XS
SM
MD
LG

Američki fudbal: Srpski Orlovi protiv Britanskih Lavova

Srbija je domaćin kvalifikacija za  Evropsko juniorsko prvenstvo u američkom fudbalu. Kragujevac će od 20. do 22. avgusta biti domaćin turnira četiri nacije u američkom fudbalu. Na stadionu ŽFK “Sušica” prve dve utakmice će se odigrati u petak 20.08.2010. i to od 12:00 časova Češka i Holandija, zatim će od 16:30 časova uslediti svečano otvaranje kvalifikacionog turnira nakon čega u 17:00 časova počinje utakmica između Srbije i Velike Britanije. Na istom stadionu u nedelju 22.08.2010. od 11 časova odigraće se utakmica za treće mesto, a od 15 časova finalna utakmica.

Četiri juniorske reprezentacije okupiće se u Kragujevcu da utvrde ko će biti protivnik Francuskoj u finalnim kvalifikacijama za Evropsko juniorsko prvenstvo u Španiji 2011. Domaćin turnira, Savez američkog fudbala Srbije - SAFS je od Evropske federacije američkog fudbala - EFAF dobio organizaciju ovog turnira zahvaljujući svojim rezultatima i uspešnom i brzom razvoju američkog fudbala u Srbiji. Srpski klubovi već učestvuju u zvaničnim Evropskim klupskim takmičenjima, seniorska reprezentacija je već imala svoj debi u C grupi na Evropskom prvenstvu 2007. godine, dok se ove godine juniorska reprezentacija po prvi put  našla među 14 reprezentacija koje su učesnici kvalifikacija za Evropsko juniorsko prvenstvo 2011.

Pored debija na juniorskom prvenstvu starog kontinenta, Savez američkog fudbala Srbije je takođe preuzeo odgovornost da bude domaćin turnira četiri nacije. Velika Britanija, Holandija, Češka i Srbija će igrati za preostalo mesto u poslednjem kolu kvalifikacija, da bi se pobednik kasnije suočio sa dvostrukim Evropskim prvakom, juniorskim timom Francuske, nakon čega će se pobednik te utakmice plasirati na finalni turnir u Španiji u leto 2011. Holandija i Češka igraće prvu polufinalnu utakmicu na turniru 20. avgusta sa početkom od 11 časova, zatim će Srbija i Velika Britanija odigrati drugu polufinalnu utakmicu istog dana u 17 časova. Drugom polufinalu će prethoditi ceremonija otvaranja na kojoj Savez američkog fudbala Srbije - SAFS očekuje uvažene goste koji će prisustvovati i prvoj utakmici juniorske reprezentacije Srbije u jednom Evropskom takmičenju. Kragujevac kao jedan od univerzitetskih centara Srbije, grad sa velikim brojem studenata, je savršeno mesto za turnir kao što je ovaj, a i za dalju popularizaciju američkog fudbala u Srbiji. Finale i utakmica za treće mesto na turniru su zakazani za 22. avgust.

Očekivanja srpske juniorske reprezentacije su velika,  prednost domaćeg terena će biti bitan faktor igračima koji se nalaze pred teškim zadatkom da savladaju britanski juniorski nacionalni tim, koji je iza sebe ima decenije iskustva u američkom fudbalu. Britanski tim je već pobedio Holanđane u prvom krugu takmičenja i u Kragujevcu nastupaju kao favoriti. Holandski juniori će se suočiti sa timom iz Češke Republike, koj je veoma jak kandidat za titulu Evropskog prvaka, već nekoliko godina unazad. Pa tako Česi se nadaju da će se plasirati na finalni turnir Evropskog juniorskog prvenstva, na kojem su već učestvovali 2006. godine.

Sve četiri reprezentacije su dobile više mogućnosti od novog sistema kvalifikacija za Evropsko juniorsko prvenstvo. Novi system je upravo I doneo odigravanje ovajvog turnira u Srbiji, jer pruža više mogućnosti reprezentacijama da se takmiče. Pa tako 14 nacionalnih federacija koje su članice Evropske federacije američkog fudbala - EFAF učestvuju u kvalifikacijama, što pruža više mogućnosti za razvoj juniorskog programa u skoro svim zemljama u kojima se američki fudbal igra, što i jeste jedan od najviših prioriteta. Tako s uključeni skoro svi a ne samo u one zemlje sa dugom tradicijom, već i regioni gde je američki fudbal sam po sebi novi sport. Savezi američkog fudbala u zemljama kao što je Srbija će imati koristi od svih iskusnih "starijih" članica Evropske federacije - EFAF i to upravo kroz pomaganje mladim domaćim igračima da razviju svoje veštine, što i jeste je najbolji način da se još više razvije Američki fudbal u zemljama poput Srbije.

Juniorska reprezentacija Srbije je od 14. avgusta u Kragujevcu na završnim pripremama. Selektor Zoran Damnjanović i njegov stručni štab su zadovoljni onim što su mladi igrači pokazali na treninzima, a i samom organizacijom priprema.  Nikada nisu trajale duže pripreme i nikada nije bio veći broj učesnika, posebno je važno što je reprezentacija uspela da okupi mlade igrače i iz klubova koji su u Srpskoj asocijaciji američkog fudbala - SAAF, odnosno izvan granskog sportskog saveza - SAFS, te u Savezu američkog fudbala Srbije - SAFS kažu da do sada sigurno nije bila veće i bolje organizacije ijednog takmičenja u ovom sportu u Srbiji. SAFS i Juniorska reprezentacija Srbije veliku zahvalanost duguju Gradu Kragujevcu i gradonačeniku Veroljubu Stevanoviću, koji je u potpunosti materijalno i logistički podržao organizaciju priprema i turnira četiri nacije, takođe zasluge idu i aktuelnom šampionu Srbije u ovom sportu klubu američkog fudbala „Kragujevac Wild Boars“, koji je mnogo doprineo i pomogao  SAFS-u da se ceo događaj organizuje.


Sastav juniorske reprezentacije Srbije:

Prezime i ime    Pozicija    Godište    Matični klub/grad
Milenković Vojislav    QB    1993    Pančevo Panthers
Stepović Strahinja    QB    1992    Kraljevo Royal Crowns
Baković Marko    RB    1991    Beograd Blue Dragons
Dedić Stefan    RB    1992    Pančevo Panthers
Zabunović Kristijan    RB    1991    Kraljevo Royal Crowns
Jovanović Uroš    RB    1991    Beograd Vukovi
Topalović Đorđe    RB    1991    Kragujevac Wild Boars
Ilić Ognjen    RB    1991    Niš Imperatori
Goić Petar    WR    1991    Kragujevac Wild Boars
Ilijevski Ivan    WR    1991    Pančevo Panthers
Pavlović Ivan    WR    1992    Čačak Angel Warriors
Kasalović Stanko    WR    1992    Kragujevac Wild Boars
Todorović Ivan    WR    1992    Pančevo Panthers
Ćurčić Dušan    WR    1991    Beograd Blue Dragons
Stojanović Mladen    OL    1992    Beograd Vukovi
Stevanović Nikola    OL    1991    Kragujevac Wild Boars
Pavlović Milan    OL    1991    Kragujevac Wild Boars
Gemaljević Miloš    OL    1992    Kragujevac Wild Boars
Veselinović Ilija    OL    1991    Novi Sad Dukes
Vuković Uroš    OL    1991    Beograd Blue Dragons
Vasović Marko    OL    1993    Kraljevo Royal Crowns
Janković Dejan    OL    1991    Kragujevac Wild Boars
Savković Aleksandar    OL    1993    Čačak Angel Warriors
Novaković Milorad    DL    1991    Kragujevac Wild Boars
Georgijevski Andrej    DL    1992    Beograd Blue Dragons
Maksimović Luka    DL    1991    Mladenovac Forestlanders
Spasić Stefan    DL    1991    Mladenovac Forestlanders
Leskovac Uroš    DL    1991    Novi Sad Dukes
Beloica Ivan    DL    1993    Kraljevo Royal Crowns
Mitrović Nikola    DL    1992    Beograd Blue Dragons
Terzić Željko    DL    1993    Kraljevo Royal Crowns
Lazarević Nemanja    LB    1991    Beograd Blue Dragons
Maksimović Gavrilo    LB    1991    Čačak Angel Warriors
Protić Slobodan    LB    1991    Čačak Angel Warriors
Josović Miloš    LB    1992    Čačak Angel Warriors
Škorić Luka    LB    1993    Klek Knights
Filipović Josip    LB    1991    Kragujevac Wild Boars
Radojčić Ivan    DB    1991    Kragujevac Wild Boars
Armuš Luka    DB    1992    Beograd Blue Dragons
Bogićević Lazar    DB    1992    Beograd Blue Dragons
Baroš Nikola    DB    1992    Pančevo Panthers
Srbulović Igor    DB    1991    Beograd Blue Dragons
Radović Nenad    DB    1991    Čačak Angel Warriors
Džodić Dušan    DB    1992    Beograd Blue Dragons
Bošković Nemanja    DB    1992    Beograd Blue Dragons