XS
SM
MD
LG

Streljaštvo: Svetski rekord Arsovićeve, bronza Ivane Maksimović u Koreji

ČANGOVON, 5. mart (Info centar).- Andrea Arsović reprezentativka Partizana sa 419,7 krugova (po serijama 105, 105,7, 104,6, 104,4) u osnovnom delu vazdušnom puškom postavila je novi svetski rekord na Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji, dok je Ivana Maksimović osvojila bronzu ovim oružjem.

Raniji svetski rekord držala je Ivana Maksimović sa 418 krugova sa Šampionata Evrope u Odenzeu u Danskoj u februaru ove godine. Sada, tako, Srbija ima prvu i drugu svetsku rekorderku vazdušnom puškom po novim pravilima.

Maksimovićeva (Novi Beograd Ušće) je sa 185,6 krugova osvojila bronzanu medalju u finalu ovim oružjem, a Arsovićeva, koja je u finale ušla sa prve pozicije, morala je da se zadovolji sedmim mestom! U Odenzeu, kada je Ivana Maksimović postavila prvi svetski rekord po novim pravilima vazdušnom puškom i ušla u finale kao prva, završila je kao – osma. U Čangvonu je Ivana Maksimović u raspucavanje za medalje ušla osma – završila treća!

Ovo je druga medalja Ivane Makisimović na Svetskim kupovima, obe su bronzane i obe je osvojila u Čangvonu, prvu 2011. takođe vazdušnom puškom!

Pobednica finala Sveskog kupa 2009. Liu Ksi Vu (Kina) sa 205,2 krugova osvojila je zlato vazdušnom puškom. Pre finala je bila druga. Nemica Silvija Rahl je sa 206 krugova osvojila srebro (bila peta pre finala) dok je bronza pripala Ivani Maksimović. Malo je nedostajalo da se srpska olimpijska vicešampionka iz Londona u trostavu Ivana Maksimović plasira u finale finala i gađa za zlato: 16. i 17. dijabolom pogodila je 10,5 i 10,4 kruga, a Rahl 10,1 i 9,6. Presudila je prednost koju je Nemica stekla u ranijim hicima i za 0,1 krug Rahl je prošla dalje.

- Meni je Čangvon, na neki način srećan grad – kazala je Ivana Maksimović. - Pre dve godine sam osvojila prvu medalju u karijeri na svetskim kupovima, ali što je još važnije i olimpijsku vizu za London. U ovom finalu bilo je malo povuci – potegni kada sam šestim metkom „ubila“ 9,3 kruga. Tu se dosta gubi, ali sam kasnije uhvatila ritam i naređala sam sve jake centre do 18. dijabole. Tada su odlučile su nijanse da se ne plasiram u finale finale i borim za zlato, ali sam presrećna i zbog ovog trofeja.

Novi svetski rekord je izazvao veliko oduševljenje u redovima srpske selekcije:

- Prezadovoljan sam zbog rezultata Andree Arsović - kaže njen trener u Partizanu Dragan Donević.- Gađala je odlično osnovni deo, u finalu je popustila. Mislim da je još „držalo“ uzbuđenje zbog svetskog rekorda ali i to što je pretekla u osnovnom delu olimpijski šampionku Kineskinju Si Ling Ji i drugu Kineskinju Vu.

Drugi dan Svetskog kupa u Koreji bio je uspešan i za ostale srpske strelce. U finale MK pištoljem 30 plus 03 metaka plasirale su se Zorana Arunović i Jasna Šekarić. Na žalost, Arunovićeva je ostala peta sa 13 poena. Plasman među četiri koje su gađale za medalje vredeo je 13 poena koliko je imala i Jing Mi Kim iz Koreje. Domaća takmičarka prošla je posle raspucavanja. Arunovićeva je pre finala imala 583 kruga (291 i 292) i bila je šesta, a Jasna Šekari 581 krug (290 i 201) i bila je osma. Treća srpska takmičarka ovim oružjem Bobana Veličković je završila 28. sa 566 krugova (290 i 276).

Zlato je osvojila Rahi Sarnobat (Indija) pobedivši u finalu finala Kie Ongae Kim (Koreja) sa 8:6. Bronza je pripala Jang Mi Kim (Koreja) koja je sa 8:6 savladala Jing Jin Džang (Kina).

- Pokazali smo i na ovom Svetskom kupu da smo svetska velesila, oborili smo svetski rekord, imali četvoro finalista i osvojili i bronzanu medalju – zadovoljan je v. d. selektora Goran Maksimović.- Svetski rekord Andre Arsović je izuzetno visok i zaslužuje sve čestitke. Još jednom pokazalo da strelci sa najboljim rezultatima iz osnovnog dela teško dolaze do medalje. Šteta za Zoranu Arunović, raspucavala je za ulazak među četiri, ali nije imala sreće. Nova pravila su surova, traže maksimalnu koncentraciju i dobru pripremljenost jer se gađa mnogo više metaka, pa je samim tim veća mogućnost greške. Očekujem još neku medalju do kraja.

Ruskinja Žukova je sa za 0,5 krugova pretekla Andreu Arsović posle deset dijabola. Andrea je devetom dijabolom imala 10,6 a Ruskinja 102, kruga, desetom dijabolom obe su pogodile po 9,6 krugova, tako da Arsovićeva nije uspela da nadoknadi razliku iz prvih osam hitaca.

Trećeg dana Svetskog kupa u Čangvonu gađaće Nemanja Mirosavljev MK puškom 60 metaka ležeći a vazdušnim pištoljem Damir Mikec i Andija Zlatić.

Evo i nekoliko objašnjenja kako se gađaju finala po novim pravilima:

VAZDUŠNO ORUŽJE, MK PIŠTOLj SLOBODNOG IZBORA ZA MUŠKARCE I MK PUŠKA 60 METAKA LEŽEĆI ZA MUŠKARCE: osam najboljih strelaca posle osnovnog dela ulazi u finale. Ne računa im se osnovni rezultat, počinju „od nule“. Svi finalisti gađaju dve serije od po tri metka i jednu od dva posle čega ispada najslabiji i zauzima osmo mesto. Vreme je 150 sekundi za tri, odnosno 100 sekundi za dva metka. Potom slede serije od po dva metka i posle svake ispada još jedan strelac na osnovu ukupno najslabijeg rezultata: posle devetog i desetog osvaja sedmo, posle 11. i 12. metka – šesto, posle 13. i 14. – peto, posle 15. i 16. – četvrto, posle 17. i 18. – treće i poslednja dva učesnika finala gađaju 19. i 20. metkom za zlato.

MK PUŠKA 3 PUTA 20 METAKA ZA ŽENE I 3 PUTA 40 METAKA ZA MUŠKARCE: Osam najboljih posle osnovnog dela ide u finale i kreću „od nule“. Svi prvo gađaju tri serije od po pet metaka klečeći (po 200 sekundi za pet metaka), potom tri serije po pet metaka ležeći (po 150 sekundi za pet metaka) i na kraju dve serije po pet metaka stojeći (po 250 sekundi za seriju). Ovo je najzahtevije finale, jer je vreme za „prepakivanje“ (podešavanje) oružja za svaki stav ograničeno (između klečećeg i ležećeg sedam, a između ležećeg i stojećeg devet minuta). Posle ovih 40 metka, dva najslabija strelca osvajaju sedmo i osmo mesto. Ostali nastavljaju po jednim metkom iz stojećeg stava i posle 41. metka najslabiji osvaja šesto mesto, posle 42. – peto, posle 43. – četvrto, posle 44. – treće i 45. hitac odlučuje osvajače zlata i srebra.

MK PIŠTOLj 30 PLUS 30 METAKA ZA DAME: osam najboljih posle osnovnog dela (gađa se 30 metaka precizna paljba i 30 metaka brza paljba) ulazi u finale. Ono je podeljeno u dva dela – polufinale i borba za medalje. U polufinalu svih osam finalistkinja gađa pet serija po pet metaka brzom paljbom i svaki pogodak koji je elektronski mereno 10,3 i bolji („unutrašnji centar“) donosi poen. Maksimalno može da se sakupi 25 poena. Broj poena određuje redosled finalistkinja, a takmičenje nastavljaju prve četiri. Prva i druga gađaju za zlato, treća i četvrta za bronzu.

Mečevi za medalje su, takođe, na poene. Gađaju se serije od po pet metaka brzom paljbom, broj serija nije ograničen a pobeđuje takmičarka koja prva sakupi sedam poena. U svakoj seriji ocenjuje se koja rivalka je imala više „unutrašnjih centara“ i ona dobija dva poena. Ukoliko je skor „unutrašnjih centara“ u seriji isti, svaka dobija po poen. Ukoliko ni jedna nije imala ni jedan pogodak u „unutrašnji centar“ u seriji, sleduje im po poen.