Maksimovićeva je od starta preuzela prvu poziciju u finalu i sačuvala je do kraja. Arsovićeva je posle po 15 metaka klečeći i ležeći bila druga, ali je posle 10 metaka u stojećem stavu pala na treće mesto. Zublasing je imala 48,9 i 51,8 a Arsovićeva 49,1 i 48,1 krug i Italijanka je izbila na drugo mesto. Borba Arsovićeve je trajala do 44. metka, kada je mogla da pretekne Zublasingovu i uđe u finale finala sa Maksimovićevom. Italijanka je opalila 8,2 Arsovićeva 10,0 ali je Zublasing ipak sačuvala 0,3 kruga prednosti i ušla u meč za zlato sa Maksmovićevom koja je u tom trenutku imala velikih 5,6 krugva prednosti. Srpska takmičarka je opalila 45. metak - 8,7, Zublasing 10,3 i Italijanka je samo smanjila razliku...

-Veoma sam zadovoljna, cilj je bio mediteranska medalja i to sam ostvarila - naglasila je Arsovićeva.- Ovo je bila odlična priprema za Šampionat Evrope u Osijeku.

Trener reprezentacije i Andree Arsović u Partizanu Dragan Donević je ovako ocenio učinak:

- Ušla je sa tri kruga prednosti u stojeći stav, ali je drugih pet metaka gađala veoma slabo i pala na treće mesto. Zadovoljan sam medaljom, ali ne i rezultatima osnovnog dela i finala. Imamo vremena, radićemo do Granade i Osijeka na brušenju forme.

Poslednjeg dana streljačkog turnira u Mersinu na Mediteranskim igrama gađanje MK puškom trostav 3 puta 40 metaka Nemanja Mirosavljev i Dejan Pešić.

Srpski strelci su do sada osvojili sedam medalja, dve zlatne, dve srebrne i i tri bronzane. Zlatom su se okitile Zorana Arunović (MK pištolj) i Ivana Maksimović (MK puška, trostav), srebrom Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Zorana Arunović (vazdušni pištolj), dok su bronzane trofeje osvojili Damir Mikec (vazdušni pištolj) i Andrea Arsović (MK puška, trostav).