XS
SM
MD
LG

ISTORIJA FUDBALSKOG KLUBA Å UMADIJA:

Fudbalski klub "Sumadija" je osnovan jos daleke 1923.godine i jedan je od najstarijih sportskih kolektiva u opstini Gornji Milanovac. Osnivaci fudbalskog kluba iz Brdjana su Aktiv omladine sela,kao i radni kolektiv Rudnika mafnezita "Sumadija" po kome je klub i dobio ime. U to vreme za Fudbalski klub "Sumadija" su nastupali uglavnom omladinci iz Brdjana i poneki radnik Rudnika magnezita,koji su bili nadareni za fudbalsku igru.
Od osnivanja S.D "Sumadija" pa do 1939.godine ekipa je bila u takmicarskom pogonu,a onda je do 1948.godine zbog Drugog svetskog rata lopta mirovala kao i u vecini sredina tako i u Brdjanima. Od 1948.godine pa nadalje "Sumadija" je bila aktivna u svim takmicenjima i neje prestajala sa ucescem u ligaskim i kup takmichenjima sve do danasnjih dana.
Sto se tice fudbalskog igralista klub je tri puta menjao lokaciju odigravanja svojih prvenstvenih utakmica. Igralista su uglavnom pravljena na seoskim utrinama,to jest na slobodnim livadama keje su zitelji sela davali na koriscenje klubu,kao sto su "Basagina livada" ili "Bakinceva livada". Izgradnjom magristralnog puta Gornji Milanovac-Cacak 1960-61.godine tadasnji izvodjaci radova napravili su danasnje postojece igraliste pored Despotovice. Teren je u to vreme koriscen i za rekreaciju radnika u slobodno vreme,onih koji su bili angazovani na izgradnji magistralnog puta.
Inace od ponovnog aktiviranja 1948.godine pa do pocetka sedamdesetih godina proshlog veka za prevozsu se uglavnom koristili konji i spediter tadasnje Zemljoradnicke zadruge Brdjana,a SD "Sumadija" spada u desetak najstarijih fudbalskih klubova na podrucju Republike Srbije za sta je vise puta nagradjivan zlatnim i srebrnim plaketama. Od sedamdesetih godina proslog veka,pa do danasnjih dana klub okuplja omladinu uglavnom iz Brdjana,ali i iz okolnij susednih sela,koji sa promenljivim uspehom predstavljaju ovaj sportski kolektiv. Odlukom Ministarstva za sport 1997.godine SD "Sumadija" se prevodi u Fudbalski klub,koji se poslednjih godina "seljakao" izmedju Okruzen i Opstinske lige.

Da bi ste mogli da prijavite i popunite informacije o ovom klubu morate biti registrovani i prijavljeni na sajtu.