XS
SM
MD
LG

Milan Aleksić, predsednik Donjeg Srema, otvorio dušu

 

Kome treba superligaš

   Tema „manje više stručnih opservacija“ u sportskoj javnosti ovih dana bila je mogućnost fuzije Veternika i Donjeg Srema.

   - Kako stvari stoje ne postoji zainteresovnost šire zajednice za ovaj klub - ističe Milan Aleksić, predsednik Donjeg Srema - Zbog toga je i potekla potreba za fuzijom sa nekim ko može i finansijski i sportski da pomogne klubu. Kada sam spomenuo širu zajednicu mislio sam na političke strukture, lokalnu samoupravu, kao i na privredu. Iz nama nepoznatih razloga, nema zaiteresovanosti za eventualna sponzorstva ili bilo kakvu pomoć Fudbalskom klubu Donji Srem. Gospodin Đurđević i moja malenkost, došli smo na ideju, u saglasnost sa Skupštinom, odn. Upravnim odborom, da se potraži neko ko je mnogo više zanteresovan. Moram istaći da mi, u proseku, na prvenstvenim utakmicama prodamo između 200 - 300 ulaznica. Katastrofalan i porazan primer je prijateljska utakmica protiv Partizana, gde smo prodali 247 ulaznica! Imajući u vidu sve to, morali smo da razmišljamo šta je najbolje za klub i njegovom bitisanju. Nije toliko bitno kako će se klub zvati. Nedobronamerni su sve ovo hteli da predstave kao posledicu ogromnih dugova. Naravno, Donji Srem duguje izvestan novac, ali ne igračima i trenerima. Reč je o sredstvima utrošenim na izgradnju infrastrukture, kako bi stekli mogućnost da se takmičimo na ovom stadionu. To je malo koga interesovalo.

   Bez obzira na sve, Donji Srem pokušava da „živi normalno“.

   - Treniramo, pojačavamo se - nastavlja Aleksić - Zašto moramo ići u Antaliju? Uostalom, malo ko i ide tamo. Jednostavna, naša opšta slika jetakva kakva jeste! Pripreme ćemo odraditi u Stanišićima kod Bijeljine. Na poslednjem sastanku Zajednice klubova Jelen Super lige, saznao sam da, na primer, Radnički iz Kragujevca dobija svake godine 60.000.000 dinara, a u gubitku je preko milion eura. Od strane grada izgrađena je kompletna infrastruktura. Ukratko, u drugim sredinama postoji želja da se klub takmiči u najvišem rangu. Ovde, očigledno ne. Milenko Đurđević je izračunao da je klub mesečno dobijao samo 1.500.000 dinara, da li od lokalne samouprave ili nekog sponzora, mi mi sdanas u kasi imali 5.000.000 dinara bez bilo kakvog duga. Svi misle da sam po dolasku sa službenog puta iz Kine prekinuo pregovore Veternika i Donjeg Srema. To nije tačno i izuzetno mi je žao što se nismo dogovorili s gospodinom Vukovićem, koji i dalje ostaje naš veliki i dokazani prijatelj Mislim da ova sredina ne zaslužuje da ima klub u najvišem rangu. Osim ogromnih troškova i još većih glavobolja, gospodine Đurđević i ja nemamo ništa drugo. Razumem da su teškoće u društvu velike, kao i da lokalna samouprava ima svoje probleme i da fudbal nije najvažnija stvar u životu. Međutim, mora se dozvoliti i nama, koji radimo u klubu, da se snalazimo kako znamo i umemo da bi klub opstao. Po ko zna koji put ponavljamo: mi smo za svojinsku transformaciju, kako bi mogli dovesti strateškog partnera, koji bi tačno znao šta je njegovo u klubu. Gospodin Đurđević i ja to trenutno ne znamo! Dajemo svoj novac u ovaj klub, a apsolutno nikakve povlastice nemamo, niti smo tražili. Ni jedan odsto kluba nemamo! Sa novcem koji smo ovde uložili, u najmanju ruku smo mogli biti potpredsednici Crvene zvezde ili Partizana. Ili, bar članovi Upravnih odbora i da se slikamo i idemo po Evropi i da imamo određene benefite. Mi volimo ovu sredinu, Srem, Pećince… To je jedini razlog zašto smo se prihvatili ovog posla i uložili ogromna sredstva, a s druge strane, zapostavili sve drugo, a klub, koji je početku poslovao preko računa navijača doveli do najvišeg ranga. Naš klub je na dnu lestvice Superligaša po dugovima. Nemamo nikakav problem za nastavak takmičenja. Imaćemo jači tim nego jesenas i ubeđen da ćemo prvenstvo završiti u gornjoj polovini tabele. Doveli smo mladog reprezentativca Makedonije Mitrevskog na mestu štopera. Vratili su se Josimov iz Slovana (Bratislava) i Vukobrat (Oman). Tu su i mladi Hristov iz Makedonije, kao i kapiten Sinđelića Mirković. Ogromno pojačanje, svakako će biti Perić, koji se više godina dokazivao i dokazao u Mađarskoj. Neosporno su kvaliteti i Švonje, koji je igrao za Parmu. Naravno, na papiru su sve to izuzetna pojačanja: teren će pokazati pravu sliku! Donji Srem ide i dalje svojim putem, ali više nećemo dozvoliti da „knjiga spadne na dva slova“.

 

Milan Aleksić