XS
SM
MD
LG

Darko i drugovi od Lugomira napravili hit lige

FK Lugomir Rakitovo

Apsolutni hit zone zapad je fudbalski klub Lugomir iz Rakitova. Bili su najveći kandidati za ispadanje i godinama se spasavali ispadanja iz zone na volšeban način ali onda se pojavio mladi biznismen Darko Nikolić okupio svoje drugove i krenuo u nemoguću misiju.

Kako je sve počelo saznajemo iz razgovora sa Darkom Nikolićem mladim predsednikom kluba: - Nekoliko dana pre isteka roka za registraciju igrača za sezonu 22/23, na inicijativu nekoliko igrača, sam pozvao tadašnjeg potpredsednika i zatražio hitan sastanak. Klub je bio u rasulu, trenera nismo imali, 7 igrača smo imali od kojih 2 nisu bila sigurna.

Tadašnja uprava se raspala, zbog međusobnog neslaganja, ili zbog nečeg drugog, krivicu su svaljivali jedan na drugog. Niko nije imao ozbiljan plan kako dalje. Plan je njihov bio da se registruju nekadašnji igrači OFK Lugomira, koji u tom trenutku imaju preko 50 godina, i da se sa njima odigra sezona i svesno ispadne u niži rang. Na tako neozbiljan stav sam imao oštre kritike i sa nekima ušao u žustru raspravu. Bilo kako bilo, izneo sam svoje mišljenje i viđenje trenutne situacije, da se neki stariji članovi uprave "sklone" i stvari prepuste nama mlađima da pokušamo da spasemo klub. Uvidevši situaciju tada, nisu imali šta da izgube jer gore nije moglo biti, pa su se složili sa mojim predlogom.

Odmah sam se bacio na posao i veliko odricanje i zapostavljanje svega ostalog da bih spasili fudbalski klub za koji sam i sam igrao. Neke ljude sa kojima sam jako blizak sam aktivirao ponovo kao upravu našeg kluba i jedan novi se priključio. Uspeli smo da uz teška ubeđivanja i obećanja da neće biti isto kao što je "stara" uprava radila, vratimo neke igrače fudbalu koji su ranije bili naši članovi. Uspeli smo i da dovedemo 3-4 nova igrača, sve što je bilo dostupno u tom momentu. Trener je bio novi-stari iz prethodne sezone. Krenuli smo u sezonu sa 13-14 igrača od kojih smo mogli realno da računamo na njih 11. Pred sam kraj polusezone se ugasio obliznji klub u međuopštinskoj ligi i odatle sam doveo 3 igrača koji su dosta doprineli u osvajanju 5 bodova u prvih 15 kola.

Na zimsku pauzu smo otišli kao trećeplasirana ekipa od pozadi u Zoni "Zapad". Tada, zbog boljeg funkcionisanja se reorganizujemo u upravi i dodeljujemo jasno zaduzenja. Potpredsednik postaje Miroslav Milošević, ja preuzimam ulogu sportskog direktora, Dušan Ivanović i Uroš Aritonović sekretari kluba, za stadion zaduženje preuzima Marko Petrović i Zlatomir Jovanović, mlađim kategorijama upravljaju Vladica Vasić i Stefan Lukić (dugogodišnji igrač i kapiten kluba). Tog prelaznog roka dovodim dva igrača, i uz dosta muke nekako uspevamo da se spasemo ispadanja iz lige.

Uz dosta napora i odricanja nekih od nas, od svega ostalog osim od fudbalskog kluba, smo polako vraćali publiku i poverenje ljudi koje nam je bilo preko potrebno između svega ostalog i zbog finansija, jer se klub finansira najvećim delom iz budžeta grada, što za takmičenje u Zoni "Zapad" u našem slučaju nije dovoljno. Svi smo pomagali finansijski koliko je ko mogao, napravili smo i članske karte od kojih smo prihodovali lepu sumu novca koja nam je puno značila u nastavku takmičenja.

Darko Nikolić vođa mladog rukovodstva kluba u Rakitovu

Da se ne bi dogodilo isto i ostali bez igrača i pravih pojačanja pre završetka sezone 22/23 sam imao već ostvarene dogovore sa nekoliko igrača koji su na nivou takmicenja u kom se takmičimo. Odmah po završetku sezone i obezbeđenog opstanka smo ponovo doneli promene u upravi kluba. Postao sam predsednik, Dušan Ivanović podpredsednik, dok ostale funkcije ostaju iste. Već tada smo imali ozbiljniji igrački kadar i zadali sebi cilj da u sezoni 23/24 budemo u prvih 5-6 ekipa. Svesni da nam je za to novac preko potreban, Dušan Ivanović, Uroš Aritonović i ja organizujemo turnir u malom fudbalu od kog sav pihod ide za finansiranje OFK Lugomira. Ruku na srce pomagali su nam i ostali članovi uprave. Sakupili smo oko 500 000 dinara.

Tada, na moju inicijativu, dovodimo novog trenera koji je inače moj blizak prijatelj i koji je ranije radio kao trener mlađih kategorija u OFK Lugomiru ali zbog neslaganja sa tadašnjom upravom je napustio klub. Uz dosta napora i truda uspevamo da dovedemo još nekoliko igrača koji su doneli dodatni kvalitet ekipi. Selektirali smo igrače i pažljivo dovodili samo ono što nam je potrebno po mišljenju novog trenera za ostvarenje cilja da budemo u top 5-6 ekipa. Na samom početku sezone ostajemo bez nekih bitnih članova uprave, pa se sve svelo na nas nekoliko ali nastavljamo još jače i upornije da radimo .Sezonu 23/24 smo počeli jako dobro uz nekoliko važnih pobeda, ali je usledio pad. Možda i očekivano jer smo ipak najmlađa ekipa u ligi, sa najmlađim trenerom i najmlađom upravom ubedljivo. Prvi deo sezone smo završili na desetom mestu sa zaostatkom od 7 bodova do ciljanog 5. mesta. Ne tako zadovoljni, na zimsku pauzu odlazimo sa ciljem da se pojačamo i da još spremniji dočekamo nastavak prvenstva.

Nismo hteli puno da menjamo, jer nismo imali mnogo toga da zamerimo igračima. Doveli smo tri, za naše uslove i rang takmičenja, ozbiljna pojačanja i u dogovoru sa trenerom odradili jače pripreme nego pred start sezone. Sada sa četiri i više puta skupljom i kvalitetnijom ekipom očekujemo da bez mnogo muka stignemo do cilja koji smo jasno stavili pred trenera, a sa kojim se i sam složio, a to je peto mesto na tabeli. Odlično smo krenuli, iz pet kola imamo četiri pobede i jedan remi. Idemo utakmicu po utakmicu i nadamo se da nećemo da ponovimo greške iz prve polusezone, kada smo unapred upisivali pobede na utakmicama koje nismo odigrali - kaže Darko Nikolić i tvrdi da će njegovi drugari nastaviti i sa uspesima ali i sa dobrom organizacijom. 


24 .kolo Zona "Zapad"
Kušiljevo 2 : 1 Župa
Trstenik PPT 11 : 0 Levač
Mladi borac 7 : 5 Blagotin
Temnić 1924 1 : 0 Rembas
Morava 1918 2 : 0 Juhor
Sloga 2 : 1 OFK Lugomir
Vinogradar 5 : 4 Orlovi
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Morava 1918 23 19 4 0 61
2 Temnić 1924 23 17 2 4 53
3 Trstenik PPT 23 13 1 9 40
4 Rembas 22 9 8 5 35
5 Mladi borac 23 10 5 8 35
6 OFK Lugomir 22 9 5 8 32
7 Sloga 22 10 1 11 31
8 Mladost 22 9 3 10 30
9 Orlovi 22 9 3 10 30
10 Župa 23 8 6 9 30
11 Vinogradar 22 8 2 12 26
12 Kušiljevo 22 7 4 11 25
13 Juhor 22 6 4 12 22
14 Blagotin 22 5 2 15 17
15 Levač 23 4 0 19 12