XS
SM
MD
LG

Može li Srbija do zlata u ženskom boksu?

U subotičkoj Hali sportova od 12. do 16. januara održaće se 4. Kup nacija u boksu za žene. Organizatori se nadaju dobroj poseti ljubitelja ove plemenite vešine s obzirom na dugogodišnju tradiciju i slavu koju su bokseri iz grada sa severa Bačke proneli Evropom i svetom. Kada je u pitanju zastupljenost ženskog boksa u Srbiji ne treba očekivati previše, barem ne protiv vanserijskih bokserki iz Kazahstana, Rusije ili Indije. Kvalitet boksa na međunarodnom planu je na znatno višem nivou nego kvalitet u Srbiji, ali ni jednog trenutka ne treba sumnjati da će reprezentativke Srbije prikazati zavidno poznanje plemenite veštine i veliku borbenost. Dosadašnji rezultati naših dama idu u prilog tvrdnji da će one dostojno reprezentovati boje svoje zemlje. Za Srbiju će, na četvrtom AIBA Kupu nacija u elitnoj seniorskoj konkurenciji, nastupiti sledeće bokserke:

Jovanka Radulović (48 kg)

Tamara Miloradović (BK G&F, Trstenik) jedna je od naših najiskusnijih reprezentativki koja će učestvovati na turniru u Subotici. I pored toga što je veoma mlada Tamara je do sada osvojila dve zlatne medanje na Kupu nacija (2013. i 2014.), ali i mnogo drugih medalja od kojih su sigurno najvažnije dve Evropske bronze sa kontinentalnog prvenstva za mlade devojke i srebro na EP za juniorke. Nastupiće u kategoriji do 57 kg.

Milena Matović (BK Šajkaši – Žabalj). Milena će na Kupu nacija nastupiti u kategoriji do 64 kg. Njen najveći problem (a možda i skriveni adut) su kilogrami. Eksperimentišući sa težinom (od lake do srednje kategorije) na 31. Vojvođanskoj Zlatnoj rukavici (u kategoriji 75 kg) proglašena je za najbolju domaću mladu bokserku. Sledeće godine na 32. Vojvođanskoj Zlatnoj rukavici, koja je prošlog leta održana u Subotici, Milena je osvojila srebro, a njen finalni meč je proglašen za najborbeniji. Ova mlada bokserka (rođena 7. juna 1996.) učestvovala je na kvalifikacijama za SP u Sofiji (Bugarska)  i Antaliji (Turska). Najveći uspeh joj je srebrna medalja na EP u juniorskoj konkurenciji u ruskom gradu Orenburgu.

Jovanka Radulović (BK Profesionalac, Pančevo). Jovanka je aktuelna šampionka Srbije, a proglašena je i za najbolju takmičarku Beogradske lige za minulu godinu. Takođe, iza sebe ima Svetsko prvenstvo u boksu za devojke do osamnaest godina u Albeni (Bugarska). Ovogodišnje učešće u Kupu nacija će joj biti, žargonski rečeno, vatreno krštenje na izuzetno jakoj međunarodnoj sceni. Nastupiće u kategoriji do 48 kg.

Jelena Jelić (BK Novi Sad) će nastupiti u kateogriji do 64 kg. Ova mlada takmičarka (rođena 25. avgusta 1995.) vlasnica je zlatne medalje sa Prvenstva Srbije u boksu za žene (2012.), a pobednica je 31. Vojvođanske Zlatne rukavice.

Takođe, u kategorije elite seniorki nastupaju i bokserke koje nisu favoritkinje za osvajanje medalja, ali se priželjkuje da prirede iznenađenje, a to su: Ruža Zakić (BK Banat – Zrenjanin) do 51 kg, Ivana Savić (BK F89 Novi Sad) do 54 kg, Sara Marjanović (BK Čip – Beograd) do 60 kg, Sanela Jovanović (BK Soko, Ub) do 64 kilograma, Aleksandra Stojanović (BK G&F, Trstenik) do 69 kg i Marija Petković (BK Radnički – Beograd).