XS
SM
MD
LG

Šumadija 1903 predvodi zonaše

Posle skoro četvoromesečne pauze, narednog vikenda u zoni “Morava” startovaće pet kragujevačkih klubova, ali sa različitim ambicijama. U najboljoj situaciji je lider jesenjeg prvenstva sa Bubnja, koji je obezbedio dobru “zimnicu”. Ima pet bodova prednosti u osnosu na prvog preartioca, Mokru goru iz Zubinog Potoka. Za status ne treba da se plaše Slavija i Vodojaža, koji imaju spremne ekipe i obezbeđen stručni rad, a startuju sa mesta u gornjem delu tabele.

U najtežem položaju su Arsenal i Sloboda iz Donjih Grbica, koji će se boriti za očuvanje statusa zonaša, jer su prezimeli na začelju tabele. Sve ove ekipe imaju isti cilj – bolji plasman, izuzev Šumadije 1903, koja se bori da sačuva lidersku poziciju i ostvari plasman u viši rang Srpsku ligu “Zapad”, jer po tradiciji i kvalitetu zaslužuje to mesto.

Trener Slobodan Stašević u pauzi daje uputstva igračima Šumadije 1903 (Foto: M. Jovičić)

U skladu sa svojim mogućnosima i ciljevima kragujevački zonaši su se pojačali i pripremili za prolećni deo prvenstva. Marljivo su radili, odigrali veći broj kontrolnih utakmica i proverili nove igrače, a i vreme ih je poslužilo.

Šumadija 1903 je prva počela pripreme. Trener Slobodan Stašević imao je najmanje briga u ovom prelaznom roku. Zadržao je kostur ekipe koja je ubedljivo osvojila titulu jesenjeg prvaka, a doveo je i pojačanja na nekim pozicijama. Iz Sušice se na Bubanj preselio golman Jurišević, stigli su Marković, Lepović i Nikolić sa srpskoligaškim iskustvom, a klub su napustili Petrović, Živić i Aleksandar Milosavljević.

- Cilj Uprave i svih nas koji radimo u klubu je da izborimo staus srpskoligaša, što Šumadija 1903 sa svoom tradicijom od 110 godina postojanja i sadašnjim kvalitetom zaslužuje. Veoma nam je važan start prolećnog dela prvenstva. U goste nam u nedelju dolazi Polet iz Trbušana, od koga smo jedino pretrpeli poraz i želimo da mu se revanširamo. Putujemo u goste Takovu, jednom od konkurenata za prvo mesto, pa nam dolazi Rudar iz Baljevca, a u četvrtom kolu putujemo u Tutin. Ako ova četiri susreta uspešno rešimo imamo velike šanse da zadržimo prvo mesto i stečenu prednost – optimista je Stašević, trener Šumadije 1903.

Posle zonaša sa Bubnja najbolje je plasirana Slavija, koja je stabilizovala tim, startuje sa šeste pozicije i 23 boda.

Trener Vladica Radovanović kaže danjegov tim nije imao potrebe da se bitnije menja. Došao je iz Arsenala golman Šarac, vratio se Đorđević, koji se oprobao u Partizanu iz Bumbarevog Brda i Slogi iz Batočine, a iz Korićana je stigao Matanović.

- Startujemo sa mnjim izenama u sastavu tima, zbog odlaska nekih igrača, ali imamo kvalitet da ostvarimo naš cilj, a to je da zadržimo plasman u gornjem delu tabele – potvrdio nam je trener Slavije Radovanović.

Standardni i višegodišnji zonaš Vodojaža iz Gročnice, takođe, nema problema sa opstankom i bezbrižno očekuje prolećni deo prvenstva. Trener Željko Vasić je“provetrio” ekipu, koja je među najmladim u Zoni “Morava”. Doveo je isksne Živića i Miljana Petrovića sa Bubnja, Antića iz Bošnjana i Jovanovića iz požarevačkog Mladog radnika. Iz Vodojaže je otišao Stefan Petrović, a slobodni su Joksimović i Milivojević.

Grošničani startuju iz “zlatne sredine”, sa osme pozicije i zalihom od 20 bodova, a u prvom prolećnom kolu dočekuje Takovo, sa kojim su u jesenjoj sezoni, u Gornjem Milanovcu, odigrali nerešeno – bez golova.

Sloboda iz Donjih Grbica je polovinom protekle polusezone promenila trenera. Na čelo stručnog štaba došao je Slaviša Kovačević, koji je uveo Pobedu Beloševac u Srpsku ligu “Zapad” i njegov zadatak je da pokuša da popravi plasman i sačuva status zonaša. U jesenejem delu prvenstva osvojila je 12 bodova i ustupila fenjer Arsenalu, ali biće potreebno mnogo truda da se ekipa preseli sa pretposlednjeg na bezbednije mesto. Ekipa je osvežena osmoricom novih igrača. Iz kragujevačke Šumadije 1903 došli su Stojanov i Petronijević, iz batočinske Sloge stigao je Branković, a Belošević iz Gruže, Vujović iz Napretka (Markovac), Đorđević iz Sušice i Štrbac iz Konjevića, kod Čačka. -

- Biće teško, ali počeli smo da osvajamo bodove u protekloj polusezoni. Nadam se da ćemo uspešno da nastavimo takmičenje i nećemo se predavati do poslednje utakmice, jer nam je jedini cilj opstanak u zoni – kategoričan je trener Grbičana Kovačević.

Sloboda će svoje utakmice, kao domaćin, igrati subotom na Bubnju, a na startu gostuje u Ribnici, kod Kraljeva, gde se sastaje sa Karađorđem.

U najtežoj i skoro bezizlaznoj situaciji je Arsenal koji je prezimeo na poslendnjem mestu, sa samo devet bodova, tri manje od Slobode iz Donjih Grbica. Trener Željko Buzić sa bogatim fudbalskim znanjem, a vodio je i grbičkog zonaša, preuzeo je ekipu od Slavoljuba Kizića i imao mnogo teškoća u jesenjem delu u sastavu tima. Uprava ne odustaje od borbe za opstanak i pokušala je, koliko je bilo u njenim mogućnostima da u zimskom prelaznom roku pojača ekipu. Iz srpskoligaša Partizanaiz Bumbarevog Brda došao je ofanzivni bek Marić, štoper Jovanović iz Bagremara, Barać iz Slavije i Stevanović iz Sušice. Koliko će i oni moći da pomognu zonašu iz Palilula pokazaće duel sa Metalcem, u Kraljevu, na startu prolećne sezone.

 


30 .kolo Zona Morava
Metalac 2 : 0 Sloboda
Orlovac 2 : 1 Karađorđe
Tutin 0 : 0 Trepča
Rudar 3 : 2 Mokra Gora
Takovo 3 : 1 Slavija
Polet 3 : 3 Vodojaža
Omladinac 2 : 3 Šumadija 1903
Arsenal 4 : 3 Dragačevo
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Šumadija 1903 30 21 5 4 68
2 Mokra Gora 30 19 5 6 62
3 Takovo 30 15 6 9 51
4 Orlovac 30 13 7 10 46
5 Polet 30 12 7 11 43
6 Slavija 30 11 7 12 40
7 Metalac 30 11 6 13 39
8 Dragačevo 30 9 10 11 37
9 Omladinac 30 10 7 13 37
10 Trepča 30 10 7 13 37
11 Vodojaža 30 9 10 11 37
12 Tutin 30 10 6 14 36
13 Rudar 30 10 6 14 36
14 Arsenal 30 10 6 14 36
15 Sloboda 30 10 3 17 33
16 Karađorđe 30 8 6 16 30