XS
SM
MD
LG

Šumadinci u prilici da "pečatiraju" ulazak u plej-of

Foto: N. Kotlajić

Nakon dvonedeljne reprezentativne pauze, utakmicama 27. kola ovog vikenda nastavlja se nadmetanje u Mozzart Bet Superligi Srbije. Fudbalere Radničkog 1923 u subotu od 14 časova na stadionu "Čika Dača" očekuje komšijski derbi sa ekipom Napretka iz Kruševca, koja je odličnim rezultatima u prolećnom delu prvenstva došla u poziciju da se bori za ulazak u plej-of. Kragujevčani bi osvajanjem sva tri boda u predstojećem susretu praktično osigurali učešće u plej-ofu, i to tri kola pre završetka regularnog dela prvenstva, i zadržali četvrto mesto na tabeli ispred Čukaričkog i Vojvodine.

Poslednji prvenstveni predah u tekućoj sezoni dobro je došao Dudićevim izabranicima da se pre svega mentalno oporave od teškog poraza na gostovanju braniocu titule i lideru prvenstva Crvenoj zvezdi, ali i da prikupe snagu za ubitačnu seriju od pet utakmica u narednih petnaestak dana.

- Ova pauza došla nam je u pravom trenutku, nakon poraza od Crvene zvezde i prekida niza od sedam uzastopnih pobeda. Imali smo sasvim dovoljno vremena da se malo presaberemo i uvidimo gde smo grešili na prethodnoj utakmici, ali i da se regenerišemo pred verovatno ključni period sezone. Tokom protekle pauze nismo mogli da računamo na trojicu mladih reprezentativaca, Gluščevića, Aleksića i Adžića, koji su nam se priključili tek sredinom ove sedmice. Bez obzira na to, jako smo ponosni na činjenicu što smo iznedrili trojicu reprezentativaca. To nam je velika satisfakcija za sav minuli rad i ujedno pokazatelj da smo na pravom putu – konstatuje šef struke “crvenih” Feđa Dudić.

Okrepljeni i regenerisani Kragujevčani će u subotu pred svojim navijačima ukrstiti koplja sa devetoplasiranim timom Mozzart Bet Superlige, Napretkom iz Kruševca, koji u poslednje vreme beleži sve bolje rezultate. Kruševljani su od početka prolećnog dela sezone samo jednom kapitulirali, i na gostovanju Čukaričkom (1:2), dok su na drugoj strani upisali četiri pobede, među kojima je i trijumf na gostovanju doskorašnjem lideru prvenstva, beogradskom Partizanu (1:0). Najveće zasluge za ovaj rezultatski uzlet popularnih “čarapana” snosi svakako šef stručnog štaba Vladimir Gaćinović, koji je od svog dolaska na klupu početkom novembra prosto preporodio kruševački tim, udahnuo mu novi život i doveo u situaciju da se bori za plej-of.

- Predstoji nam teška utakmica protiv jednog veoma organizovanog protivnika, koji pre svega igra jako dobro defanzivno u poslednje vreme. Na poslednje četiri utakmice, uključujući tu i nedavnu prijateljsku utakmicu sa niškim Radničkim, nisu primili gol, što dovoljno govori o njihovoj organizovanosti u fazi defanzive. Velike zasluge za to idu na račun mog kolege Gaćinovića, koji od svog dolaska na klupu Napretka radi jako dobar posao. Poput nas, i Napredak je uspeo da vrati poverenje svoje publike, koja je očigledno prepoznala dobar rad i energiju, što se najbolje videlo na poslednjoj utakmici u Kruševcu protiv Radničkog iz Niša koju je pratilo 5 000 gledalaca – ne štedi Dudić reči hvale na račun predstojećeg rivala.

Kontranapadi i prekidi su dva segmenta u igri Napretka na koje bi Dudićevi izabranici morali da obrate posebnu pažnju.

- Izuzetno su dobri u tranziciji po osvojenoj lopti, kao i u ofanzivnom prekidu. Posebno bih izdvojio njihov ofanzivni deo ekipe, gde imaju jako dobre pojedince kao što su Majdevac, Bastajić, Ljubomirac, Zličić… I u odbrani su jako kompaktni i organizovani. Svi igrači podjednako učestvuju u obavljanju defanzivnih zadataka, tako da nam sigurno neće biti lako da dođemo do pogotka – upozorava Dudić.

Iako svestan kvaliteta i trenutne forme predstojećeg rivala, koji na “Čika Daču” dolazi po preko potrebne bodove u borbi za ulazak u plej-of, šef struke “crvenih” veruje da će njegova ekipa, uz svesrdnu podršku sa tribina, pronaći način da iz ove fudbalske bitke izađe kao krajnji pobednik.

- Učinićemo sve što je u našoj moći da se vratimo na staze trijumfa i pokažemo da nismo slučajno napravili niz od sedam uzastopnih pobeda. S obzirom da meteorolozi najavljuju lepo vreme u subotu, očekujem da stadion bude propisno ispunjen, posebno ako imamo u vidu da se radi o komšijskom derbiju. Verovatno će igračima biti malo teže da se priviknu na ove nagle temperaturne razlike, ali bez obzira na to očekujem jednu dobru fudbalsku predstavu i naravno našu pobedu – priželjkuje Dudić.

Činjenica da bi “crveni” osvajanjem sva tri boda na sutrašnjoj utakmici praktično osigurali mesto u plej-ofu, i to tri kola pre završetka regularnog dela prvenstva, predstavlja svakako motiv više za Dudićeve izabranike.

- Kada sam došao u klub, glavni cilj bio je opstanak u ligi. Nakon desetog mesta na kraju jesenje polusezone, taj cilj se promenio i svi u klubu smo složili da bi plasman u plej-of bio rezultat koji bi nas zadovoljio. Sigurno da će nam to što imamo mogućnost da tri kola pre kraja regularnog dela osiguramo učešće u plej-ofu samo pojačati želju za trijumfom na sutrašnjoj utakmici – poručio je Dudić, koji za duel sa Kruševljanima neće moći da računa na kapitena Slobodana Simovića, koji je, podsetimo, isključen na prethodnoj utakmici sa Crvenom zvezdom. Svi ostali igrači, prema Dudićevim rečima, biće u opticaju za sutrašnju utakmicu.

Ulaznice za utakmicu po jedinstvenoj ceni od 300 dinara za istočnu i zapadnu tribinu mogu se nabaviti na biletarnici iza južne tribine stadiona “Čika Dača” neposredno pred početak susreta.

Direktan prenos utakmice najavljen je na Arena Sport 1 kanalu, dok će Televizija Kragujevac emitovati odložen snimak susreta.


Vojvodina 3 : 2 TSC
Čukarički 3 : 2 Partizan
Novi Pazar 2 : 2 Radnički (N)
Voždovac 1 : 2 Radnički 1923
Spartak ŽK 1 : 0 Javor Matis
Mladost (L) 1 : 2 IMT
Napredak 0 : 2 Radnik
Crvena zvezda 3 : 0 Železničar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Crvena zvezda 30 25 2 3 77
2 Partizan 30 22 4 4 70
3 TSC 30 17 9 4 60
4 Vojvodina 30 14 8 8 50
5 Radnički 1923 30 16 2 12 50
6 Čukarički 30 13 9 8 48
7 Mladost (L) 30 11 7 12 40
8 Napredak 30 11 6 13 39
9 Novi Pazar 30 10 6 14 36
10 Spartak ŽK 30 10 4 16 34
11 Radnički (N) 30 9 6 15 33
12 IMT 30 9 5 16 32
13 Javor Matis 30 9 4 17 31
14 Voždovac 30 7 9 14 30
15 Železničar 30 7 5 18 26
16 Radnik 30 3 8 19 17