XS
SM
MD
LG

Iz područja na prvoligašku scenu

Inđija je poznata kao rasadnik fudbalskih talenata. Podosta je primera iz davne i ne tako davne prošlosti da su se igrači iz inđijske avlije kraj železničke pruge otisnuli u veliki fudbalski svet i stekli reputaciju znamenitih aktera superligaške i međunarodne scene. Zoran Janković, Bojan Banjac, Ratko Vukčević, Igor Đurić, pre toga Dragoljub Pejović samo su neka od imena igrača koji su prve fudbalske korake načinili na inđijskom igralištu.

Da Inđijci uspešno rade na stvaranju kvalitetnih igrača dokaz je poslednji prelazni rok Srđan Dimitrov, Bojan Dubajić, Dušan Ivković, Nikola Petrović, Čedomir Tomčić, Aleksandar Avrić, Dušan Zelić, bezmalo kompletan tim inđijskih igrača pronašao je utočište u superligaškim klubovima ili u inostranstvu zahvaljujući uspešnim nastupima u zeleno belom dresu inđijskog prvoligaša.

Nisu se u Inđiji obeshrabrili zbog toga. Zasukali su rukave i od  dojučereašnjih omladinaca te igrača iz bliže okoline oformili ekipu koja je startovala u novom prvenstvu u gotovo potpuno izmenjenom sastavu. Jedan od onih kojima je ukazana prilika da se nametne na najbolji način ju je iskoristio.

Rade Pejić (23), dojučerašnji igrač rumskog Slovena člana Sremske područne lige, sa nižerazrednih terena sremske ravnice kročio je na prvoligašku scenu i odmah zaorao duboku brazdu.

Nametnuo se igrom,borbenošću i požrtvovanjem. Ubeležio je nastupe u svih  šest prvenstvenih utakmica koliko su do sada odigrali prvoligaši. Ostvario je i jedan nastup u Kupu.

Odlikuju ga borbenost, upornost, brzina,solidna tehnika baratanja loptom i odličan pregled igre. Igra podjednako dobro na poziciji desnog beka ali i u veznom redu. Vrlo često uspešno se pridodaje napadu. Pejić je fudbalsku azbuku ispekao u pionirskoj školi matične Inđije. Nije kao mlad igrač imao strpljenja da sačeka šansu pa se otisnuo put nižerazrednih klubova iz okoline.

Nije bio odlučan da i ranije prihvati poziv matičnog kluba. Prelomio je tek minulog leta. Odlučio je da se vrati i okuša se u zeleno belom dresu pred svojom publikom. Nije se pokajao. Sve je ispalo kao u priči sa filma. Ustalio se u timu. Nametnuo se solidnim igrama, zadobio poverenje stručnog štaba ali i simpatije gledalaca koje je na prečac osvojio.

„Debitantska sezona na prvoligaškoj sceni počela je na najbolji način, kako se samo poželeti može. Ni u snu nisam sanjao da ću od samog starta zadoboti poverenje. Naravno da je u početku bilo debitanske treme koja je vremenom nestajala. Iz utakmice u utakmicu sticao sam potrebno samopouzdanje. Punu podršku dobijao sam od starijih saigrača. Bilo je zasigurno i oscilacija ali u celini sam zadovoljan onim što sam do sada ostvario. Nema sumnje da mogu i moram još bolje. Ima još dosta toga da se nauči kako bih imao prilike da se za duže vreme ustalim u timu. Počeo sam na poziciji desnog beka. U poslednjim utakmicama prekomandovan sam bliže protivničkom golu. Svidela mi se i nova uloga mada sam navikao na poziciju kraj desne aut linije. Neće međutim, biti problema da se iskažem i u novoj ulozi. Prvoligaško takmičenje, za mene do juče velika nepoznanica, izuzetno je jako. Ogromna je razlika između ranga u kojem sam do juče nastupao i Prve lige. Igra se mnogo brže, odgovornije. Uspešnost akcija zahteva mnogo trčanja i besprekornu fizičku pripremljenost. Za sada uspešno izdržavam sve napore. Sistematski sam se spremao znajući šta me u novoj sredini očekuje“ naznačio je Rade Pejić.

Ostvareni rezultati nisu na startu prvenstva odgovarajući uloženim naporima?

„Igramo dobro u polju. Ulažemo dosta truda, stvaramo šanse ali nas jednostavno neće. U nekim utakmicama na startu prvenstva izmicale su nam pobede bukvalno u poslednjim trenucima utakmica. Fudbal je takav. Ne nagrađuje se uvek uloženi trud. Ali doći će bolja vremena. Uveren sam da je u pitanju prolazna kriza rezultata. Znajući za tradiciju uveren sam da moj klub u narednoj fazi i završnici jesenjeg dela prvenstva mora doći i do odgovarajućih rezultata, popraviti bodovni saldo koji će obezbediti mirnije proleće. Uz podršku sa tribina koja ni do sada nije izostala možemo i moramo još bolje“.

Razmišljate li o daljoj perspektivi?

„Za sada mi je želja da se uspešnim nastupima, angažovanom igrom, nametnem i ustalim u ekipi. Voleo bih da se debitantska sezona završi onako kako je i počela. Inđija kao klub koji je iznedrio mnoga zvučna imena prava je sredina za fudbalsko usavršavanje i napredovanje. Ukoliko sve protekne onako kako zamišljam zašto ne bi jednoga dana, u daljoj perspektivi, i za mene bilo mesta u nekom klubu sa više instance „istakao je Pejić.

Rade Pejić je do sada nastupao uglavnom na terenima sremskog fudbalskog područja. Ređali su se klubovi iz okoline Inđije. Jednu sezonu proveo je u redovima Palića, srpskoligaša sa severa Bačke odakle se ponovo vratio na sremske terene.

Prve fudbalske korake načinio je u školi poznatog inđijskog fudbalskog pedagoga Stojana Kneževića – Sipija zajedno sa Milanom Bubalom, dojučerašnjim igračem kulskog Hajduka, sada internacionalcem u Južnoj Koreji i Bojanom Dubajićem, članom švajcarskog Lugana.

 

 


30 .kolo Prva liga Srbije
Teleoptik 2 : 4 Bežanija
Inđija 1 : 0 Timok
Sloga (PM) 1 : 1 Radnik
Sindjelić 4 : 3 Smederevo
BSK Borča 1 : 0 Dolina
Metalac (GM) 0 : 2 Mladost (L)
Jedinstvo Putevi 1 : 2 Borac
Proleter 2 : 1 Sloga (K)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Mladost (L) 30 18 6 6 60
2 Borac 30 15 7 8 52
3 Metalac (GM) 30 15 7 8 52
4 Bežanija 30 11 12 7 45
5 BSK Borča 30 12 7 11 43
6 Sloga (PM) 30 12 7 11 43
7 Sloga (K) 30 12 6 12 42
8 Jedinstvo Putevi 30 11 8 11 41
9 Proleter 30 10 9 11 39
10 Radnik 30 10 8 12 38
11 Sindjelić 30 10 7 13 37
12 Inđija 30 10 7 13 37
13 Timok 30 8 10 12 34
14 Dolina 30 9 7 14 34
15 Teleoptik 30 8 7 15 31
16 Smederevo 30 8 7 15 31