XS
SM
MD
LG

Portsmut - Mornari sa juga

Portsmut je mali gradić na jugu Engleske. Nalazi se na Južnoj Obali i tek je 76. grad po veličini u Engleskoj. Ima samo nekih šest hiljada stanovnika više od Banjaluke. To je grad koji je prvi u svijetu imao brodogradilište. To je grad koji ima mnogo zanimljivih građevina. Najpoznatija od građevina jeste Spajneker toranj visok 170 metara. U gradu postoje i dvije čuvene katedrale, jedan anglikanska a druga katolička. Portsmut je poznat i po tome što se dobar dio flote i danas u ovom gradu nalazi.

Međutim, nama na Balkanu Portsmut je najpoznatiji preko fudbalskog kluba Portsmut. Nekada stabilan premijerligaš danas je trećeligaš ali u dobroj situaciji da se plasira u Čempionšip.

Fudbalski klub Portsmut osnovan je prije 120 godina. Osnovala ga je porodica Goldsmit koja je imala svoje farme. Klub je igrao u regionalnim ligama sve do kraja Prvog svjetskog rata. Između dva rata igrali su ligaški fudbal a 1939. godine osvojili su prvi FA Kup. Imali su dosta uspjeha i nakon Drugog svjetskog rata. Uspjeli su dvije godine zaredom osvojiti titulu prvaka Engleske. Bilo je to 1949. i 1950. godine. Posebno je uzbudljivo bilo 1950. godine kada su na gol razliku postali prvaci. 

Portmust je krajem 50-ih upao u probleme. Počeo je njihv pad i tavorili su u nižim ligama. Krajem 70-ih čak su ispali i u četvrtu ligu. U tom periodu padanja na samo dno, imali su i dosta problema sa finansijama. Međutim, tokom 80-ih imali su dosta uspjeha. Uspjeli su se vratiti i u Prvu Diviziju (današnju PL) ali su iz nje ispali. Tad su opet upali u finansijske probleme a i stadion Fraton Park bio je u lošem stanju i trebao je ozbiljno renoviranje.

Karakteristika za Portsmut tokom 80-ih godina su i njihovi navijači. Vatrena grupa ''6,57'' bila je među sedam najopasnijih navijačkih grupa u Engleskoj u tom periodu. Čak su jednog uticajnog vođu navijača, Doka Hjuza uspjeli kandidovati za Parlament ali ipak na kraju nije izabran. Ta grupa 6,57, pravila je probleme na svakom koraku. Nije bilo bitno da li igraju kući ili u gostia. Bili su lukavi i često su se znali maskirati kako bi se uvukli na neko gostovanje. Jedne prilike kada su gostovali Prestonu, 250 policajaca bilo je angažovano radi vjerovali ili ne 50 navijača Portsmuta. Takođe, zbog problema koje su znali raditi i na svom Fraton Parku, Portsmut je još 1984. godine instalirao dva televizora preko kojih su redari mogli otkriti ko je kriv od navijača za incident.

Poslije su se navijači smirili, kao i kod većine klubova. Međutim, neki duh 80-ih uvijek postoji. Prvo, sam grad živi za fudbalski klub Portsmut i kad igra Portsmut samo se o tome priča. Atmosfera na Fraton Parku je nevjerovatna i oni su najbučniji navijači u Engleskoj.

Što se kluba tiče, tokom 90-ih bili su drugoligaši. U tom periodu renovirali su i svoj Fraton Park. Uložili su oko 2,2 miliona funti a 1997 stadion je ponovo otvoren. Par sezona su igrali jako dobro međutim, promocija bi uvijek izostala. No i na promociju u Premijer Ligu, dočekali su konačno 2003. godine, kada su osvojili titulu u Čempionšipu.

Od 2003. pa do 2010. godine bili su u Premijer Ligi. Tokom tih godina igrali su sa dosta uspjeha a za njih su igrala brojna zanimljiva imena. U vlasništvu ih je držao Milan Mandarić. Trener je između ostalih bio i legendarni Hari Rednap. Od igrača sa ovih prostora bili su tu Todorov, Dejan Stefanović, Duško Tošić, Ogi Koroman, Niko Kranjčar, Ivica Mornar i Asmir Begović. Od engleskih fudbalera tu su igrali igrači poput Pitera Krauča, Defoa, Kempbela, Dejvida Džejmsa i drugih. Legendarni napadač Ajaksa i Arsenalo, Nvanko Kanu, takođe je igrao za Portsmut kao i bivši desni bek Arsenala, Bisan Lauren. Neko vrijeme član Portsmuta bio je i današnji igrač Barse, Kevin Prins Boateng a tu je bio i kasniji igrač Reala, Las Diara.

Najuspješnija godina bila je definitivno 2008.. godina kada je Portsmut osvojio FA Kup i to po drugi put u svojoj istoriji. Savladali su tada u finalu Kardif. Kako je kasnije izjavio tadašnji kapiten Portsmuta, Linvoj Primus, u narednim mjesecima nakon osvajanja FA Kupa, desio se pravi ''bebi bum'' u Portsmutu. Ljudi sudisali punim plićima i uživali su u potpunosti.

Međuti, sva bajka završena je 2010. godine kada su ponovo upali u finansijske probleme. Oduzeti su im i bodovi i na kraju su ispali iz Premijer Lige. Narednih par godina počelo je tavorenje i mučenje. Godine 2013. godine, Portsmut je ispao u četvrtu ligu. Djelovalo je da nema kraja padovima. Međutim, ipak su svoj pad završili tu. Uspjeli su se polako stabilizovati i 2017. godine su uspjeli ući u treću ligu a tu su i sada. Trenutno je izvjesno da će ići bar u plej of za ulazak u Čempionšip a možda uspiju i direktno ući.

Portsmut je klub koji je mnogo puta išao od sjaja do očaja. Mnogo uspona i padova kroz istoriju su imali. Zbog svoje tradicije ali i navijača i same atmosfere na Fraton Parku, bilo bi ih odlično ponovo vidjeti u Premijer Ligi. Da li će se to u skorije vrijeme desiti ne znamo, ali je Portsmut definitivno klub koji ima mnogo zanimljivosti oko sebe.

Foto: Portsmouth F.C.