XS
SM
MD
LG

Udruženi do zajedničkog cilja

Subotički sportski klubovi, na inicijativu ženskog fudbalskog kluba Spartak, potpisali su zajedničku Deklaraciju o međuklupskom udruživanju sportskih subjekata (klubova) sa teritorije Grada Subotice koji se takmiče u najvišem stepenu takmičenja. Cilj ovog udruživanja je da se klubovi zajedničkim snagama izbore za veća materijalna sredstva na budžetskoj poziciji namenjenoj za sport. Klubovi su izabrali i desetočlanu radna grupu koja ima zadatak da do kraja sledeće nedelje pripremi platformu za pregovore sa predstavnicima odborničkih grupa u lokalnom parlamentu, ali i sa pokrajinskim i republičkim poslanicima keo i sa zvaničnicima lokalne samouprave. Cilj tih razgovora je iznalaženje mogućih rešenje za značajnije izdvajanje sredstava za razvoj sporta i za funkcionisanje klubova. Grad Subotica za sport izdvaja tek oko 0,7% od ukupnih budžetskih sredstava, pa tako ispada da neki gradovi koji su manji od Subotice i sa manjim budžetima izdvajaju više novca za sport.

 Drugi cilj klubova je da se izradi i primeni Pravilnik o kategorizaciji i načinu finansiranja sportskih udruženja (klubova). Ovaj cilj se zasniva na odredbama Zakona o sportu koji za kategorizaciju sportskih subjekata predviđa sledeće kriterijume: status sporta na nacionalnom i međunarodnom planu, tradicija sporta u gradu, rang takmičenja, postignuti rezultati u protekloj takmičarskoj sezoni, broj takmičarskih ekipa u redovnom sistemu takmičenja, broj angažovanih stručnjaka sa adekvatnim obrazovanjem, broj reprezentativaca i drugo.

 Uvažena je sugestija da sportski subjekati do kraja sledeće nedelje dostave svoje predloge u kojima će predložiti dopunske elemente kategorizacije. Predviđeno je formiranje koordinacionog tela koje će raspravljati o svakom predlogu pre konačnog usvajanja i implementacije u Pravilnik o kategorizaciji i načinu finansiranja.

 U ovim teškim ekonomskim prilikama možda će se i u drugim sredinama sportisti odlučiti da krenu sličnim putem i da svoje interese štite putem udruživanja i zajedničkog delovanja.


Napredak 7 : 0 Trijumf
Spartak 7 : 0 Novi Bečej
Mašinac 1 : 0 LASK Crvena zvezda
Požarevac 4 : 0 Jagodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Napredak 14 9 2 3 29
3 Mašinac (-2) 14 10 1 3 29
4 LASK Crvena zvezda 14 7 2 5 23
5 Požarevac 14 7 0 7 21
6 Novi Bečej 14 2 1 11 7
7 Trijumf 14 1 2 11 5
8 Jagodina (-2) 14 1 2 11 3