XS
SM
MD
LG

"Gumari" razbijaju "staklarce" i pišu novu recku, Meševo "eskiviralo" Kladovo, dočekuju mlade Jagodince, Kruševljani u silnom naletu, spremaju branu za Kladovčane

Na Istoku sve po starom, Trayal je osvojio i proslavio tirulu i juri nove rekorde. Sledeći je da prvenstvo završe sa maksimalnim brojem bodova najviše datih i najmanje primljenih golova. Utakmica između Đerdapa i Meševa nije odigrana, navodno gostima se pokvario autobus ili je daljina i nemotivsanost odigrala ključnu ulogu. "Orlovi" su dugo bili u egalu sa "gumarima", nije im priznat regularan gol, Jedinstvo 1936 je pobedom u Svilajncu zaokružilo uspešan nastup kruševačkih klubova, Piroćanci su u ravnopravnoj igri na kraju ubedljivo poraženi u Jagodini, bodove spasa sa gostovanja su doneli Vlasina i Jedinstvo, Pčinja ne odustaje i slavili su nad maleroznim Knjaževčanima. Gosti su bili uspešniji (četiri pobede), domaćini slavili na tri meča, nije bilo pobednika u Paraćinu.

Obeležje derbija trebalo bi da ponese duel između vodećeg Trayala i SFS Borca, kako je dugoročna strategija domaćina da zabeleži sve pobede do kraja, "staklarci" su bez šanse da iznenade. Ako računamo naklonost ljudi u "žuto-crnom", koja pomalo smeta igračima lidera, jer se odomaćila, gostima se loše piše. Simpatije delilaca pravde može da im se kasnije obije o glavu kada budu zaigrali u Prvoj ligi. Paraćinci su, uprkos četiri postignuta gola (2:2) sa mladim Popovčanima, odigrali nezanimljiv meč.

Radnički pored Nišave je u prilici da posle dužeg vremena zabeleži pobedu protiv poslednje Žitorađe. U Jagodini su odigrali egal utakmicu, u zaustavnom vremenu primili su dva gola i pokvarili utisak. Šanse koje su imali Mančić i Dimitrov morali su da pretvore u golove. Trener Lazarević koristi uvek priliku da šansu da debitantima tako da su vatreno krštenje na ovoj i prethodnim imali Dimitrijević (2006), Petrović (2007), Kikanović, Stojanović... Žitorađa se definitivno predala i novi ubedljiv poraz snašao ih je u duelu sa ugroženim Jedinstvom.

Jedinstvo je vezalo dve pobede i trenutno se nalazi iznad opsane zone. Gledajući rezultat, Žitorađa je bila lak zalogaj i dolazak još jednog otpisanog takmaca iz Knjaževca prilika je da se obezbede. Neće im biti lako, jer Timočanin uprkos brojnim kadrovskim problemima na koje ne mogu da utiču, daju sve od sebe. Opterećeni kartonama i povredama nisu mogli da pariraju ambicioznoj Pčinji, a za duel u Paraćinu trener Vidojević može da računa na Jovića, Videnovića, Maljkovića i Živića.

Pčinja ima veliki ulog u duelu sa Dunavom i ukoliko slave mogu prići rivalu na bod. Dobili su ranjene Knjaževčane rutinski i nakon prvog poluvremena otklonili sumnje u konačan ishod. Prvi put da je sve proteklo regularno, bez primedbi. Imaju veliki motiv i želju da opstanu i protiv Dunava su bliži pobedi. Od kako je iz Prahova otišao trener Ranđelović, kola su krenula nizbrdo, vezali su dva poraza i našli se na ivici ambisa. Biće to duel uspešnog domaćina i jednog od najslabijih gostiju.

Vlasina, kao i Pčinja prošle sezone, nalaze se u istoj poziciji da jure veliki bodovni minus. Nalaze se u seriji od četiri pobede (tri u Vlasotincu) i ovog puta će jedan od dva rivala ispasti, mada u problem mogu ući Dunav i Budućnost. Dobili su neočekivano u Prahovu i domaćina ostavili u brigama. Ugostiće OFK Sinđelić, koji se ravnopravno nosio sa Trayalom i rezultatski nisu uspešni kao ranije. Kadrovski oslabljeni hrabro su se suprostavili lideru i da im nije poništen regularan pogodak, bilo bi više neizvesnosti, ako tako može da se kaže. Žale se na tendeciozno suđenje u korist rivala i sudije ih "bombarduju" kartonima, tako u Vlasotince putuju bez golmana Ilića i još nekolicine prvotimaca.

Drugi derbi igraju Meševo i GFK Jagodina. Na Istoku svašta se dešava, prvi put se dogodilo da gost nije otputovao na zadatu destinaciju. Naime, Meševo, da li zbog daljine ili prepoznatljivosti krajnjeg rezultata, prijavili su kvar na autobusu i pomirili se sa službenim porazom. Mladi Jagodinci su najzad pobedi i to ubedljivo, golovima u nadoknadi vremena. Piroćanci su odigrali solidno i po prikazanom poraz ne odražava pravi odnos snaga na terenu. Gosti su vezali tri poraza na strani i ovog puta mogu se ravnopravno nositi sa nemotivisanim, ali odmornijim domaćinom.

Pored aerodroma se sastaju Budućnost i Radnički iz Svilajnca. Mladi domaćin je rezultatski popustio (tri kola-jedan bod) i bod osvojen u Paraćinu vredi mnogo u borbi za opstanak. Do sada su prevazišli sopstvene mogućnosti, imaju realne šanse za spas ukoliko budu dobijali do kraja u Popovcu. Za rivala će imati Svilajnčane, koji su neočekivano prepustili bodove Kruševljanima. Dva poraza ne treba da brinu ali raspored im ne ide na ruku i mera opreza nije na odmet. Loš teren predstavljaće dodatnu teškoću za mladog domaćina i iskusnijeg gosta.

Jedinstvo 1936 igra kao preporođeno i sa 11 bodova iz prethodnih pet utakmica sakupili su 41 bod (četvrto mesto). Ako ne računamo neprikosnovene "gumare" tim su proleća (21 bod) i duel sa Đerdapom je prilika da nastave uspešan niz. Gosti dolaze iz daleka i povoljna okolnost je što nisu odigrali prethodni meč i ako doputuju dan ranije mogu se nadati iznenađenju.


Meševo : Žitorađa
GFK Jagodina : Timočanin
Radnički (P) : Dunav
Jedinstvo (P) : OFK Sinđelić
Pčinja : SFS Borac
Vlasina : Radnički (S)
Trayal : Đerdap
Budućnost (P) : Jedinstvo 1936
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 27 27 0 0 81
2 Radnički (P) 27 15 1 11 46
3 OFK Sinđelić 27 14 4 9 46
4 Meševo (-1) 27 14 4 9 45
5 Jedinstvo 1936 27 13 5 9 44
6 GFK Jagodina 27 12 5 10 41
7 SFS Borac 27 12 3 12 39
8 Đerdap 27 12 3 12 39
9 Jedinstvo (P) 27 11 4 12 37
10 Radnički (S) 27 11 3 13 36
11 Vlasina 27 10 6 11 36
12 Dunav 27 11 3 13 36
13 Budućnost (P) 27 9 8 10 35
14 Pčinja 27 9 2 16 29
15 Timočanin (-5) 27 5 3 19 13
16 Žitorađa 27 3 2 22 11