XS
SM
MD
LG

"Srpska banka" i dalje uz veslače

Veslački savez Srbije (VSS) u četvrtak, 14. jula 2011, u „Međunarodnom press centru“ u Beogradu organizovao je pres-konferenciju na kojoj je, između ostalog, i obelodanjeno da će „Srpska banka“ i ubuduće biti jedan od najznačajnijih sponzora veslačkog sporta u Srbiji.Pres-konferenciju je otvorio generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović koji je prvo pozdravio sve prisutne zahvalivši im se na tome što su se odazvali pozivu VSS, a potom se osvrnuo na nastavak saradnje sa „Srpskom bankom“.
– Sa „Srpskom bankom“ smo pre otprilike godinu dana počeli saradnju i na naše, a nadam se i na njihovo, zadovoljstvo tu saradnju ćemo nastaviti i dalje. Neizmerno se zahvaljujem predstavnicima ove banke što su u proteklih godinu dana dali nemerljiv doprinos razvoju veslačkog sporta i što će to činiti i ubuduće. Novi ugovor sa „Srpskom bankom“ je dovoljan garant da ćemo izgurati sve projekte i ispuniti sve ciljeve u ovoj sezoni. Sve posade naše reprezentacije imaće od „Srpske banke“ snažan vetar u leđa kako na pripremama tako i na velikim takmičenjima i ja se ovoj banci još jednom zahvaljujem na tome – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

U ime „Srpske banke“ prisutnima se obratio Ivan Maričić, predsednik Upravnog odbora ove ugledne banke.
– Zahvaljujem se medijima koji su uprkos velikoj vrućini došli da isprate ovaj događaj, koji je podjednako važan i za Veslački savez Srbije i za „Srpsku banku“. Za nas je važan iz dva razloga. Prvi je naša odgovornost prema veslačkom sportu koji je u prošlosti uvek na najbolji način promovisao našu zemlju širom sveta. Drugi je naš osećaj za dodatno poboljšanje imidža naše firme koja beleži odlične rezultate. Smatramo da smo finanisirnjem ovog sporta izabrali najbolji put za afirmaciju naše banke. Veslački savez Srbije je sinonim uspešne organizacije, a ostvarili smo pun pogodak jer je i naš logo deo dekora ovog Saveza. Pogotovo ako se ima na umu to da je veslanje jedan od retkih sportova koji promoviše mnogo više od samog bavljenja sportom. Gotovo svi odreda naši reprezentativci su i odlični đaci koji posle završene srednje škole s velikim uspehom završavaju i univerzitete širom sveta. Veslači su najbolji primer da se može postići i vrhunski rezultat u sportu a da se pri tome ne zapostavi školovanje. To je mnogo bitno jer obrazovani ljudi i posle aktivne karijere mogu mnogo da doprinesu razvoju samog društva pošto se aktivno ukljuće u rad raznih organizacija i firmi. Sve su ovo razlozi zbog kojeg smo odabrali da baš investiramo koliko možemo u ovom trenutku u veslanje s nadamo da ćemo iz godine u godinu moći i više da pomognemo. I to ne samo veslanju nego i ostalim našim sportovima – naglasio je Ivan Maričić.

Na pres-konferenciji bilo je reči i o narednim velikim izazovima veslačkih reprezentacija Srbije. O tome je govorio selektor veslačke reprezentacije Nebojša Ilić.
– Prvo bih iskoristio priliku da se zahvalim „Srpskoj banci“ na svemu što je učinila i na svemu što će učiniti za veslački sport. Nadam se da ćemo opravdati uloženo poverenje kao što smo to, uostalom, činili u kontinuitetu i prethodnih godina. Podsetio bih da je srpsko veslanje od 1998. do danas svake godine osvajalo najmanje po jednu medalju na velikim takmičenjima i da je 2000. na svim Olimpijskim igrama imao makar po dva učesnika. Postali smo poznati po kontinuitetu dobrih rezultata a evo i ove godine, u kojoj nas tek očekuju važna takmičenja, uspeli smo da upišemo prvu medalju. Dvojac bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović je na Evropskom prvenstvu za juniore u Poljskoj sredinom jula osvojio srebro, dok su seniori na sva tri svetska kupa pokazali zavidnu formu i rezultate koji su se kretali u okviru olimpijske norme što nam je prevashodan cilj. Međutim, pravi izazovi tek slede. Prvi sledeći jeste Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine koje će se od 21. do 24. jula održati u Amsterdamu i na kojem će nas, na osnovu rezultata na Izbornoj regati na Srebrnom jezeru, predstavljati tri posade – četverac sa kormilarom Veselin Savić, Jovan Jovanović, Igor Lucić, Luka Đorđević, kormilar Mateja Jošić, četverac skul za lake veslače Dasti Ferčec, Tihomir Pavlović, Nemanja Delić, Miloš Milosavljević i ženski skif Ivana Filipović. Nakon toga očekuje nas Svetsko prvenstvo za juniore koje će se od 4. do 7. avgusta održati u u Itonu (Velika Britanija) i za koje, pored „sigurnog“ dvojca bez kormilara Nikola Simović, Vuk Matović koji će pokušati da napravi korak više u odnosu na Evropsko prvenstvo u Poljskoj kada su bili drugu, konkurišu još tri naše posade – četverac skul Nikola Selakovič, Bojan Došljak, Miljan Milošević, Andrija Šljukić, četverac sa kormilarom Dušan Veljković, Luka Pejanović, Nikola Krlović, Ignjat Đorđević, kormilar Mateja Jošić i četverac bez kormilara Dejan Jovičić, Aleksandar Marinkovski, Luka Miladinović, Luka Lekić – rekao je Ilić.

Selektor veslača je dodao da je vrhunac sezone svakako Svetsko prvenstvo za seniore koje će se od 28. avgusta do 4. septembra održati na Bledu i koje će predstavljati glavno kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre u Londonu 2012, iako će posle njega biti još prilika za vizu za London.
– Na ovom takmičenju predstavljaće nas četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Goran Jagar, Miljan Vuković, četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić, novoformirani dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević koji je pre tri godine bio na svetskom nivou, dvojac bez kormilara i dvojac sa kormilarom. Iako su prošle godine imali odličlne rezultate nedavno smo odlučili da razdvojimo Nikolu Stojića i Marka Marjanovića i da napravimo dve nove posade dvojca – Nikola Stojić, Goran Todorović i Aleksandar Filipović, Jovan Popović s ciljem da na Bled odemo sa što više posada a samim tim da pokušamo da izavidmo što više viza za London. U narednih desetak dana u zavisnosti od učinka na pripremama odlučićemo koji će od ova dva dvojca biti sa kormilarom, a koji bez. Svesni smo da smo se ovim potezom upustili u svojevrsni rizik a da li će nam se on isplatiti videćemo na Bledu. Nakon Bleda seniore očekuje još jedno veliko takmičenje – Evropsko prvenstvo koje će se od 16. do 18. septembra u Plovdivu, za koje ćemo tek odrediti sastav a vrlo je verovatno da će biti više posada nego na Bledu. Kao što vidite očekuje nas zahtevan kalendar pa tražim od svih reprezentativaca da budu na maksimalnom nivou u narednom periodu – istakao je Ilić.

Kapiten veslačke reprezentacije Nikola Stojić se kao i Jevremović i Ilić zahvalio „Srpskoj banci“ na novom sponzorskom ugovoru sa VSS „podvukavši“ da je pomoć ove banke umnogome doprinela da reprezentativci postignu odlične rezultate.
– Kada sam ja u pitanju početak ove sezone za mene je bio šaren. Rezultati nisu bili na očekivanom nivou i nisam zadovoljan. Ipak, nadam se da ću sa sa novim saigračem Goranom Todorovićem izboriti da na Bledu moj dvojac bude bez kormilara što je olimpijska disciplina i da ćemo već na Svetskom prvenstvu postići rezultat koji će nas odvesti na Igre u Londonu dogodine. To je glavni cilj za ovu sezonu i sve ostalo je u drugom planu – kazao je Stojić.

Na kraju pres-konferencije Nebojša Jevremović je u znak zahvalnosti na svemu što je „Srpska banka“ učinila za veslački sport uručio Ivanu Maričiću zahvalnicu.