XS
SM
MD
LG

Tekstilac pored tvrđave vadi vizu za elitu, "zeleni" pored pruge ne smeju ponoviti prethodne propuste, nestabilni "romantičari" vidaju rane u Novom naselju

Foto: prvaliga.rs

Regularni deo Mozzart Bet Prve lige bliži se kraju i u preostala tri kola ligaši će težiti da se što bolje pozicioniraju pred razigravanje. U utorak i sredu na programu su utakmice 28. vanrednog kola. Prethodno je donelo nekoliko iznenađenja, u koja ubrajamo pobedu Šapčana u Leskovcu, Smedereva 1924 na Karaburmi , ubedljivi trijumf Inđije u Lazarevcu i Novog Sada 1921 nad OFK Vršcem. Odžačani nastavljaju seriju i Mitrovčane su ispratili sa pet golova u mreži, Ubljani su bili sigurni protiv Milanovčana. Domaćini i gosti su podelili kolač na ravne časti (po četiri pobede), postignuta su 24 gola (tri po meču).

Sutra u Milanovcu gostuju otpisani Novobeograđani protiv plavih, kojim je pobeda od suštinske važnosti. Pored Tamnave su razočarali i prekinuli niz od dve pobede. Imaju povoljan raspored u završnici i za rivale imaju dve poslednje ekipe, Radnički i Novi Sad 1921. “Majstori” su ponovo nadigrani, ovog puta meru su uzeli motivisani Užičani, tražeći slamku spasa.

GFK Sloboda je u Bežaniji pobedila minimalcem, preko potrebnim u grčevitoj borbi za opstanak. Trgli su se u poslednji čas, moraju pobeđivati, najpre posrnule Leskovčane, sledećeg vikenda Novi Sad 1921 i očekivati da Metalac kiksne kako bi smanjili bodovni jaz od pet bodova. GFK Dubočiuca je dovela trenera Anđelkovića iz pauze od godinu dana, ne poznaje ekipi, niti ligu I treba u hodu, u kratkom vremenskom periodu da sve preokrene, a to za sobom nosi posledice.

U sredu se igra šest utakmica. Na programu su dva derbija, prvi se igra pored tvrđave, gde gostuje sjajni Tekstilac. Smederevci su ušli motivisano u meč sa liderom, dominirali i zasluženo napravili brejk golom kapitena Kostića u finišu meča. Na pobedu nad “romatičarima” čekali su 25 godina, mada periodično nisu igrali u istom rangu. Prvoligaš iz Odžaka odavno nije iznenađenje, već skup dobrih i disciplinovanih pojedinaca, sa jasnom vizijom. Rafalnom paljbom su izrešetali gol Mitrovčana i za osam minuta, u prvom poluvremenu, golovima Kodžića, Davidovića i Markovića rešili duel. Više nije daleko san i direktan plasman u elitu ukoliko nastave da igraju na tako visokom nivou. Problem za aktere može biti obnovljen, ali i dalje teren sumnjivog kvaliteta.

Drugi derbi se igra između Inđije i Jedinstva. Domaćin zna neplanski da izgubi pored pruge i narednu ubedljivo dobije u Lazarevcu. Igrajući promenljivo u nastavku sezone zaostali su za drugoplasiranim Tekstilcem tri boda i propušteno treba nadoknaditi i očekivati da konkurent napravi kiks. Ubljani su rezultatski bolje prolazili od prikazanih igara, što govori o racionalnom pristupu svakoj utakmici. Imaju polovičan učinak u prethodnih pet kola (sedam bodova) i nalaze se sa Smederevcima na deobi mesta koje vodi u baraž.

Šapčani su se defnitivno digli iz zimske letargije, vezali dve pobede i našli se među ekipama koje računaju na plej-of. Pobeda u Leskovcu je jedna od najvrednijih, pogotovu ako se zna da su do tada bili među najslabijim gostima(šest bodova). Pobede li “otpisane “kanarince” stvoriće solidnu zalihu bodova pred duele sa RFK Grafičarem i OFK Beogradom. Novosađane svi otpisuju, oni ne haju i rasterećeni uzimaju bodove, prvo komšijama sa Satelita, a sada su nadigrali posrnule Vrščane.

OFK Vršac je u prethodna tri kola uzeo jedan bod i nalaze se u padu forme. Poraženi su od Novobeograđana i kao da nisu izvukli pouke, nego su dosolili ranu porazom u Čelarevu. Prosulisu sve što su mukotrpno zaradili i ispali iz prvih osam. Da nevolja bude veća, dočekuju mlade i poletne grafose, a narednog vikenda odlaze na noge lideru. Beograđani su nakon dva poraza, vezali dve pobede u Smederevu i nad Gatovcima, zamenili su uloge sa domaćinom i sada su ispred na tabeli. Zahvaljujuči pucački raspoloženom dvostrukom strelcu Ćuriću, ljubičasti su do pobede došli u dubokoj nadoknadi.

U Novom naselju snage će odmeriti Mladost GAT i OFK Beograd. Oba rivala su poražena prethodnog vikenda i na Seltersu moraju da vidaju rane. Domaćin polako ostaje bez daha i sve su dalje od luke spasa. Nisu smeli dozvoliti da u Beogradu izgube, pogotovu što su poveli već u prvom minutu preko Šušnjara i trebalo je uraditi lakši deo posla i sačuvati prednost. Raspored im ne ide na ruku i pobede u narednim kolima ne garantuju spas, jer zavise od učinka, konkretno Metalca. “Romantičari” su vodili golom Mituljikića, ali su kasnije ostali bez goriva i uknjižili četvrti prolećni poraz. U nastavku sezone se ne mogu prepoznati, prerano su se opustili i teško je motivisati tim sa tolikom bodovnom prednošću.

Radnički i Kolubara su za vikend ubedljivo poraženi u Odžacima, odnosno u Lazarevcu. Neuspesima su zakomplikovali situaciju, naročito se to odnosi na “rudare”, koji su ispali iz prvih osam i iz tri prethodne utakmice doneli jedan bod. Mitrovčani su vezali dva poraza i daleko su od mesta koje vodi u baraž. Lazarevčani su u velikom padu, raspored im ne ide na ruku i protiv čvrstih Smederevaca i Mladosti GAT moraju da pobede, pod uslovom da izbore povoljan rezultat pored Save.


Inđija Toyo Tires 4 : 0 Radnički (NB)
Jedinstvo (Ub) 2 : 0 GFK Dubočica
Metalac 4 : 2 RFK Novi Sad 1921
GFK Sloboda 1 : 1 RFK Grafičar
Mačva 1 : 1 OFK Beograd
OFK Vršac 2 : 1 Tekstilac
Mladost GAT 3 : 1 Kolubara
Smederevo 1924 1 : 1 Radnički (SM)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 OFK Beograd 30 19 5 6 62
2 Jedinstvo (Ub) 30 15 7 8 52
3 Inđija Toyo Tires 30 15 5 10 50
4 Tekstilac 30 13 9 8 48
5 Smederevo 1924 30 12 12 6 48
6 Radnički (SM) 30 11 9 10 42
7 Mačva 30 11 9 10 42
8 RFK Grafičar 30 11 9 10 42
9 GFK Dubočica 30 10 11 9 41
10 OFK Vršac 30 10 9 11 39
11 Metalac 30 9 10 11 37
12 Kolubara 30 9 9 12 36
13 Mladost GAT 30 8 10 12 34
14 GFK Sloboda 30 8 9 13 33
15 RFK Novi Sad 1921 30 6 4 20 22
16 Radnički (NB) (-6) 30 6 7 17 19