XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Olimpijske vize „overili“ trubači

BEOGRAD, 15. april (Info centar).- Prva grupa srpskih strelaca, među kojima su bili i osvajači olimpijskih viza za Rio 2016. Ivana Maksimović (puška) i Dimitrije Grgić (pištolj) dočekana je na Aerodromu Nikola Tesla sa – trubačima!

Treštalo je do neba, Ivana Maksimović, koja je uz olimpijsku vizu osvojila i srebro vazdušnom puškom, se rasplakala, u veseloj atmosferi su uživali i ostali strelci Jelena Živković, Andrea Arsović, Jasna Šekarić, Zorana Arunović, Bobana Veličković, Damir Mikec, Andrijaa Zlatić kao i članovi stručnog štaba Jelena Arunović, Goran Mikec i Goran Maksmović, brojni članovi porodice, strelci, treneri, prijatelji i poštovaoci streljačkog sporta.

Maksimovićevoj i Grgiću prigodne poklone uručili su Nenad Petković generalni sekretar SS Srbije i Srećko Pejović, sportski direktor SS Srbije, a prisustvala je i Bojana Nikolić samostalni stručni saradnik u SSS.

- Moja mama Mira je najbolji prognozer. Kada sam krenula u Čangvon rekla je da sam u strašnoj formi MK puškom, ali da će se sto posto desiti da olimpijsku vizu osvojim vazdušnom puškom. Tako je i bilo i to sa novim oružjem jer sam imala problema sa starom puškom – pričala je Ivana Maksimović kroz suze i smeh dok je grlila svog ljubimca vestija Švrću.- Da nisam to postigla, bilo bi mnogo teže MK puškom, jer su uslovi bili užasni, hladnoća i vetar koji je uticao da dobijem jednu „sedmicu“ i osmicu“ u meču što me je koštalo finala. Čangvon je moj srećni grad, tamo se osvojila 2011. olmimpijsku kvotu i prvu medalju na Svetskim kupovima i bio je lepa najava za London gde sam se okitila srebrom. Pre dve godine sam u Čangvonu osvojila dve bronze, sada srebro i olimpijsku normu, nadam se da je to lepa najava za Rio. Mnogo mi je značila ogromna podrška mog tima, porodice, članova stručnog štaba i reprezentativaca i na tome svima još jednom veliko hvala... Prvi deo plana sam ispunili, sada je na redu osvajanje Evrope na EŠ u Mariboru u leto. I, zašto da ne i medalja sa prvih letnjih Olimpijskih igara Evrope u Bakuu.

Za porodicu Maksimović Koreja je srećna zemlja: Goran Maksimović, trener i otac Ivane Maksimovič je 1988. u Seulu osvojio zlatnu olimpijsku medalju:

- Ivana je ostvarila ono što smo planirali, sada možemo mnogo bolje da se koncentrišemo na kvalitetan rad do Rija. Ne zemeram joj ništa za takmičenje MK puškom, uslovi su bili jako loši, imala je solidnih 579 krugova i sa te strane možemo da budemo zadovoljni.

Dimitrije Grgić je u Čangvonu 2011. osvojio olimpijsku vizu za London ali nije gađao u glavnom gradu Engleske jer je SS Srbije odlučio da prijavi dva a ne tri strelca pištoljem, pa je Grgićeva viza zamenjena za jednu žensku za pištolj i učestovala je Jasna Šekarić. Pre četiri godine bio je osmi u svom prvom finalu na velikim takmičenjima, a sada je četvrtim mestom zabeležio najbolju poziciju u karijeri:

- Koncentrisoa sam se da svaki hitac odradim kao treba i bilo je izvanredno u prve četiri serije, da bih u petoj malo popustio, ali na kraju sam sa 583 kruga glatko ušao u finale. Nisam razmišljao ni o onome pta je bilo niti šta će biti u finalu. Bio sam i stalno i trci i za medalju, ali mi je Indijac sa dva „jaka“ centra pobegao. Planirali smo moj trener i otac Mitja Grgić i ja da napad na olimpijsku normu bude u Čangvonu, iako je tu konkurencija veoma jaka. Dolaze svi najbolji azijski strelci jer je Sveski kup u Čangvonu događaj broj jedan za azijsko streljaštvo, a iz Evrope nije izostao niko ko ima ambiciju da gađa u Riju! Takođe, u prvom planu bio je vazdušni pištolj, jer smo MK pištoljem tek počeli i pokazao je i rezultat da sam bio dobro pripremljen. U nastavku sezone biće prilika da se nešto uradi i MK pištoljem.

Srećko Pejović sportski direktor SS Srbije je ovako ocenio prvi Svetski kup u Čangvonu:

- Prvu „rundu“ nove sezone smo uspešno završili. Očekivao sam najmanje dve kvote, to se i ispunilo, šteta za Sebića koji je dva puta bio prvi ispod crte u dva velika finala, peti i šesti, ali sam siguran da će mu to biti podstrek da ne posustaje. Bobana Veliković je imala problema sa oružjem, Jelena Arunović je sa samo tri slaba hica ispustila „već viđeno“ finale, Mikec je dva puta bio nadomak finala. Sada možemo i da malo taktički osmislimo program, da „ciljano“ šaljemo gde bude trebalo one koji mogu da donesu još kvota i cilj je da ih do kraja godine bude minimum osam.

Pejović je predložio Upravnom odboru SS Srbije da na Svetski kup u Fort Bening (SAD) od 11. do 19. maja putuje nešto izmenjeni sastav – puška: Stevan Pletikosić („Čika Mata“), Milenko Sebić (C. zvezda) i Milutin Stefanović („Čika Mata“), Andrea Arsović (Partizan) i Ivana Maksimović (Akademija Maksimović), pištolj: Dimitrije Grgić (Akademac) i Damir Mikec (Policajac), Jasna Šekarić i Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030) i Jasmina Grgić (Smederevo).

- Mirosavljev i Zlatić će pauzirati i trenirati za Svetski kup u Minhenu od 26. maja do 2. juna. Zlatiću su neophodni treninzi, neke probleme koji su se pojavili ne može da rešava na takmičenjima. U konkurenciji sa oba oružja u SAD će gađati Zorana Arunović i Jasmina Grgić, Jasna Šekarić MK pištoljem, a Bobana Veliković vazdušnim pištoljem. Šekarićeva i Veličkovićeva će sa drugim oružjem gađati za „em -ku – es“, odnosno osnovi kvalifikacioni rezultat – objasnio je Pejović.