XS
SM
MD
LG
25.01.2016 Administrator

Reprezentacija Srbije na turneji u Australiji

Ragbi 13 reprezentacija Srbije u utorak 26. januara kreće na dvonedeljnu turneju po Australiji sa kojom će zvanično početi pripreme za poslednju fazu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koje se 2017. godine održava upravo u Australiji, na Novom Zelandu i Papua Novoj Gvineji. Ovo će biti istorijsko prvo gostovanje srpskih ragbista na kontinentu na kojem je to sport broj jedan.

Pod vođstvom tim menadžera Blagoja Stoiljkovića na put kreće osam igrača iz domaćih klubova kojima će se u Sidneju priključiti još 12 igrača našeg porekla koji igraju za lokalne ekipe. Ova praktično ova postava selekcije Srbije učestovaće u subotu 30. januara na turniru „Kabramata internacional 9“, a potom u petak 5. februara igrati zvaničnu utakmicu protiv reprezentacije Fidžija.

Godinu dana praktično radimo na realizaciji ove turneje koja bi trebalo da bude ključna u pripremama za kvalifikacije za SP. Osim prilike da odigramo nekoliko jakih mečeva, naša želja je da ovim gostovanjem privučemo pažnju igrača srpskog porekla koji bi potom konkurisali za mesto u timu za kvalifikacije. Uspeli smo dosta dobro da se povežemo sa našom zajednicom u Australiji koja nam organizaciono dosta pomaže i ovo će u svakom pogledu biti istorijsko gostovanje ragbi reprezentacije Srbije – izjavio je pred put Stoiljković.

Sa Stoiljkovićem za Sidneju putuju: Dalibor Vukanović, Stevan Stevanović, Stefan Nedeljković (RK Dorćol) Vojislav Dedić, Vladislav Dedić, Miloš Ćalić, Miloš Zogović (RLK Crvena Zvezda) i Džavid Jašari (R13K Partizan). Njima će se pridružiti Ilija Radan, Dejan Lukenić, Adam Nedić i Milan Radojević koji su i ranije igrali za reprezentaciju Srbije, dok osam novih imena čine: David Anđelić (Blektaun Vorkers), Džošua Blekinsop (Barleji Bears U18), Ilija Čotrić (Buš Rendžers), Stevan Dobrić (Belrouz Igls), Ris Grkinić (Kabramata Vest Megpajs), Džošua Marjanović (Kavana Dolfins), Nikola Štrbac (bez kluba) i Džordž Vujanović (Ist Tajgers).

Reprezentacija će imati lokalnu podršku i u stručnom delu. Džejson Grin će biti glavni trener za ovu turneju, Šejn Milard – pomoćni trener, Mičel Henderson je zadužen za fizičku pripremu, Adrijan Kraft – trener za odbranu i Kameron Dajer je timski fizio. Stručni štab reprezentacije selektirao je novi specijalni savetnik reprezentacije Srbije, legendarni ragbi trener Brajan Smit koji je početkom godine imenovan na ovu funkciju.

Ova turneja će biti veliki trenutak za debitante iz Australije, pošto će to za mnoge biti prvi pravi kontakt sa domovinom. To su momci koji igraju u kvalitetnim ligama, među kojima su neki još juniori, pa će njihovo iskustvo biti dragoceno za naše igrače koji stižu iz Srbije. Verujemo da ćemo tako animirati još igrača našeg porekla koji bi u budućnosti igrali za reprezentaciju. Takođe, nadamo se da ćemo podstaći i još ljudi iz naše zajednice koji bi se dodatno organizaciono uključili u naš projekat razvoja ragbija 13 u Srbiji. Zato i koristimo priliku da sve oni koji u Australiji mogu da nam pomognu da nas kontaktiraju – dodaje Stoiljković.

Reprezentacija Srbije u Sidnej stiže u sredu 27. januara, a posle dana pauze i laganog treninga, u petak 29. januara naši ragbisti biće gosti na druženju koje će se održati u najpoznatijem sprskom klubu Boniring.

Sledećeg dana naše ragbiste očekuje učešće na prestižnom turniru Kabramata 9 na kojem se takmiče 32 ekipe. Rivali naše reprezentacije u gurpi biće Grčka, Američka Samoa i selekcija Južne Amerike. Po završetku turnira, u nedelju 31. januara naša selekcija će druženje i ručak u srpskom klubu Sveti Sava.

Naredna tri dana naši reprezentativci će provesti u pripremama za utakmicu protiv Filipina. Dan uoči utakmice u četvrtak 4. februara prošetaće se ulicama Liverpula, dela Sidneja koji je pretežno naseljen srpskim iseljenicima, a potom će kasnije (18.00) imati druženje sa članovima Srpskog Košarkaškog kluba Obilić.

Utakmica sa Filipinima igra se u petak 5. februara na stadionu Nova Era u predgrađu Sidneja Kabramati (19.30). Interesantno je napomenuti da prodaja karata za utakmicu protiv Filipina preko interneta za sada ide odlično. Od 11. januara kada su karte puštene u opticaj prodato je oko 200 ulaznica. Posebno je zanimljivo da karte preko interneta kupuju i ljubitelji ragbija iz Srbije, Skandinavije, Amerike, iako neće biti u mogućnosti da prisustvuju utakmici.

Nakon ovog susreta planirano je zajedničko druženje koje organizuje Srpska Narodna Obnova. Potom je predviđeno da u prestala dva dana naši reprezentativci posete Srpski festival u Sidneju, koji je najveća smotra naših iseljenika u ovom delu sveta.

Većina ovih akcija i druženja biće iskorišćena za prikljupljanje sredstava za razvoj ragbija 13 u Srbiji, što putem nagradnih igara, dobrotvornih aukcija i direktnih donacija. Zahvaljujući sličnoj pomoći, reprezentacija Srbije je i skupila dovoljno sredstva da organizuje ovu turneju, a posebnu pomoć dobila je od svog nekadašnjeg reprezentativca Mate Granića koji trenutno živi u SAD, odnosno od nakedašnjeg najboljeg srpskog sudije, Aleksandra Miloševića koji radi u Švedskoj. Prema planu puta, reprezentacija Srbije se iz Australije u Beograd vraća u sredu 10. februrara.

Nakon osvajanja Evropskog šampionata B, Srbija se nalazi u Grupi A poslednje runde kvalifikacija za Svetsko prvenstvo koja se igra na jesen. Rivali će biti Vels (15. oktobar, Kardif) i Italija (22. oktobar, Beograd). Samo pobednik grupe ide direktno na SP, dok drugoplasirana reprezentacija igra baraž sa drugoplasiranim timom iz Grupe B gde su Irska, Rusija i Španija.