XS
SM
MD
LG

Kuglanje: Srpske šestorke na SP u Ricingu čekaju žreb

Srpsko kuglanje na trećem pojedinačnom Šampionatu sveta u Ricingu u Austriji od 24. do 30. oktobra, predstavljaće po šest kuglašica i kuglaša i Srbija je jedina nacija koja ima u obe konkurencije maksimalan broj učesnika! Selektor seniora Miloš Ponjavić odlučio se za šest igrača koji su u Detenhajmu 2009. osvojili ekipnu svetsku titulu: Jovan Ćalić, Vilmoš Zavarko (Sport Podbrezova), Daniel Tepša, Arpad Antal i Goran Ostojić (Beograd „Poštanska štedionica“) i Goran Čaluković (Metalac, Gornji Milanovac). Selektor seniorki Mirko Čukvas vodiće u Ricing na SP Liviu Santo, Nevenku Joković i Renatu Vilov (Pionir), Zoricu Barać i Natašu Savić (Apatin) i Mariju Gajin (SPC Vojvodina).

Žreb, od koga mnogo zavisi na ovakvim nokaut takmičenjima jer se igra na ispadanje, je u nedelju 24. oktobra u  sali „Beč“ u Ricingu, malom mestu blizu granice sa Mađarskom od jedva 1.000 stanovnika. Od srpskih reprezentativaca samo su Nevenka Joković i Zorica Barać direktni nosioci u žrebu.

Na staze će prvo u ponedeljak 25. oktobra kuglašice – klasik pojedinačno, u utorak 26. oktobra igraće muškarci  klasik - pojedinačno, u sredu 27. oktobra igraće se drugi krug za muškarce i žene klasik – pojednačno, u četvrtak 28. oktobra su miks parovi i po podne treći krug klasik – pojedinačno u obe konkurencije, u petak 29. oktobra  je pojednačno u sprintu za kuglaše i kuglašice i po podne četvrtfinale klasik – pojednačno, u subotu je klasik - pojedinačno polufinala i finale. Ne igraju se mečevi za treće mesto, poraženi polufinalisti dobijaju dve bronze.

Vođa srpske delegacije je predsednik KSS i potpredsednik Međunarodne kuglaške federacije FIK NBC Uroš Dragojlović. Veliku pomoć u obezbeđivanju sredstava za odlazak na SP pružilo je Ministarstavo omladine i sporta Srbije. Zvanično piće reprezentacije je Voda Vrnjci, zvanični prevoznik Lasta, zlatni donator Pak promet iz Kragujevca.

Na prvom pojedinačnom šampionatu sveta (ranije su igrani „veliki“ šampionati, ekipno, pojedinačno, parovi, kombinacija pa su od 2006. razdvojeni, u parnoj godini su ekipni, u neparnoj pojedinačni) u Skoplju 2006. Arpad Antal je osvojio zlato u kombinaciji a par Antal Arpad i Daniel Tepša okitio se bronzom.

Na drugom pojedinačnom šampiontu sveta u Banjaluci 2008. zlatnu medalju osvojili su u miksu Zorica Barać i Vilmoš Zavrko, dvostruki vicešampion sveta postao je Vilmoš Zavarko u sprintu i kombinaciji, a srebrnim medaljama okitile su se Livia Santo pojednačno - klasik i Nevenka Joković pojedinačno – sprint, dok je Jovan Ćalić osvojio bronzu pojedinačno – sprint. Srbija je bila najuspešnija nacija.