XS
SM
MD
LG

U Vojvodini novajlije vode glavnu reč, Slovenu jesenje počasti, razočarali Bečej 1918 i Tisa, šta se događa na Vavi?

U Srpskoj ligi, Vojvodina, po završetku polusezone, novajlije vode glavnu reč. Poslednje kolo dalo je odgovor na pitanje kome će pripasti jesenje počasti. Sloven je prvi presekao vrpcu, zahvaljujući pobedi u derbiju i u Banovcima. Zahvaljujući prepoznatljivom stilu, sistemu igre, kao timskoj i taktičkoj disciplini izdvojili su se od ostalih. Ekipa sa većinom zonskih igrača nije bila selektirana za Srpsku ligu, s obzirom da su preko tendera ušli u viši rang, ali su zahvaljujući odličnoj organizaciji, proverenom stručnjaku Vasiljeviću i dobroj hemiji stigli do vrha.

Pored Slovena, Železničar je pokazao najviše i sa Rumljnima smenjivali su se na liderskoj poziciji. Doveli su adekvatna pojačanja i gledajući igrački imaju najveći potencijal. Radi se o dobro izbalansiranoj ekipi sa prepoznatljivim stilom igre, koja ima naajviše ambicije.

Treći novajlija OFK Kikinda predstavlja pravo osveženje i doneli su novi kvalitet. Po ispadanjau iz Srpske lige odmah su se vratili, zadržali gro tima, odlikovali se čvrstinom i agresivnošću. Pogodili su sa angažovanjem pojačanja i trenera Vladimira Šponje, i kako je prvenstvo odmicalo igrali su sve bolje i sigurnije. Dobro organizovan klub, sa primerenim uslovima, imaju skromne ambicije (opstanak), mada zaslužuju više od trećeg ranga.

Kabel je jedini novosadski srpskoligaš i pre početka prvenstva gajili su šampionske ambicije. Zbog odliva igrača u Mladost GAT kasnili su sa pojačanjima i kako je prvenstvo odmicalo uspeli su da se konsoliduju i da nije bilo toliko nerešenih rezultata (šest) bili bi bliže vodećima.

Naftagas ima jednu od najiskusnijih ekipa, slabije su startovali, ali je vremenom prisutni kvalitet došao do izražaja naročito u drugom delu jeseni. Pokazali su novi kvalitet i podjednako su uspešni u Elemiru i na gostovanjima.

Pančevci sa mladim sastavom posle duže krize, vraćaju se na nekadašnje pozicije. Zahvaljujući pomoći superligaša Železničara u igračkim resursima i ambicioznom mladom treneru Dejanu Paunkoviću u finišu su izbili u prvi plan i završili na šestom mestu. Pored Tamiša razvija se lepa priča i mladi sastav će tek na proleće pokazati koliko vredi.

Zahvaljujući blizini Beograda Omladinac se pojačao kvalitetnim igračima i ponovo su ispoljili visoke ambicije. Imali su peh da su loše startovali, jedno vreme bili na začelju da bi dolaskom iskusnog stručnjaka Kljajića napravili seriju pobeda koja ih je lansirala u gornji deo tabele. Dva poraza na kraju pokvarila su utisak, ali je mala bodovna razika šansa da napreduju na tabeli.

Podunavac, specijalista za remije (sedam), teško je pobeđivao, ali i gubio utakmice. Dolaskom trenera Dragana Stevanovića zaigrali su čvrsto, agresivno, naročito su bili stabilni u defanzivnom redu. Specifičnost ekipe i terena daje im prednost u odnosu na gostujuće ekipe.

Borac je tek u završnici podsetio na ekipu iz prošle sezone i sa nekoliko pobeda domogli se bezbednije zone. Loš start uticao je da odigraju turbulentno i dugo je trebalo da se konsoliduju i odigraju na željenom nivou. Dugo su tavorili i sa postojećim igračkim kadrom mesto im je pre u vrhu nego u donjoj polovini tabele.

Zrenjaninci su pre početka prvenstva najavljivali visoke domete, ali se to izjalovilo i stiče se utisak da su im se nerealne ambicije obile o glavu. Dugo su bili u krizi sa novim timom, promenili tri trenera i trebalo je vremena da se kockice slože.

Bečej 1918 i Radnički predvode ugrožene klubove, kojima predstoji borba za opstanak. Bečejci su, blago rečene, razočarali i krizi se ne nazire kraj. Nanizali su šest poraza i sve je krenulo nizbrdo odlaskom trenera Levnajića. Dobro su otvorili sezonu, ali su turbulencije unutar kluba uticale da uđu u spiralu loših rezultata.

Trener Željko Račić je još na početku sezone izrazio pesimizam po pitanju rezultata Hajduka 1912. Nov tim i nekompletne pripreme uticali su da se kasno ukomponuju. Prvi deo odigrali su na svežinu, ali kako je prvenstvo odmicalo, naročito od duela sa Dinamom 1945, kola su krenula nizbrdo. Trener Račić objektivno sagledava stvarnost i kaže da više nisu zaslužili.

Tisa je dobro startovala i prvu trećinu polusezone odigrala dobro, bila u vrhu, da bi kasnije došlo do sunovrata i poslednjih šest utakmica su izgubili. Malo ko zna šta se u Adorjanu dešava. Tek se načuje da su poremećeni međuljudski odnosi na relaciji uprava - igrači. Da li je došlo do zasićenja, tek moraju se u pauzi vući radikalni potezi kako bi opstali u ligi.

Jedinstvo je slabo startovalo, imali su peh da se povredio najbolji igrač Vujasin i dugo su bili u kontraritmu, da bi se u završnici donekle trgli. Napravili su kompaktan tim, nije išlo i klub je napustio trener Vujasin. Pobedom nad Hajdukom 1912 su spasli sezonu i u prilici su da se ravnopravno nose sa konkurentima u borbi za opstanak.

Nakon dobre prošle sezone, 1. maj je lestos ostao bez kompletnog tima. Suočeni sa velikim organizacionim i finansijskim problemima, bez adekvatnih pojačanja, nisu mogli ravnopravno da se nose sa rivalima i porazi su se nizali u seriji. Nalaze se u velikim problemima i teško će uspeti da opstanu među srpskoligašima.

Najviše je razočarala poslednja OFK Bačka, imaju sve a nemaju ništa, i nikome nije jasno šta se na Vavi dešava. Klub sa takvom organizacijom, vrhunskom infrastrukturom i solidnim igračkim kadrom ne može se prepoznati. Ušli su u prvenstvo sa velikim ambicijama rešeni da prevaziđu slabosti iz prošle sezone, kada su opstali zahvaljujući istupanju iz lige somborskog Radničkog. Nade su se izjalovile i predstoji im grčevita borba za spas imena, ugleda i statusa kluba.


Omladinac : Borac (Š)
Železničar (I) 3 : 2 Bečej 1918
1. Maj Ruma 0 : 3 Jedinstvo (SP)
Radnički (Z) 1 : 0 Hajduk 1912
OFK Bačka 0 : 0 Naftagas
Tisa : GFK Sloven
Kabel : OFK Kikinda
Dinamo 1945 : Podunavac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Železničar (I) 25 16 6 3 54
2 GFK Sloven 24 15 3 6 48
3 Radnički (Z) 25 11 7 7 40
4 OFK Kikinda 24 10 8 6 38
5 Naftagas 25 11 4 10 37
6 Kabel 24 9 9 6 36
7 Dinamo 1945 24 10 5 9 35
8 Omladinac 24 10 5 9 35
9 Podunavac 24 7 11 6 32
10 Borac (Š) 24 9 4 11 31
11 Jedinstvo (SP) 25 7 8 10 29
12 Bečej 1918 25 9 2 14 29
13 Tisa 24 9 1 14 28
14 Hajduk 1912 25 6 8 11 26
15 1. Maj Ruma 25 6 7 12 25
16 OFK Bačka 25 4 6 15 18