XS
SM
MD
LG

Valjevski sokolovi preleteše i Vardar

Košarkaši Metalac-Farmakoma u 8.kolu ABA lige pobedili šampiona Makedonije MZT u 27.avgusta otvorenoj Areni “Jane Sandanski” sa 64:56 (18:13, 14:17, 11:14, 21:14) i trećom uzastopnim  uspehom potvrdivši da su  konačno u novom milenijumu  stigli na evropski put.

U valjevskim kafićima u ponedeljak 18.oktobra hit večeri je bila jedna od najpoznatijih makedonskih narodnih pesma “More soko pije voda na Vardarot”. Pivo isključivo "Valjevsko" se točilo do kasno u noć u čast pobede u novom milenjumu najmoćnijeg valjevskog tima, prošlog leta okupljenog po želji Vladimira Đokića, čije se ime danas u regionu izgovora sa izuzetnim poštovanjem.

Het trik je bio želja svih u ekspediciji valjevskog tima u Skoplju. Furiozni početak 11:2, i ubitačni završetak meča 11:0 overili su konačni epilog posle trojke Damjana Stojanovskog za poslednje vođstvo MZT-a 56:53.

Junak pobede Nikola Malešević(23 poena, 4 skoka za 20 indeksnih poena) je reprizirao nebesku trojku imenjaka Otaševića kada je bilo biti ili ne biti. Pečat na trijumf je stavio era Jevtović, sa još izuzetno važna tri poena na kraju, zaboravljen posle 8 ubačenih koševa na otvaranju meča, ali i mnogo bitnih 9 skokova. Put ka uspehu su trasirali Majstorović sa 11 poena i 4 skoka, Jošilo je dodao 5 skokova, a znanje i iskustvo Bakića na kraju, i Ljubičića na otvaranju meča sa 4 asistencije, su dodatna potvrda moći valjevskog tima u sada već furioznom naletu u ABA ligi.

Ideja i vizija čoveka posebnog dara sposobnog da od svog tima stvori nešto posebno, bez ijednog stranca, sa prepoznatljivim šmekom srpske košarkaške. postaje sve uočljivija.

“Bauk sa Kolubare” kruži Balkanom jedan od najsmelijih zaključaka valjevske sportske javnosti.

-Kada dobijate kuju vas u zvezde, ali ja najbolje znam kako je kada rival pobedi –započinje svoj skopsku priču Vladimir Đokić

-Uspesi u Ljubljani 1. i u Valjevu 9. novembra,ali pre svega istrajnost I vera u rad su nam dali krila da stignemo i do trećeg uspeha za redom u novembru.

Posle 36,5 godina ukrstili su se košarkaški putevi dva grada.

- U Skoplju je Metalac poslednji put igrao 12. februara 1978. Tada je najbolji strelac svih vremena u prvoligaškim danima eks SFRJ, legendarni Branko Kovačević, izmislio koš i doneo ključnu pobedu(74:73) za opstanak. MI smo imali malo “lakši” zadatak u ponedeljak, I sada verujem da smo dokazali da se nećemo boriti samo za goli život. Radujem se što je i ova generacija posle toliko godina ponovo pobedila u Skoplju. Nije bio Rabotnički, ali MZT je danas takođe veliki klub. Srećni smo jer posle toliko godina nastavljamo delo učenika valjevskog košarkaškog maga Luke Stančića. Saznao sam da je na našoj utakmici bio veliki trener Rabotničkog, legendarbi Grk – Lazar Lečić, i to me je posebno obradovalo.

Skoplje je danas po mnogo čemu ispred Valjeva.

-Mi i dalje imamo svoj Metalac, a u Skoplju glavnu reč vode MZT i Rabotnički. Poprište sportskih događaja u Valjevu je još uvek privremena dvorana „15.septembar“. Mi svoje obaveze ispunjavamo i bili bismo najsrećniji da grad Valjevo prepozna jedan od prioriteta i nađe način da kao u Skoplju javno privatnim partnerstvom, ili na bilo koji drugi način izgradi u najkraćem mogućem roku konačno i našu “Arenu“sa malom i velikom dvoranom, nalik na multifinkcionalni kompleks “Jane Sandanski” Da se našilim ne mora u sklopu dvorane da bude hotel “Rusija” Uživanje je igrati u ovakvim halama I gradovima, drago mi je što smo tu. Tim je lako sastaviti, za mesec-dva dana, ali ovakvu halu poput Arene “Jane Sandanski”nije baš tako lako, a oni su je završili za neverovatnih16 meseci.

U Skoplju ste izbegli “vrtlog” poraza iako je kao i uvek moglo i moralo bolje da se odigra.

-Igrali smo mnogo bolje u Podgorici, protiv Cedevite u Zagrebu, najbolje do sada protiv Partizana, ali smo sva tri puta poraženi. Najvažnije da smo vezali tri pobede za redom. Pokazali smo da imamo mentalitet pobednika, a ne dušu provincijske ekipe. Uspeli smo da se motivišemo, veoma jakom, snažnom odbranom, tokom 40 minuta. Sveli smo ekipu MZT-a na 58 poena što je više nego perfektno. U napadu je škripalo, imali smo i dobrih trenutaka, odigrali čvrstu odbranu, u napadu smo znali šta da ih kažnjavamo u datom trenutku. Pogodili neke bitne šuteve u završnici, čestitam mojim igračima što su shvatili da je ovo timska igra, da svi dišu jedan za drugog. Hvala im na svemu, idemo dalje. Od okupljanja ekipe I prve utakmice svi igrači imaju moje poverenje. Zavisno od igre koristimo više igrača u rotaciji. Imali smo junake pobede, ali ih ne izdvajam. Insistiram da budemo tim. Vodili smo, stigli su nas, nismo se predavali. Imamo pobednički mentalitet, veliko srce.

Uoči meča Nikoli Otaševiću je uručen dres MZT-a u znak zahvalnosti za igre I privrženoist klubu dok je igrao za Skopljance, a za uzvrat ih je na kraju "častio"trojkom i još nekim košarkaškim pikanterijama.

Posle godinu dana igram u Skoplju, ali sada sam bio rival MZT-a. Zahvaljujem se publici i klubu na gostoprimstvu i ovacijama. Znali smo da nas očekuje veoma teška utakmica, vezali smo dve pobede, podigli nivo igre. Spremili smo se dobro, znali da MZT ima problema. Izmenjao je dosta igrača, trenera, imali su ogroman pritisak. Pokušali smo od početka da nametnemo svoj tempo i da iskoristimo njihovu nesigurnost. Držali smo se sve vreme, a pred kraj znali smo da će im biti najteže. Pogodili smo bitne trojke I mislim da smo zasluženo pobedili. Podigli smo nivo igre u napadu i odbrani, našom agresivnošću sveli ih na mali broj poena. U odsudnim trenutcima imali veću želju za pobedom, mislim da je to presudilo –komentar je momka lavljeg srca, odlučnog da pogodi najvažniji šut, sa refleksom pume moćan da “ukrade loptu iz očiju”rivalu.

Druga valjevaka priča počinje u subotu u evroligaškom terminu u 21 sat. Groznica već trese košarakaško Valjevo. Stoga savet, ukoliko želite da vidite valjevske košarkaške vanzemaljce protiv šampiona Bugarske uz Sofije koliko već u sredu kupite na blagajni hale sportova "15.septembar" kartu za meč Metalac Farmakom -Levski. 

MITEV: IZVINJENJE SVOJIMA KOMPLIMETNTI GOSTIMA

Trenerska vrteška nije donela radost, izvanredno organizovanoj navijačkoj grupi “Familija Aerodrom”ali su poraz ipak oprostili svojim ljubimcima, i novom treneru Bobanu Mitevu.

-Izvinio bih se navijačima, ali momci su odigrali maksimalno u ovom trenutku,mada previše nestrpljivi u napadu. Važnost meča je donela preveliku nervozu, ali ja sam tek devet dana sa ovim momcima, u šoku posle promene trenera, ali mogu samo da poručim da navijači budu bez brige, za domaći šampionat I Kup, a u ABA ligi ćemo nadam se početi da pobeđujemo u Skoplju. Svaki trener ima svoju filosofiju u radu. Ja za razliku od preehdnika Sagadina I Vrbice Stefanova, igram na mali broj koševa, a za takvu igru mi je potreban vrhunski plej.

Posebno je bio zanimljiv komentar o igri valjevskog tima.

-Sviđam mi se igra Metalca. Poznajem većinu igrača jer sam radio kao asistent Luki Pavićeviću u Univarzitetskoj reprezetntacii i poznajem Ljubičićam Bakića, momke iz Užica Kutlešića , Tim čine fanatastične atlete, na poziijama tri i četiri. Na poziciji četiri su dva izavanredna šutera. Igru vode tri vrhunska pleja, i to je vrlo je moguće dobitna kombinacija. Igraju sa puno pikenrola, dobro trče. Nisu imali pristisak u prvih šest, igrajući u gostima, i polako se vraćaju. I ulaze u pobednički ritam. Nadam se da ćemo im uzvratiti u Valjevu za ovaj poraz u Skoplju.

"More soko pije voda na Vardarot"

Arena Jane Sandanski" mesto treće pobede Metalac Farmakoma

Pozdrav pred meč MZT -Metalac Farmakom

Delioci pravde iz Crne Gore

Za Nikolu Otaševića specijal od bivšeg kluba

Nova radost valjevskih pobednika

Veni, vidi,vici,Vladimir Đokić - pobednik napušta skopsku Arenu

Uživali i Karpoševi sokolovi 

PRIJATELJ SVETA SPORTA

AUTO CENTAR   BUCA VALJEVO

   NUDI NAJKVALITETNIJI I NAJJEFTINIJI AUTO GAS

ZA VOZILA I DOMAĆINSTVA

      NA ŠABAČKOM PUTU - NON STOP

    NAJVEĆI IZBOR AKUMULATORA SVETSKIH MARKI 

U KNEZ MIHAILOVOJ 1 - STARI GRAD - I NA ŠABAČKOM PUTU

  NAJPOVOLJNIJA PONUDA  POLOVNIH AUTOMOBILA

       AUTO CENTAR   BUCA  VALJEVO

    ŠABAČKI PUT BB  TEL: 014-287-400 I 064 – 232-85-71

    KNEZA MIHAILA 1 TEL: 060-330-14-03