XS
SM
MD
LG

Slava Petrović: Neophodne promene u finansiranju sporta u Varvarinu

Pravu bombu u sportskim kuloarima opštine Varvarin donela je inicijativa pomoćnika predsednika opštine  Varvarin za sport Slave Petrovića da već od naredne godine krene  novi način finansiranja sporta. 

"Pre svega kaže Petrović moramo da se bavimo omasovljavanjem sporta. Na žalost mi to ne činimo, kad to kažem mislim pre svega na fudbal. Gotovo svako naše selo ima fudbalski klub ali šta je tu problem. Novac za takmičenje, sportsku opremu, sređivanje terena klubovi dobijaju iz budžeta SO. Varvarin preko sportskog saveza a ta sredstva nisu mala. Na primer, jedan zonaš uzmimo na primer Juhor iz Obreža ili Bošnjane iz istoimenog sela (koji se takmiče u zoni Zapad) preko sportskog saveza inkasira za sezonu oko 1.600 000 dinara, klubovi okružnog stepena takmičenja nešto manje, a finansiraju se i klubovi opštinske lige. I nebi to bio problem nastavlja Petrović da u tim klubovima igraju dečaci iz tih sela već su to razni pečalbari koji troše novac na premije i napojnice. Zato je moj predlog konkretan Kaže Petrović a on glasi - ekipe koje u svojim redovima nemaju većinu igrača sa teritorije opštine Varvarin ne mogu koristiti sredstva Sportskog saveza opštine Varvarin, već to mogu iz drugih sredstava, ali iz budžeta ne. Od ove odluke bili bi izuzeti klubovi Srpske lige i višeh rangova, suština je predloga Petrovića. 

              


BOŠNJANE REKORDER

Najveći broj takozvanih stranaca u svom timu po rečima Petrovića ima Bošnjane preko  deset, pa se na utakmicama ovog kluba desi da se pojavi samo jedan Bošnjanac što morate priznati nije cilj amaterskog sporta kaže Petrović. Generalni sekretar Sportskog saveza opštine Varvarin Željko Damnjanović nije hteo da se izjasni po ovom pitanju dok ne dođe na dnevni red  upravnog odbora sportskog saveza.  Inače opština Varvarin po rečima Petrovića izdvaja  takođe mali procenat svega 2,4 % za sport  od opštinskog buđžeta što je u odnosu na neki srpski prosek od 3,5% premalo,  a da ne govorimo o nekim opštinama koje za sport izdvajaju 5% i više kaže Petrović.