XS
SM
MD
LG

Završnica Šampionata Ujedinjenog Kraljevstva u snukeru

Nakon Svetskog prvenstva u Šefildu, Šampionat Ujedinjenog Kraljevstva je drugi po važnosti profesionalni snuker turnir u sezoni.

39. izdanje velikog takmičenja donelo je mnogo uzbuđenja i iznenađenja. Senzaciju u prvom kolu priredio je Piter Lajns, koji je savladao branioca titule, Nila Robertsona, a nekoliko dana kasnije, njegov sin, Oliver Lajns je neprijatno iznenadio šampiona iz 2011. godine i jednog od velikih favorita, Džada Trampa. Turnir je neočekivano rano završio i Ding, šampion iz 2009. godine, koji je u meču za osminu finala ubedljivo poražen od Džejmija Džounsa.

Svetski šampionat u Šefildu, Masters u Londonu i Šampionat Ujedinjenog Kraljevstva u Jorku su tri najvažnija turnira u snukeru. Sva velika imena snukera su upisana na srebrnom trofeju, rekorder po broju titula je Stiv Dejvis, Englez je šest puta bio šampion, dok su po pet titula osvojili Stiven Hendri i Roni O'Saliven.

“Raketa” je prvu titulu osvojila 1993. godine, mesec dana pre punoletstva, što je i dan danas rekord, jer nakon O’Salivena niko mlađi nije podigao pehar na nekom rangirnom turniru.

Eurosport 1 će u nedelju od 20:30 direktno prenositi poslednju sesiju finalnog meča, koji se igra na deset dobijenih frejmova, za titulu i premiju od 175.000 funti.