XS
SM
MD
LG
02.07.2015 Administrator

Beograd u subotu domaćin meča Ukrajina - Rusija

Ragbi 13 Federacije Srbije (R13FS) biće domaćin u subotu 4. jula u Beogradu istorijske utakmice u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2017. godine između Ukrajine i Rusije. Zbog politčkih tenzija između dve zemlje, meč Evropskog šampionata B, odnosno prve faze kvalifikacija za SP, nije mogao da se održi u Harkovu kako je prvobitno bilo planirano, pa će biti odigran na stadionu Nastavnog centra Makiš sa početkom u 18.00 časova.

Glavni problem predstavljalo je mesto odigravanja pošto su Ukrajina i Rusija prošle godine promenile domaćinstvo u nadi da će se u međuvremenu politička situacija u regionu smiriti. Nažalost do željene promene nije došlo, međutim, angažovanjem R13FS utakmica će biti odigrana i time će se sačuvati regularnost takmičenja u Evropskom šampionatu B u kojem se pored lidera Srbije, te Ukrajine i Rusije još takmiči i Italija.

Predlog R13FS da se utakmica odigra na neutralnom terenu u Beogradu podržala je Evropska federacija ragbi liga (RLEF), što su čelnici i Ukrajinske federacije ragbi lige (UFRL) i ruske Asocijacije ragbi liga klubova (ARLK) prihvatile jer Srbiju vide kao prijateljsku zemlju obema nacijama. Kao termin odigravanja utakmice izabran je dan kada će u Beogradu biti održan Kongres RLEF na kojem će R13FS ugostiti ugledne zvanice iz svih delova Evrope i sveta na čelu sa predsednikom Međunarodne federacije ragbi lige (RLIF), Najdželom Vudom.

Centar ragbi sveta predstojećeg vikenda biće bez sumnje Srbija. Beograd je prvi grad u kojem će Kongres RLEF biti održan, a da to nisu London i Pariz, što je potvrda ugleda koji naša Federacija uživa. Zbog toga nije ni bilo sumnje kada smo predložili da ugostimo naše velike prijatelje Rusiju i Ukrajinu i još jednom svi zajedno pošaljemo poruku da je sport jači od svake politike – izjavio je predsednik Ragbi 13 federacije Srbije Predrag Pantić.

Direktni nosilac domaćinstva biće Ragbi 13 federacija Beograda (R13FB) koja će zajedno sa Ragbi 13 federacijom Srbije pružiti ne samo tehničku podršku, već će zahvaljujući velikom angažovanju Opštine Stari grad finansijski pomoći odigravanje ove utakmice.

Partnerstvo Ragbi 13 federacije Srbije i Opštine Stari grad traje 15 godina i kruna zajedničkog rada biće dešavanja ovog vikenda kada ćemo imati prilike da ispišemo istoriju. Srbiju, Ukrajinu i Rusiju veže veliko prijateljstvo, pa je i bilo logično da se mi nađemo da budemo dobri domaćini i omogućimo da sport bude iznad svega – poručio je član Veća Gradske opštine Stari grad Petar Bojović.

Uzbudljiv ragbi vikend zaokružiće u nedelju 5. jula Evropsko prvenstvo u ragbiju 9, turnirskoj verziji ragbija 13 koje se sa početkom u 14.00 časova isto igra na stadionu Nastavnog centra Makiš. Na turniru čiji je takođe pokrovitelj Opština Stari grad, uz Srbiju učestvuje ukupno šest ekipa: Rusija, Ukrajina, Mađarska,Češka i Bosna i Hercegovina. Ulaz na utakmice i u subotu i u nedelju je besplatan.