XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Sebiću opet izmakla olimpijska viza!

ČANGVON, 15. april (Info centar).- Milenko Sebić srpski strelac zauzeo je peto mesto MK puškom trostav na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji sa 419,7 krugova i ostao je „prvi ispod crte“ za olimpjsku vizu za Rio!

Sebić je i gađao u finalu i vazdušnom puškom, osvojio šesto mesto i ponovo je bio „kratak“ za jedno mesto za olimpijsku vizu!

- Veoma sam zadovoljan kako sam gađao oba dana u trostavu, u eliminacijama i u kvalifikacijama, lepo je kada na jakom takmičenju postigneš i tri puta lični rekord jer sam imao 626 krugova vazdušnom puškom i u oba izlaska na vatrenu liniju MK puškom po 1.174 kruga, ali mi jedino žao što sam u dva finala izgubio za malo olmpijsku vizu - kaže Milenko Sebić- Dobro sam se pripremao za Čangvon, to su pokazali i rezultati. Znam šta mogu i koliko vredim i na narednim takmičenjima ću nadoknaditi sve što sam ovde propustio. Još jednom se pokazalo da mala greška u finalu skupo košta.

Sebiću je ovo bilo drugo učešće u finalima na velikim takmečinjima, ujedno najbolji plasman u karijeri. Imao je šesto mesto vazdušnom puškom u Čangvonu.

Od osmorice finalista, četvorica nisu imali vize: Sebić, Rus Konkov, Kinez Hui i Norvežanin Brin! Sebić je bio četvrti posle klečećeg i ležećeg stava, dobro je bilo i što je dosta zaostao jedan od kokurenata Konkov: Brin 311,5, Emons (SAD) 309,2, Han (Koreja) 307,1, Sebić 306,8 i Hui 304,7. Emons i Han su imali kvote pa je nastala je borba trojice strelaca za dve karte za Rio! Na nesreću, tada je kod Sebića nastupila kriza, u dve serije stojećeg stava je imao 48 i 47,5 krugova (drugi hitac u drugoj seriji 7,6), Hui 50,5 i 51,4 i Kinez se vinuo na prvo mesto. Sebić je pao na peto ali pošto se ispadanje nastavilo sa po jednim hicem a razlika je bila dosta velika, pa poslednji hitac Sebića 7,1 krug ništa bitnije nije promenio...

Na kraju je pobedio Kinez Zičeng Hui sa 457,3 kruga čime je osvojio i olimpijsku vizu, drugo mesto pripalo je Metju Emonsu (SAD) sa 456 krugova (imao vizu), treći je bio Jinseo Han (Koreja) 445,1 krug (imao vizu) i četvrto mesto osvojio je Ole Kristijan Brin (Norveška) sa 433,8 krugova pošto mu je donelo preostalu kvotu. Brin je u prva dva stava napravio zalihu koja mu je i pored lošeg finiša (dva posednja metka po 8,8) obezbedila kvotu.

- Šteta što poslednji dan i finale Sebić nije okrunio i olimpijskom vizom – komentar je trenera reprezentacije Dragana Donevića.- Jedan loš hitac u stojećem stavu koštao ga je ulaznice za Rio. Ovo je inače bio dan ličnih rekorda, Sebić je u osnovnom delu sa 1.174 kruga izjednačio lični rekord u trostavu, koji je postavio u eliminacijama, a Milutin Stefanović je sa 1.169 krugova za pet krugova popravio svoj najbolji rezultat. U celini, u Čangvonu nije bilo loše, jedno srebro Ivan Maksimović i olimpijska kvota, četvrto mesto Dimitrija Grgića i olimpijska kvota, peto i šesto mesto Sebića i još nekoliko visokih plasmana, pokazala su da Srbija ima strelce za svetske domete. Mislim da će Sebić već na narednim takmičenjima osvojiti olimpijsku vizu.

Pre finala najbolji je bio sa 1.181 krug Kinez Hu, Sebić je u finale, koje je vredelo 1.174 kruga, ušao kao sedmi sa 1.174 kruga (klečeći 395, ležeći 396, stojeći 383). Visok plasiran bio je i Milutin Stefanović na 15. mestu sa 1.169 krugova (393, 393, 383) dok je Nemanja Mirosavljev sa 1.164 kruga (392, 395, 377) završio na 25. mestu.

Na Svetskom kupu u Koreji srpski strelci su osvojili jednu srebrnu medalju i dve olimpijske vize za Rio. Srebrom, koje je Srbiji donelo i kvotu, okitila se vazdušnom puškom Ivana Maksimović, dok je vazdušnim pištoljem četvrtim mestom olimijsku normu doneo Dimitrije Grgić. OKS i Streljački savez Srbije trenutno imaju u streljaštvu četiri olimpijske vize, jer su prošle godine dve donele u Granadi na SP Andrea Arsović (puška) i Jasna Šekarić (pištolj).