XS
SM
MD
LG

Lijež-Bastonj-Lijež

Ardenski klasici se tradicionalno završavaju poslednjim “prolećnim klasikom”, trkom Lijež-Bastonj-Lijež. “Stara dama”, kako se još naziva trka u Belgiji, prvi put je održana 1892. godine i najstarija je monumentalna trka u biciklističkom kalendaru.

 

103. izdanje takmičenja održaće se u nedelju 23. aprila, kada će vozači krenuti na 258 kilometara dug put  od Liježa na jug do Bastonja i nazad do Ansa, koji se nalazi u predgrađu Liježa. Učesnike ardenskog klasika očekuje teška ruta po brdima Valonije, koja više favorizuje brdaše, ali zahteva i veliku izdržljivost, tipičnu za klasike, zbog svoje dužine.

 

Putovanje vodi preko zvaničnih deset uspona, neuključujući završnicu, gde se nalazi trio prevoja, Le Redut, La Roš au Fakon i Sent-Nikola, gde će se napraviti selekcija vozača, a na čelu će ostati samo najjači.

 

Poslednjih nekoliko izdanja trke odlučeno je u završnim kilometrima, nakon napada i sprinterskih obračuna. Aktuelni šampion je Holanđanin Vot Pols, koji je Skaju doneo prvu monumentalnu pobedu u istoriji. Rekorder trke je čuveni Belgijanac Edi Merks, sa pet trijumfa.

 

Ove godine takmičiće se Mihal Kvjatkovski, koji je već bio na podijumu u Liježu, odnosno Skaj će imati jak tim za odbranu titule. U nedelju će nastupiti i trostruki šampion “Stare dame”, Alehandro Valverde, kao i sjajni trio Kvikstepa, Filip Žilber, Dan Martin i Žulijan Alafilip.

 

Direktan prenos trke na Eurosportu 1 počinje u nedelju 23. aprila u 14:15.