XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Do sada 300 učesnika na 36. "Internacionalnom prvenstvu Beograda"

Po običaju, organizatori 36. „Internacionalnog prvenstva Beograda“ od 9. do 11. decembra su na slatkim mukama zbog broja učesnika ovog takmičenja, koje je steklo izuzetan ugled u regionu! Strelište u „Bg sportskom centru Kovilovo“ imaće 55 elektronskih meta, a kako je rekla direktor takmičenja Bojana Nikolić, prijavljno je 300 učesnika – 182 iz inostranstva i 118 iz Srbije!
- Rok za prijavu bio je 25. novembar i taman smo mislili da su svi prijavili ono što su hteli, počele su da stižu izmene i dopune i doterali smo do brojke od 300 – kaže Bojana Nikolić.- Naknadno nam se prijavila Grčka, u beogradskom Policajcu gađa Melisa Mikec (devojačko Karbalo) iz Salvadora pa je i ova zemlja došla na listu učesnika tako da sad imamo strelce iz  ukupno 14 zemalja: BiH, Hrvatska, Grčka, Slovenija, Crna Gora, Makedonija, Salvador, Bugarska, Italija, Mađarska, Rusija, Slovačka, Ukrajina i Srbija.

Organizator je Streljački savez Beograda, pokrovitelj takmičenja je Skupština grada Beograda i Sekretarijat za sport i omladinu Beograda, pomogli su i  Streljački savez Srbije i Ministarstvo omladine i sporta Srbije. Prvog dana gađaće se za „Trofej Beograda“ i podeliće se medalje i za juniorske kategorije, drugog dana je „Velika nagrada Beograda“ gde pobednicima uz novčane nagrade pripadaju i staute „Pobednika“.
- Kako sada stvari stoje idućeg vikenda organizovaćemo „streljački maraton“ pravi dragstor, jer ćemo prvu „partiju“ početi u 7 časova ujutro a završiti negde oko 21 čas – kaže predsednik žirija za rezultate Nikola Marić.- Zbog izmena i naknadnih prijava  još nismo postavili finalni raspored, ali mi se čini da smo blizu da nadmašimo rekord po broju učesnika od pre dve godine kada ih je bilo preko 300. Oba dana pre podne će se gađati pištoljem i potom finale muškaraca i žena, a po podne puškom i zatim, takođe,  dva finala. Juniorske kategorije na „Trofeju Beograda“ dobiće medalje na osnovu osnovnog rezultata a ako se neki junior ili juniorka plasiraju u finale sa seniorima, konkurisaće i za seniorske trofeje. Iako nam ovakva formula takmičenja dosta otežava posao, zadržali smo je jer svi gađaju dva puta što je za trenere i selektore na dva meseca pred Šampionat Evrope odlična prilika da provere šta mogu kandidati za reprezentaciju.

Od srpskih strelaca učestvovaće svi koji su osvojili olimpijske vize za Srbiju, pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec, Andrija Zlatić, Dimitrije Grgić, puškom Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Nemanja Mirosavljev, kao i olimpijski kandidati Jasna Šekarić, Bobana Veličković (pištolj) i Stevan Pletikosić i Milenko Sebić (puška). Međutim, šansu da se nađu u beležnici selektora Gorana Maksimovića traže i ostali takmičari i takmičarke, posebno u juniorskim kategorijama, jer je ovo jedno od kriterijumskih takmičenja za sastav reprezentacije za EŠ vazdušnim oružjem u februaru iduće godine u Finskoj.

Prošle godine, srpski strelci su imali izuzetan uspeh na „Internacionalnom prvenstvu Beograda“. Na „Trofeju Beograda“ puškom slavila je u ženskoj konkurenniji Tašana Bogatinovski (Pančevo) ispred Ivane Maksimović (Novi Beograd Ušće) i Jelene Živković (Jagodina). U muškoj, pobedio je Nemanja Mirosavljev (Novi Sad), drugi je bio Slovenac Ženjako Moičević koji sada gađa za Novi Beograd Ušće, treći Igor Čotra iz Zvezdare.  Pištoljem, u muškoj konkurenciji trijumfovao je Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“, Užice), Damir Mikec (Policajac) je bio treći, dok je kod dama Zorana Arunović (Crvena zvezda) bila druga.
Drugog dana na „Velikoj nagradi Beograda“, srpski streci pištoljem su napunili postolje. Pobedio je Andrija Zlatić ispred Damira Mikeca i Dimitrija Grgića (Akademac). U  ženskoj trijumfovala je Zorana Arunović ispred Ukrajinke Kostevič i Bugarke Grozdeve.

U takmičenju muškaraca puškom prošle godine, na pobedničkom postolju „VN Beograda“ našla su se trojica srpskih strelaca. Slavio je Stevan Pletikosić („Čika Mata“, Kragujevac), ispred Nemanje Mirosavljeva (Novi Sad) i Milenka Sebića (Policajac). Ivana Maksimović (Novi Beograd Ušće)  je pobedila kod žena puškom, ispred Pejčićeve (Hrvatska) i Lukanove (Bugarska). Pehar Sekretarijata za sport i omladinu Beograda za strelca turnira poneo je lane Andrija Zlatić za dve pobede u dva dana i 588 krugova na „Trofeju Beograda“ kada je izjednačio državni rekord. Na „Velikoj nagradi Beograda“ imao je 586 krugova.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise