XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Sebić 14. MK puškom 60 metaka ležeći u Bakuu

BAKU, 18. jun (Info centar).- Milenko Sebić osvojio je 14. mesto u gađanju MK puškom 60 metaka ležeći trećeg dana streljačkog turnira prvih Evropskih igra u Bakuu u Azerbejdžanu sa 614,3 kruga. Finale je vredelo 616 krugova i Sebić je šansu da se bori za medalje i jednu olimpijsku vizu ispustio u drugoj seriji po vetrovitom vremenu kada je ima samo 99,4 kruga. U svim ostalima imao je preko 102 kruga. Drugi srpski strelac Nemanja Mirosavljev zauzeo je16. mesto u konkurenciji 37 učesnika sa 614 krugova. I on je u dve serije imao skromnih 100,7 i 100,8 krugova i ispustio finale.

Pobedio je Nemac Henri Junghaenel sa 208,5 krugova što je i prvi rekord finala Igara. Pripala mu je i olimpijska viza za Rio. Srebro je osvojio Marko de Nikolo (Italija) 207,3 kruga dok je treći bio Sergej Martinov iz Belorusije sa 186,3 kruga. Martinov je bio najbolji posle kvalifikacija sa 620 krugova što je ujedno i prvi rekord Igara u osnovnom delu. Koliko su vremenski uslovi bili nepovoljni pokazuje i podatak da je za ulazak u finale u ovoj discipni na Svetskom kupu u Minhenu krajem maja i početkom juna bio neohodan rezultat od 625,2 kruga. Martinov bi sa najboljim rezultatom od 620 krugova iz Bakua u plasmanu u glavnom gradu Bavarske bio 37!?

Četvrtog dana Ivana Maksimović i Andrea Arsović gađaće MK puškom trostav, dok će Zorana Arunović i Jasna Šakarić izaći na vatrenu liniju MK pištoljem 30 plus 30 metaka. Održaće se samo prvi deo 30 metaka precizno.

Srbija je u prva tri dana osvojila tri zlatne medalje i do sada je najuspešniji sport u srpskoj ekspediciji na Evropskim igrama: prvog dana Andrea Arsović vazdušnom puškom, drugog dana Damir Mikec i Zorana Arunović vazdušnim pištoljem.

- Zlato Zorane Arunović je rezultat napornog rada ove sezone, koji na našu žalost, nije doneo prave serije na Svetskim kupovima gde smo “nišanile” olimpijsku vizu, ali se u punoj meri pokazao u Bakuu – komentariše pobedu trener Zorane Arunović, Jelena Arunović.- Uspeh je došao u pravom trenutku, to je injekcija optimizma i podstrek da MK pištoljem pruži maksimum i osvoji kvotu za Rio. Neće biti lako, došao je krem evropskog streljaštva. Ovog uspeha ne bi bilo da nije podrške i pomoći OKS, MOS i SS Srbije kao i članova našeg stručnog tima.

Damir Mikec se dan posle velikog uspeha priseća finala:

- Počeo sam katastrofalno, pogodio sam i “osmicu” i ona me je “probudila”. Rekao sam sebi da sada nemam šta da izgubim, da se opustim i da se borim do kraja i počeo sam sa dobrim pogocima, da bi u triler završnici pretekao Portugalca Koštu i Slovaka Tužinskog. Imam još jednu disciplinu MK pištolj, biće veoma teško zbog vetra ali, kako svima - tako i meni.

Olimpijsku vizu osvojio je 17 - godišnji Ukrajinac Pavao Korostilov koji je završio na petom mestu.