XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Preminuo Ilija Ničić

NIŠ , 29. april (Info centar). – Ilija Ničić, niški olimpijac i jedan od najboljih strelaca pištoljem i vojničkom puškom u Srbiji preminuo je u Nišu u 92. godini.

Sportsku karijeru je počeo još pre Drugog svetskog rata kao veoma darovit fudbaler i igrao je za Mostovac i Radnički, da bi od 1947. počeo da gađa prvo vojničkom puškom, koja mu je bila velika ljubav, a potom, uporedo i pištoljem.

Prvi put je gađao za reprezentaciju 1956. i ukupno je 140 puta bio u nacionalnim selekcijama. Najveći uspeh u karijeri mu je bronzana medalja pištoljem slobodnog izbora na Mediteranskim igrama u Libiji 1959. i otvorila mu je vrata i olimpijskom timu Jugoslavije za Rim 1960. gde je MK pištoljem slobodnog izbora osvojio 29. mesto.

Na Balkanijadama je gađao sedam puta i svaki put je bio na pobedničkom postolju: 1961. u Grčkoj, 1962. u Turskoj i 1968. u Rumuniji osvojao je zlatne medalje, još dva puta je bio vicešampion Balkana i dva puta treći!

Ima 22 šampionske titule sa Prvenstva Jugoslavije i čak 37 puta bio je prvak Srbije.

Tri puta je proglašavan sportistom Niša 1961, 1962. i 1963.

Ceo sportskio vek proveo je u klubu Niš. Dugi niz godina bio je i trener. Oprostio se od aktivnog takmičenje na državnom prvenstvu u Ćupriji 1986. petim mestom pištoljem. Bio je višestruki rekorder Jugoslavije i Srbije. Njegov rekord od 552 kruga pištoljem “drulov” bio je toliko visok da su mete i zapisnici poslati u fabriku oružja u Brno čiji inženjeri nisu mogli da veruju da je to moguće.

Po struci je bio stolar. Sahranjen je u utorak 29. aprila na Novom groblju u Nišu u prisustvu brojnih prijatelja streljačkog sporta.