XS
SM
MD
LG

Ministarstvo omladine i sporta: “Sport u škole” za sve đake Srbije

BEOGRAD, 29. jun (Info centar).- Alisa Marić, ministar omladine i sporta Srbije otvorila je dvodnevni seminar za stručno usavršavanje nastavnika fizičkog vaspitanja koji učestvuju u jednom od prioritetnih projekata ovog ministarstva – “Sport u škole”, a koji sprovodi Savez sa školski sport Srbije.

Otvaranju je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

„Sport u škole“ je dugoročna akciji čiji je cilj da vrati sport u sve škole u Srbiji. Projekat je počeo pre tačno godinu dana u Kruševcu i za sada je u njega uključeno 178 odeljenja od prvog do četvrtog razreda iz škola širom Srbije.- Gde god da smo bili, a u ovoj prvoj godini bili smo u više od 50 mesta širom Srbije, akcija se pokazala kao pun pogodak i srećna sam što mogu da kažem da smo vratili sport u škole. Ovi odlični rezultati dali su nam podstrek da u narednoj godini nastavimo i to na širem planu. Akcije je dugoročna, trajaće četiri godine i nije nikakav marketinški potez, već plod sistemskog prustupa ovom važnom pitanju - rekla je Alisa Marić.

Navela je da rezultati zdravstvenih pregleda zabrinjavaju i namera Ministarstva omladine i sporta je da i to promeni.

- Dobre navike stiču se u najmlađem uzrastu, a deca osim fizičke aktivnosti, baveći se sportom, nauče da vrednuju timski rad, poštovanje i fer plej. Uverena sam da će deca koja su sad uključena u ovaj projekat u budućnosti biti nosioci srpskog sporta - poručila je Alisa Marić.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović čestitao je svima koji su pokrenuli akciju "Sport u škole" i konstatovao da je ona primer kako se u obrazovni sistem uvode visoki međunarodni standardi.

- Promovisanje fizičkih aktivnosti ima za cilj zdraviji život, a sport, zajedno sa roditeljima ima snagu da vaspitava mlade. Za to je potreban timski rad svih u sistemu obrazovanja, a školski sport je dodatno važan, jer se na učeničkim takmičenjima razvija sposobnost kompetencije đaka, ali i stiče znanje. Uspesi koje deca postižu rezultat su i posvećenosti naših nastavnika i smatram da ovaj projekat treba što više omasoviti, odnosno da obuhvata sve škole u Srbiji - rekao je Obradović.

Predsednik Saveza za školski sport i nekadašnji istaknuti odbojkaški reprezentativac Željko Tanasković, izrazio je zadovljstvo rezultatima akcije i rekao da je svima najveća satisfakcija sreća na licima dece

- Drago mi je što su svi, a posebno lokalne samouprave, prepoznale važnost ove akcije i daju puni doprinos da ona bude realizovana na najbolji način - rekao je Tanasković.

Bratislav Gašić, gradonačelnik Kruševca, odakle je akcija “Sport u škole” počela pre godinu dana, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je deo velikog projekta vraćanja sporta u škole.

- Hvala Ministarstvu omladine i sporta što su imali poverenja u nas. Kruševac je oduvek bio grad sporta i svakako ćemo nastaviti da ga razvijemo i da ulažemo u njega koliko god nam to mogućnosti dozvoljavaju – naveo je Gašić. U toku uvodnog dela seminara Željko Tanasković i direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Jasminko Pozderac potpisali su memorandum o saradnji. Seminaru su, osim velikog broja nastavnika iz škola širom Srbije, prisustvovali i državni sekretar za sport Predrag Peruničić, pomoćnik ministra Dragan Atanasov, savetnik za školski sport Igor Marinković i gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović.


Sledeća vest
Derbi kraj Tise