XS
SM
MD
LG

Borovčanin u rodnom gradu – Loznici brani titulu evropskog šampiona

Najbolji srpski bokser, Nenad Borovčanin, šampion Evrope u kruzer kategoriji u verziji WBO i osmi bokser sveta (WBO rang lista), koji je uspešno odbranio titulu u izuzetnom meču održanom u Novom Sadu 23. decembra 2011. godine (zabeležio 29 pobedu, bez poraza, ovaj put je deklasirao predstavnika Nemačke Larsa Buholca), novu odbranu titule zakazaće za 4.maj 2012. godine u rodnom gradu - Loznici. Borovčanin je, kao što je poznato, u

Banjaluci juna 2011. godine stigao do evropske titule (kruzer kategorija u verziji WBO) u meču sa Bugarinom Konstantinom Kokoom Semerdžijevim.
- Tokom cele moje profesionalne karijere Lozničani su me neprestano pitali kada će biti meč u Lagatoru, srpskom hramu boksa. Nisam znao kada će to biti, ali sam znao da to treba da bude veliki meč, veliki spektakl. Sada znam odgovor, bice to 4. maja 2012. godine, odbrana titule prvaka Evrope u čuvenom Lagatoru, gde sam poslednji put boksovao 200.3 godine kao amater za BK Loznica. Zahvaljujući mom generalnom sponzoru, nemačkoj farmaceutskoj kući ŠTADA imao sam mogućnost da biram gde ću braniti titulu i izabrao sam svoj rodni grad! Ponosno ističem da u svojoj karijeri nikad nisam bio korisnik sredstava budžeta Srbije i da su moje pobede i Evropska titula moj doprinos državi u kojoj živim. Potrudiću se da svoje Lozničane i svoju naciju obradujem još jednom pobedom i odbranom titule jer kao i uvek do sada, ali u ubuduće moja opcija nije poraz – kaže Borovčanin.

Od komisije za titule i rejting WBO stigla je lista od nekoliko imena za pregovore oko odbrane titule, odnosno bokesru koji će se u ringu suprotstaviti našem Nenadu. Reč je sledećim bokserima: ALEX MOGYLEWSKI i MARIO STEIN (Nemačka) CRISTOPHE DETTINGER (Francuska) MICHELE DE MEO (Italija).

Od boksera koji su na listi koju je poslala WBO komisija najprovokativnijim se mogu nazvati Italijan De Meo koji je rekao:
- Borovčanina ću "pocepati" kao bik matadora u koridi“. Nemac Stein je proučio sledeće: „ako dobijem šansu da boksujem protiv Nenada titula sigurno putuje u Nemačku, jer Borovčanin nema šanse da boksuje ceo meč protiv mene, jer ja takve kao što je on nokautiram tokom zagrevanja.
Borovčanin je čuo provokacije kolega i poručio: “Moj odgovor biće u ringu s kim god budem boksovao. Počeo sam da se pripremam u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, gde imam vrhunske uslove i maksimalno gostoprimstvo direktora Jasminka Pozderca, koji se potrudio da mi ništa ne nedostaje, tako da je na meni samo da treniram“. Kao i uvek do sada, kada su Nenadovi mečevi u pitanju, dolazak i podršku srpski šampion imaće od velikog broja javnih ličnosti iz sfere sporta, politike, kulture... U dosadašnjim mečevima, između ostalih, gosti Borovčanina su bili: Milorad Dodik, Ivica Dačić, Emir Kusturica, Nenad Peruničić.