XS
SM
MD
LG

Kako igrači, treneri i sportski radnici proslavljaju Božić

Foto: 12138562O from Pixabay

U predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića pravoslavci koji slave po julijanskom kalendaru uveliko se spremaju da ga dočekaju u skladu sa tradiciom i običajima. Za one koji poste praznik ima posebno značenje u uzdržavanju od mrsne hrane i pića. Za Badnji dan se odlazi rano u šumu po badnjak. Nedelja ujutro većina vernika odlazi u crkve na božićnu liturgiju i pričest. Kod kuće spremljena je bogata trpeza, lomi se česnica, dočekuje položajnik, sa obaveznom pečenicom.

Zavirili smo u domove naših fudbalera, trenera, sportskih radnika kako bi doznali kako praznuju Božić.

Sportski direktor Tekstilca, Mihailo Janjić, rođenje Hristovo proslaviće u rodnom Futogu u krugu porodice.

- Praznični dani su idealna prilika da oživimo duh tradicije i zajedništva, duh vere i porodice koje za mene predstavljaju temelj vrednosti i provešću ga sa svojim najmilijima. U ponoć odlazimo na noćni Liturgiju u parohijski hram, a onda sledi bogata božićna trpeza i drevni običaj lomljenja česnice - navodi Janjić i koristi priliku da svim vernicima poželi srećan Božić hrišćanskim pozdravom "Mir Božiji, Hristos se rodi"!

Trener Mačve Ivan Kurtušić tradicionalno novogodišnje i božićne praznike provodi na Kopaoniku.

- Fudbal je stresan posao, tako da moraš imati neki restart kako bi napunio baterije i što više bio sa porodicom. Čim se završi polugodište i fudbalska sezona mi smo ovde na planini ceo raspust. Skijašaka smo porodica i najlepše se osećamo na snegu u okruženju čiste i netaknute prirode. Dođu nam prijatelji, rodbina, kumovi, uvek imamo zanimljivo društvo, jer svi vole sneg i zimu na Kopaoniku - kaže Kurtušić.

Zoran Vasiljević, trener Slovena, jesenjeg prvaka Srpske lige, Vojvodina, odlazi u goste kod tašte i obavezno poseti oca u Republici Srpskoj.

- Deca se raduju susretu sa bakom u Beogradu, porodično se okupimo i na Božić tašta spremi svečani ručak. U ponedeljak odlazim kod oca u Miliće (Republika Srpska) i kako je sam i bolestan, dovedem ga na nekoliko dana kod nas u Novi Sad.

Aleksandar Stojković, igrač OFK Sinđelića, drži se tradicionalnih običaja.

- U subotu ujutru odlazimo do šume, ponesemo ljute rakije, prelijemo, isečemo badnjak i nosimo kući. Uveče smo u crkvenoj porti, gde prisustvujemo paljenju badnjaka. Na Božić odlazim u crkvu na jutarnju liturgiju, kad se vratimo deca kao položajnici džaraju vatru, lomi se česnica, daruju poklonima i pristupa se prazničnoj trpezi.

Marko Babić, predsednik Radničkog (Obrenovac), drži se tradicionalnih običaja. U subotu na badnje veče odlazi sa porodicom do crkve u Konaticama i prisustvuje paljenju badnjaka, popije se kuvana rakija, vino i sve to uveličano je vatrometom. Božić je rezervisan za porodicu i prijatelje na svečanom ručku.

Branko Bursać, sportski direktor Mladosti APA, drži se tradicije i u njegovoj porodici se dugi niz godina poštuju običaji.

- Moja porodica posti, odlazimo redovno u crkvu na službu i pričest. Sutra, pred svitanje, oko pola tri, sa sinom i prijateljima odlazimo po badnjak u šumu. Prekrstimo se, prelijemo vinom i odsečemo granu hrasta za badnjak. U šumi ostanemo do zore, zapalimo vatru i prepričavamo dogodovštine sa prethodnog okupljanja. U saradnji sa crkvom, opština Apatin organizuje odlazak i sečenje badnjaka, koji se unosi u optinsku zgradu - objašnjava Bursać.