XS
SM
MD
LG

Valjevo dočekuje inostrane goste uoči proslave jubileja

Dan pre početka turnira, kojim valjevski Metalac slavi veliki jubilej – 60 godina trajanja, sve je spremno za početak ovog događaja, koji je najavljen kao praznik košarke u gradu na Kolubari. Uz težnju da ostavi što bolji utisak, Valjevo spremno dočekuje goste iz inostranstva – grčkog osvajača duple krune, ekipu Panatanaikosa i člana Prve lige Rusije, tim Univerziteta Surgut. Slavni grčki tim, višestruki evropski šampion, koji se za predstojeću sezonu pod vođtvom trenera Želimira Obradovića priprema se na Zlatiboru, kao i ruski tim, koji vodi Željko Lukajić, nekada strateg vršačkog Hemofarma, boraviće u elitnom hotelu „Grand“ u Valjevu.
Zbog nedostatka dodatnih adekvatnih hotelskih kapaciteta u samom gradu, četvrti učesnik turnira, državni prvak, osvajač nacionalnog Kupa, kao i regionalnog takmičenja, Partizan, takođe nekada i šampion Evrope, biće smešten na Divčibarama, planinskom turističkom centru u okolini Valjeva (gde je, inače, Metalac sa trenerom Vlade Đurovićem krenuo sa pripremama za predstojeću sezonu u Swisslion košarkaškoj ligi Srbije).
Valjevski klub osnovan je 1948. godine, a u svojoj istoriji iznedrio je mnoga značajna imena domaće košarke. Najveći uspesi ostvareni su između sezone 1972/1973. i 1978/1979, kada se ekipa takmičila u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije, inače u to vreme jednoj od najkvalitetnijih domaćih liga na Starom kontinentu. Ekipa je u elitu ušla pod vođstvom trenera Luke Stančića, a kasnije ju je trenirao Dragoljub Pljakić. Stančić, koji je ostavio neizbrisiv trag u valjevskoj, jugoslovenskoj, ali i međunarodnoj košarci, bio je prepoznatljiv po savršeno isklesanoj zonskoj igri u odbrani, koju je njegova ekipa na terenu sprovodila disciplinovano i tačno do perfekcije. Zbog toga, ali i mongih drugih sportskih i ljudskih kvaliteta, generaciji Branka i Zorana Kovačevića, Vojislava Kecojevića, Dušana Stevanovića, Vojislava Ilića, Rajka Borisavljevića, Milana Jerinića i ostalih s teškom mukom su se suprotsavljali vodeći jugoslovenski timovi, koji su pogotovo pred dolazak u Valjevo strepeli za povratak bez poraza, a neretko su sa terena iz valjevske Hale sportova izlazili pognutih glava.
Danas, KK Metalac je ponovo član Prve lige, s namerom da se tu i ustali, a uz tendenciju da se u budućnosti makar vrati na značajan položaj u domaćoj košarci, ako ne i uvrsti na košarkašku mapu Evrope.

 Na turniru „Valjevo 2008“, prvog dana (subota) igraju se polufinala, dok se dan kasnije odlučuje o trećeplasiranom i pobedniku.

RASPORED:

Subota, 13. septembar:

1. polufinale: Panatanaikos – Surgut.17 h;
Svečanost posvećena otvaranju turnira i istorijatu kluba, kao i dodeli priznanja velikanima kluba, košarke u Valjevu, ali i prijateljima kluba i značajnim imenima domaće i inostrane košarke između polufinalnih utakmica;
2. polufinale: Partizan – Metalac 20 h;

Nedelja, 14. septembar:

Meč za 3. mesto 18 h;
Finale /uz direktan TV prenos na 1. kanalu RTS-a 20 h.

Turnir sudi 11 najkvalitetnijih sudija iz zemlje, uz podršku najbolje rangiranog valjevskog arbitra, Milovanovića (koji sudi Prvu B ligu). Prodaja karata teče zavidnim tempom, tako da se očekuje da će valjevka Hala sportova biti prepuna, a među publikom će se naći i mnoga poznata lica, kako iz sveta košarke, tako i iz drugih sfera javnog života. KK Matalac organizuje najveći turnir ikada održan u Valjevu, a valjevska publika ima želju da uživa, kako i zaslužuje. Proslava može da počne!