XS
SM
MD
LG

Gale uz Slogu i glavom i bradom

 

Jedan je od najvernijih navijača kraljevačkog prvoligaša je svakako Predrag Blažić - Gale (70). Sneg, vetar, sunce nisu nikakva prepreka za ovog zaljubljenika u sport da bude na stadionu i bodri svoje ljubimce. Prati sve sportove ali njegova navijačka specijalnost je fudbal. Njegovo mesto je tribina na stajanju. Takav je naziv za severnu tribinu Gradskog stadiona iako su već odavno postavljene stolice. On čitav susret prestoji, preživljava svaku akciju raduje se golovima, tuguje za porazima. A njih je u jesenjoj sezoni, kada je Sloga u pitanju, bilo na pretek.

- Rođen sam nadomak starog Sloginog stadiona gde sada igra Metalac. Kuća mi je na udaljenosti od pedesetak metara i od kada znam za sebe dolazim i bodrim Slogu. Pamtim mnoge generacije igrača koji su prodefilovali u poslednjih šest decenija. Bilo je zaista velikih asova koji su svako na svoj način obeležili određenu epohu.

U svakoj generaciji bilo je i lepih i tužnih trenutaka.

- Pamtim i jedne i druge. Trudim se da one lepe uspomene i momente duže pamtim ali mi trenuci tuge nikako ne daju mira. Ko da zaboravi onaj poraz od 7:1 protiv Prištine početkom šezdesetih godina. Bile su to kvalifikacije za ondašnju Drugu ligu. Sloga je u Prištini poražena sa 1:0 a u Kraljevu katastrofa. Bio je to takav udarac za sve ljubitelje fudbala ada su mnogi Slogi okrenuli leđa.

I kvalifikacije sa Crvenkom 1970. godine bio je za navijače kao udar groma.

- Ako je poraz od Prištine razočarao nas navijače, debakl sa Crvenkom je bio je povod da pojedini ljubitelji fudbala ni dan - danas ne dolaze na stadion. To je bila prevelika rana. U Crvenki je bilo 0:3 a u Kraljevi 3:1 za Slogu. Tada je sada počivši golman Boško Kajganić napravio grešku i dugo je bio označen za krivca.

Šta se zapravo desilo?

- Moram da kažem da je to bio splet nesrećnih okolnosti. Naime, kada su gosti prodirali ka golu Sloge neko iz publike je upotrebio pištaljku, Boško je pošao na loptu i onda stao misleći da je sudija označio prekid igre a igrač Crvenke Bešlin je tek reda tadi poslao loptu mrežu. Gol je priznat i bio je to kraj snovima Kraljevčana - pojašnjava dešavanja na meču sa Crvenkom.

Šta je to najlepše što se desilo u toku vaše duge navijačke karijere?

- Bilo je dosta lepih trenutaka ali ću biti najsrećniji ako se Sloga izvuče iz ovog fudbalskog gliba na tabeli. Sada su na poslednjoj poziciji i jako bi se obradovao, kao i svi navijači, da i dalje ostane u Prvoj ligi.

Kakav je navijač i simpatizer Sloge najbolje ilustruje jedan od mečeva njegovog omiljenog kluba kada je pre dve decenije igrao u nešto nižem stepenu takmičenja.

- Ja nikada nisam gledao utakmicu sa glavne tribine. Uvek sam na takozvanom stajanju. Sećam se jedne utakmice kada sam bio jedini gledalac na tom delu stadiona. Ostali su valjda bili ljuti ili je u pitanju bilo igranje u rangu koji je bio ispod časti za Slogu.

Imao je u svakoj generaciji svoje ljubimce kojima se divio. Uostalom kao i svi pravi navijači:

- Bez premca to su bili Slobodan - Cole Janković i Živko Đurić,. Kakva je to bila saradnja po desnoj strani. Svako dodavanje, svaka akcija je bilo pola gola. Zbog njih je vredelo dolaziti na utakmice.

Duga bela brada, vatreno navijanje i poneka oštra primedba, najčešće na sudije, stvaraju pogrešnu sliku o ovom fudbalskom zaljubljeniku. A on je zapravo jedan pozitivan lik pun duha i spreman za šalu u svakom trenutku. Dobro je poznat kao humorista i aforističar. Dobitnik je i velikog broja priznanja iz ovih oblasti. Naravno, da je jedna od tema njegovih razmišljanja i fudbal. Pa evo jedne umotvorine koja glasi: "Levi bek, levi half, leva polutka. levo krilo... Kamo sreće da su to jedini levaci u našem fudbalu."

CRNO - BELE BOMBONE

Predrag je, inače, veliki navijač Partizana. Od slatkiša voli Negro bombone. Kaže crne su a unutra bele. Često ih deli na tribini stadiona ili hali sportova. Nedavno je bio na velikim mukama kada su odbojkaši crno - belih igrali prvenstveni meč u Kraljevu.

- Partizan je pobedio 3:2, njima sam poklonio kilogram bombona a igračima Ribnice kesu. Pa izgubili su šta da se radi - kaže u šali popularni Gale.

NEOBIČNI DONATOR

- Ja sam penzioner i od mene se ne može očekivati pomoć u novcu. Ja Slogu volim, maksimalno sam uz nju i redovno joj "doniram" srce i dušu!

 

Šest decenija vernosti: Predrag Blažić foto: Stole


30 .kolo Prva liga Srbije
Radnik 4 : 0 Metalac (GM)
Inđija 2 : 1 Kolubara
Bačka (BP) 1 : 1 Sloboda
Javor Matis 3 : 1 Moravac Orion
Mačva 4 : 0 Sloga (K)
Sindjelić 1 : 0 BSK Borča
Jedinstvo Putevi 0 : 2 Bežanija
Proleter 1 : 1 Sloga (PM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 30 19 7 4 64
2 Javor Matis 30 17 10 3 61
3 Metalac (GM) 30 16 7 7 55
4 Bačka (BP) 30 14 6 10 48
5 Inđija 30 14 4 12 46
6 Sindjelić 30 12 4 14 40
7 Proleter 30 11 7 12 40
8 Sloga (PM) 30 10 10 10 40
9 Bežanija 30 11 7 12 40
10 BSK Borča 30 10 8 12 38
11 Kolubara 30 9 11 10 38
12 Sloboda 30 8 12 10 36
13 Moravac Orion 30 10 5 15 35
14 Jedinstvo Putevi 30 7 8 15 29
15 Sloga (K) 30 8 2 20 26
16 Mačva 30 5 10 15 25