XS
SM
MD
LG

Dve biciklističke trke za dva dana i dva postolja za Aranđelovčkog biciklistu

Dupli program u samo dva dana , 25 i 26.juna imali su srpski biciklisti na dve trke Državnog prvenstva u drumskom biciklizmu , u vožnji na hronometar u Erdeviku i dan kasnije na stazi u Beranovcu nadomak Kraljeva kada se vozila drumska trka u svim kategorijama.

Najpre su biciklistički Klub „Šid“ i Biciklistički Savez Srbije organizovali su 25.juna u Erdeviku trku na hronometar u okviru Prvenstva Srbije za tekuću godinu u ovoj disciplini.

Viđeno je 11 trka u konkurenciji žena i muškaraca u kategorijama seniora , juniora , kadeta , i poletaraca.

Mladi aranđelovački bisciklista , član BK „Šumadija Biro plan“ , Đorđe Đurić , ponovo je briljirao u kadetskoj konkurenciji i pobedio ispred dvojice vozača BK „Sombor“ Alekse Kozoderovića koji je drugi prošao kroz cilj i trećeplasiranog Lazara Dedića. Đurić je stazu dužine 10 kilometara prešao za 14 minuta i 18 sekundi popevši se još jednom ove sezone na najveši stepenik pobedničkog postolja.

Prvi u trci na hronometar u Erdeviku,Đorđe Đurić-BK "Šumadija Biro plan"

Na istoj trci , u kojoj je Đurić ostvario trijumf , njegovom klupskom kolegi , Nikoli Matejiću za 27 sekundi izmakla je bronza pa je kao petoplasirani takmičar zaavršio trku u konkurenciji 20 biciklista koliko ih se pojavilo na startu trke na hrometar na trci u Erdeviku u konkurenciji kadeta... Četvrto mesto pripalo je biciklisti BK „Trnava“ iz Novog Pazara Admiru Kolašincu.

Zvanični rezultati kadeta-hronometar-Erdevik

Inače prvi dan Državnog prvenstva i vožnje na hronometru protekla je u znaku mlađih seniora. Trijumf je ostvario vozač kraljevačkog Metalca Dušan Rajović. Odmah iza njega, najbolja vremena imali su imenjak Dušan Kalaba iz BK “Partizan” odnosno Stefan Stefanović, takmičar Borca iz Čačka, koji se domogao treće pozicije.

I u ženskoj konkurenciji pobeda je otišla u ruke klupske koleginice Dušana Rajovića, Jelene Erić, koja je za sobom ostavila novosađanku Kseniju Bubnjević i Markovićevu iz tabora Zvezde.Nastupilo je više od 170 biciklista a kao po nepisanom pravilu, najzanimljivije je bilo u konkurenciji mlađih kategorija Prema rečima predstavnika organizatora trke i domaćina Dušana Gojiča , Direktora BK “Šid” , vreme za vožnju je bilo idealno, staza savršena, a na svu sreću sve je proteklo i bez bilo kakvih incidenata i povreda.” … Imali smo podršku mnogih, a posebnu zahvalnost dugujemo opštini Šid-Rekao je direktor BK “Šid”

Dan kasnije Autodrom nadomak Kraljeva, namenjen baš u ove svrhe, tradicionalno je mesto na kome se voze Prvenstva i Kupovi Srbije , bio je domaćin drumske trke za prvenstvo Srbije na kome su učestvovali  svi , od poletaraca do seniora.

Člaovi BK "Šumadija Biro plan" iz Aranđelovca. S leva na desno: Đorđe Đurić , trener Marko Nikićijević i Nikola Matejić

Nastupilo je više od 200 biciklista iz 35 klubova , a na kraju trke uručena su pojedinačna i klupska priznanja u svim kategorijama.

Najmlađi biciklisti vozili svoze 2,5 kilometara dok oni seniori i mlađi seniori (do 23) punih 30 kilometara.

U konkurenciji kadeta ponovo je zablistao Đorđe Đurić član BK “Šumadija Biro plan” koji je prvi prošao kroz cilj , prevezavši stazu ukupne dužine 52,5 kilometara (10 krugova) za 1sat 28 minuta i 55 sekundi. Sa 4 sekunde zakašnjenja drugi kroz cilj prošao je Aleksa Kozoderović iz Sombora dok se bronzom okitio Stefan Sretenović iz čačanskog Borca.

Đurić i Matejić - BK "Šumadija Biro plan"-detalj sa trke u Kraljevu

Drugi aranđelovački biciklista među 22 vozača koji su startovali na trci kadeta , Nikola Matejić , kroz cilj je prošao kao 13-o plasirani takmičar.

Seniori i juniori su stavili šlag na tortu i negde oko 18 časova završili su trku. Trijumf kod elite odneo je domaći Nikola Kozomara u vremenu 3:16,47. Iza njega je stigao Nebojša Jovanović iz OBK Beograd 3:17,09, dok je treće mesto pripalo Dejanu Mariću, takođe iz kraljevačkog Metalca koji je stigao u vremenu drugoplasiranog…

Dimitrije Žarković Đolai bio je najbolji kod junuiora, dok u konkurenciji do 23 redom su stizali Miloš Borisavljević (Metalac Kraljevo) 3:17,38, Aleksandar Roman u vremenu pobednika i Milan Dragojević (Metalac) 3:17,50

Pobedničko postolje biciklista u kadetskoj konkurenciji-Držana drumska trka u Kraljevu

“Dosta je zahtevna staza, kombinovana, teška ima i ravnicu i spust i uspon i krivine. Iz tog razloga smo i išli na to da skratimo deonice , zbog konfiguracije, ali i vremenskih uslova jer se svake godine vozi u ovo vreme, kada je po pravilu jako toplo i visoke su temperature za vožnju.

Imamo dobru saradnju sa vojskom Srbije koja nam je i omogućila neometano održavanje trke, sa odgogovornim licima autodroma Beranovac, a u medicinskoj pratnji su ljudi iz zdravstvenog centra Studenica. Vodovod Kraljevo takođe je naša stalna Podrška” – rekao je selektor Radomir Pavlović.

“Ako gledamo od najmlađih kategorija, poletaraca, bilo ih oko 27, što je u poslednjih sigurno dve decenije i najveći broj. Ista stvar je i u ženskoj konkurenciji ali i u klasi juniorki i seniorki, gde smo do sada obično imali do tri učesnice. Sada se taj broj popepo na deset. Kod seniora je bilo oko 34 učesnika, dok je recimo još uvek u juniorskom uzrastu da kažem slabiji odziv, oko 16. Ipak, generalno gledano, i savez, klubovi, svi takmičari jesu na dobitku, jer to je pokazatelj da se dosta dobro radilo u ovoj godini u svim kategorijama. A što se tiče same trke, staza jeste bila zahtevna, dodatni problem je bio jak vetar koji je duvao i zadavao dodatne probleme. Sve u svemu, nivo i takmičarski i u organizaciji nosi i ovog puta epitet najviši”  – analizirao je Radomir Pavlović, selektor Srbije u klasi drumaša.

REZULTATI

Poletarci: Mihajlo Stolić (S tim Sombor) 0:31,36, Milan Borojević (Jednota Šid) 0:31,31, Bojan Dobrić (Jednota Šid) 0:31,33.

Poletarke: Aleksandra Pavasović (S tim Sombor) 0:10,00, Teodora Vasiljević (Radnički Kragujevac) 0:12,05, Marija Pavlović (Policajac Beograd) 0:13,15.

Mlađi kadeti: Teodor Bajević Stanković (Avalski soko Bg) 0:46,22, Nermin Ćatović (Trnava Novi Pazar) 0:46,22, Jovan Divnić (Jednota Šid) 0,46,42.

Mlađe kadetkinje: Marija Tancik (Jednota Šid) 0:21,30, Marija Jolović (Ciklomanija Kragujevac) 0:21,33, Nikolina simin (Sombor) 0:21,36.

Kadeti: Đorđe Đurić (Šumadija Biro plan) 1:16,10, Aleksa Kozoderović 1:16,10, Stefan Sretenović (Borac Čačak) 1:16,10.

Kadetkinje: Jovana Radovanović (Jednota Šid) 0:46,30, Emilija Đačanin (Jednota Šid) 0:47,16, Mirjana Odanović (S tim Sombor) 0:47,16.

Juniori: Dimitrije Žarković Đolai (Spartak Subotica) 2:34,35, Veljko Stojnić (S tim Sombor) 2:35,01, Dušan Veselinović (Partizan) 2:36,25.

Juniorke: Ivana Vilim (S tim Sombor) 1:19,00, Milica Janković (S tim Sombor) 1:19,00, Jana Jolović (Ciklomanija Kragujevac) 1:19,00.

Seniori: Nikola Kozomara (Metalac Kraljevo) 3:16,47, Nebojša Jovanović (OBK Beograd) 3:17,09, Dejan Marić (Metalac Kraljevo) – u vremenu drugoplasiranog.

Seniorke: Jelena Erić (Metalac Kraljevo) 0:54,50, Milica Stefanović (Orlovac Crna Trava) 1:03,02, Maja Savić (Dubl Novi Sad) 1:03,02…,

Do 23 godine: Miloš Borisavljević (Metalac Kraljevo) 3:17,38, Aleksandar Roman (Partizan Bg) – u vremenu pobednika, Milan Dragojević (Metalac Kraljevo) 3:17,50…

Zvanični rezultati kadeta-drumska trka-Kraljevo - Beranovac

Deo teksta i rezultata preuzet na zvaničnoj web strani Biciklističkog Saveza Srbije