XS
SM
MD
LG

Rvanje: Lalovića zamenio Balint

ZRENjANIN, 19. avgust (Info centar).- Nenad Lalović, srpski rvački zvaničnik, novi predsednik Međuanarodne rvačke federacije (FILA) podneo je ostavku na mesto predsednika Skupštine rvačkog saveza Srbije na redovnoj Skupštini RSS u Zrenjaninu održanoj uoči početka Šampionata sveta u rvanju za kadete i kadetkinje koje će se u gradu na Begeju održati od 20. do 25. avgusta.

Jednoglasno za novog predsednika Skupštine RSS izabran je dugogodišnji rvački radnik, Zoltan Balint iz Kanjiže. Dobio je poverenje 41 prisutnog delegata od 45 koliko je skupštinsko telo.

Lalović je morao da se povuče sa funkcije predsednika Skupštine RSS zbog odlaska na dužnost presednika FILA. Balint, koji je bio član Predsedništva RSS, podneo je ostavku na ovu dužnost i na predlog predsednika Predsedništva RSS Željka Trajkovića za novog člana kooptiran je Jusuf Abazov iz Azerbejdžana, jedan od direktora Gasproma.

Nenada Lalovića su delegati Skupštine RSS nagradili aplauzom. Lalović se zahvalio članovima skupštine i srpskim rvačkim radnicima na dosadašnjoj saradnji i podršci rvačkom sportu i upoznao ih, u kraćem izlaganju, sa novim pravilima i situacijom u FILA:

- Nova pravila su bila nužna da bi uopšte opstalo rvanje u porodici olimpijskih sportova i veoma je važno da ih naši treneri i rvači što pre prihvate. Ko se bude bolje snašao taj će imati i koristi i uspeha. Nemojte se iznenaditi ako vidite na strunjači ubduće i sudiju sa kamerom. Promeniće se i boja strunjača. Morali smo da se distanciramo od američkog MMA jer nam je jasno rečeno da takve vrste sportova nikada neće moći da uđu u olimpijsku porodicu. Imali smo i mnogo sporenja oko izborne Skupštine FILA i odluka koje su donete, morali smo i na sudu da ih branimo i uspešno smo dobili i tu borbu. Budžet FILA za doping testove je utrostručen, i u VADA je došlo do promena i kontrole će biti još rigoroznije pa i o ovome mora da se povede računa.

Lalović je posebno istakao da je grčko rimski stil bio u opasnosti i da su morali da se naprave i neki ustupci. U olimpijskom programu ubuduće će biti šest a ne sedam kategorija u grčko rimskom stilu, i po šest u muškoj i ženskoj konkurenciji slobodnim stilom. Žensko rvanje je, tako, dobilo dve kategorije više.

Usvojen je, sa 35 glasova „za“ i izveštaj o radu između dve Skupštine RSS.