XS
SM
MD
LG

Valjevo 2008: PAO i Partizan u finalu; Surgut i Metalac za treće mesto

Prvi dan turnira “Valjevo 2008”, kojim se obeležava 60. rođendan KK ”Metalac”, zadovoljio je očekivanja ljubitelja popularne igre pod obručima koja se u gradu na Kolubari igra već sedmu deceniju, a čime se malo koji grad može pohvaliti. U finalu će se u nedelju, od 20 časova sastati Panatanaikos i Partizan, dok će dva sata ranije za treće mesto igrati Univerzitet Surgut i Metalac.
Tribine valjevske Hale sportova u subotu su bile ispunjene do poslednjeg mesta, a među publikom su se našla poznata imena valjevske, srpske (jugosloveske), evropske i svetske košarke, ali i druge poznste ličnosti raznih životnih domena.  Na svečanosti koja je održana između polufinalnih utakmica, u kojima je Panatanaikos dobio Surgut rezultatom 77:68, odnosno Partizan slavio protiv Metalca 82:77, dodeljene su plakete i pokloni mnogim prijateljima kluba i ljudima zaslužnim za razvoj košarke uopšte, ne samo iz Valjeva, a progovorena je koja reč i o bogatoj istoriji kluba.
Najpre se prisutnima obratio predsednik valjevskog prvoligaša Duško Đukanović, koji je uz neskriveno zadovoljstvo promovisao kao počasne članove kluba sledeće košarkaške velikane: bivše istaknute reprezentativce Dragana Kićanovića i Nikolu Plećaša (koji su bili pritutni), zatim najboljeg domaćeg strelca svih vremena Radmila Mišovića (koji je svoj dolazak najavio za drugi dan turnira), ali i doajena američke košarke, legendu Los Anđeles Lejkersa, sada angažovanog u Memfis Grizlisima – Džerija Vesta! Plakete i priznanja za razvoj košarke, kao i prigodne poklone od strane kluba dobili su, između ostalih: Milivoje – Mića Orlović, Tomislav Jovančić, Milan Jerinić, Vojislav Ilić, Duško Stevanović, Vojislav Kecojević, Branko Kovačević, Vladimir Đokić, Vlade Divac, Miroslav Nikolić, Ranko Žeravica.  A posthumno i Luka Stančić, Zoran Kovačević, ali i mnogi drugi, koji su na ovaj ili onaj način ostavili trag u klubu, i izvan njega.

1. polufinalna utakmica: KK Panatanaikos – KK Univerzitet Surgut 77:68

U ovoj utakmici, koja je bila „lepa na oko“, trofejni tim Željka Obradovića igrao je smanjenim kapacitetom (vidi se da su Atinjani još u fazi kondicionih, bazičnih priprema), ali i pored toga pobeda osvajača duple krune u Grčkoj i četvrostrukog kontinentalnog prvaka nije dolazila u pitanje.  PAO započinje agresivnom odbranom (zonski presing) i brzo se „odlepljuje“. Rusi krajem prvog perioda prilaze na -4, ali Focis trojkom na minut do kraja povećava na 19:12.
U drugu četvrtinu ušlo se dobrim šutevima van linije 6.25 Spanulisa i Jasikevičijusa za novo osetnije vođstvo Panataikosa, da bi Surgut popravio igru u napadu, međutim raspoloženi Batiste, koji je obeležio prvo poluvreme svojim atraktivnim zakucavanjima održava razliku, koja je pored rezultatske bila i u fizičkoj spremi apsolutno u korist Grka. Carcaris u finišu postiže pogodak uz faul i dodatnim slobodnim bacanjem povećava razliku na +10 (43:33), ali Slavko Stefanović (inače najefikasniji kod „univerzitetlija“) s druge strane trojkom u poslednjim trenucima prvih 20’ igre postavlja rezultat s kojim se otišlo na odmor – 43:36.
Početkom trećeg perioda igralo se izjednačeno. Jasenikov pet i po minuta pre isteka treće četvrtine postiže pogodak za tri poena i razlika je tada bila smanjena - 49:46 za PAO. Ruski prvoligaš čak i izjednačuje trojkom Čalmersa na 51:51 u 27’, ali to je sve što su uspeli da učine protiv slavnog košarkaškog giganta. Na 20’’ do kraja perioda Čalmers, koji jedini fizički može da parira Grcima, ponovo pogađa van linije tri poena za 57:56, ali u poslednjim sekunadama vrlo precizni Nikoas (prvi promašaj načinio tek u četvrtoj četvrtini) „vraća“ trojku za 60:56. U ovom periodu karakterističan je bio pad u igri Panatanaikosa, odnosno buđenje (do tada loših) visokih igrača Surguta. Poslednja četvrtina protekla je u rutini Grka, koji u prvih 4’ prave seriju 6-0, dok Rusi svoje prve poene postižu tek nakon 5 i po minuta igre. Na kraju, utakmica iznenađujuće ravnopravna, ali se mora naglasiti da je četvorostruki šampion Evrope odigrao daleko ispod realnog nivoa kvaliteta.
Posle utakmice, treneri su izjavili: - Želimir Obradović, najtrofejniji evropski trener: "Došli smo sa Zlatibora, igračima su 'teške noge'. Sve u svemu, zadovoljan sam njihovim učinkom". - Željko Lukajić, nekada na čelu vršačkog Hemofarma: "Imamo mladu ekipu, nedostaju nam još dva pojačanja. Panatinaikos je jedna od najboljih evropskih ekipa, pa nema mesta nezadovoljstvu uprkos porazu".
Panatanaikos – Univerzitet Surgut 77:68 (19:14, 24:22, 16:23, 17:12). - Hala sportova, Valjevo; - gledalaca: 2.000; - sudije: Jovčić, Mažić i Glišić (svi Beograd); - semafor: 6:0 (3’), 16:7 (7’), 16:12 (9’), 25:14 (13’), 30:23 (15’), 39:28 (17’), 39:31 (19’), 49:42 (24’), 51:51 (27’), 63:56 (33’), 66:56 (35’), 71:59 (38’).
PAO: Šakota 15p, Nikolas 14p, Batiste 13p, Carcaris 11p, Perperoglu 6p, Focis 5p, Vernulis 4p, Jasikevičijus 3p, Spanulis 3p, Hadživretas 3p, Alvertis, Dijamantidis. Trener: Obradović.
SURGUT: Stefanović 18p, Čalmers 13p, Komanovski 11p, Lepojević 9p, Atimbala 6p, Krasnikov 4p, Sabenjikov 4p, Jasenikov 3p, Ahmenji, Tubanov, Bermuhin. Trener: Lukajić.

2. polufinalna utakmica: KK Partizan – KK Metalac 82:77

Interesantna utakmica, uz nešto lošiji kvalitet suđenja u odnosu na prethodnu, u kojoj je Matalac bio dostojan rival iako oslabljenom, ipak dosta jakom i organizovanom Partizanu, koji je sedmostruki državni prvak, aktuelni osvajač Kupa, kao i regionalnog takmičenja, i prošlosezonski učesnik četvrtfinala Eurolige. Tim Metalca je počeo zbunjeno, primoravši trenera Đurovića posle samo 3’ igre da zatraži tajm-aut. Prvu četvrtinu obeležio je Jan Veseli, a Partizan je delovao dobro u napadu, i u odnosu na Valjevce bio dosta bolji u skoku. „Crno-beli“ su ovaj period igre rešili u svoju korist rezultatom 26:17. Druga deonica počela je ravnopravnom igrom. Ljubojević sa linije slobodnih bacanja prvi put dovodi Metalac do izjednačenja (33:33, na 2’50’’ pre kraja poluvremena). Isti igrač na minut i po pre odmora kruniše period izuzetno borbene igre valjevskog prvoligaša, prvim vođstvom od 36:35. Do zvuka sirene timovi su razmenili po dva poena, da bi posle 20’ igre Metalac vodio 38:37, iskoristivši tako dosta grešaka Beograđana u drugom delu drugog perioda (koje su bile iznuđene zonskom igrom u odbrani Valjevaca).
Posle 15-minutne pauze, Metalac je krenuo silovito, ali do polovine perioda Partizan se vratio, da bi na 3’45’’ pre kraja četvrtine prešao u vođstvo (54:53). Na 2’ do kraja ovog dela igre posle serije Partizana 6-0, Metalac uzima minut odmora, ali prednost „parnog valjka“ se do kraja perioda dodatno povećava, te uoči poslednjeg dela meča iznosi 8 poena (63:55). Početkom četvrte četvrtine Partizan se „odlepljuje“ na +13, i do kraja standardnom igrom održava prednost, koju Metalac smanjuje tek u samom finišu. Razlika u kvalitetu presudila je u zanimljivoj završnici, koju je Metalac mogao da odigra dosta bolje, i pomrsi konce čuvenom beogradskom timu.
 Posle utakmice, ostaje žal što Valjevci nisu uspeli da izbore finale i duel sa grčkim prijateljima, ali u izjavama posle meča, treneri obe ekipe (koje imaju fantastičnu sportsku saradnju) nisu uskratili drugu stranu za reči pohvale:
- Ekipu Partizana predvodio je Vlada Jovanović, jer Duško Vujošević ima obeveze sa reprezentacijom Crne Gore: "Očekivali smo tešku utakmicu sa motivisanim Metalcem, dugo smo se mučili sa njihovom zonom u odbrani. Ovo je naša sedma pobeda tokom priprema i prvi od tri teška turnira".
- Šef struke kluba koji ovom prilikom slavi 60-godišnjicu, Vlade Đurović: "Za prvi poraz Metalca u pripremnom periodu kriv je jak Partizan bez obzira na to što im je nedostajalo pet igrača. Nadam se da ćemo uz beka Vladu Panića angažovati još jedno pojačanje, što bi nam omogućilo borbu za vrh tabele u Swisslion košarkaškoj ligi Srbije i plasman u Superligu".
Partizan – Metalac 82:77 (26:17, 11:21, 26:17, 19:22). - Hala sportova Valjevo; - gledalaca: 2.000; - sudije: Mrdak, Čukalović i Obrknežević (svi Beograd); - semafor: 9:2 (3’), 17:5 (5’), 21:11 (8’), 26:21 (12’), 31:23 (15’), 33:31 (17’), 35:38 (19’), 39:46 (23’), 50:53 (26’), 56:53 (29’), 73 (60 (33’), 79:64 (37’), 82:77 (39’).

PARTIZAN: Rakočević 21p, Veseli 18p, Milošević 12p, Božić 11p, Vitkovac 10p, Rašić 7p, Aleksić 3p, Đurković, Lučić, Jaramaz, Riznić, Balaban. Trener: Jovanović. METALAC: Ljubojević 21p, Mićević 19p, Gagović 9p, Panić 9p, Teodosić 7p, Jereminov 5p, Birčević 4p, R. Marojević 2p, D. Marojević 1p, , Beljić Tanasković, Đorđić, Đukanović. Trener: Đurović.

Drugog dana turnira u Valjevu, u nedelju od 18 časova igraju Univerzitet Surgut - Metalac, a u finalu dva sata kasnije sastaju se Partizan – Panatinaikos (meč će prenositi RTS, na svom 1. kanalu, počev od 20 časova). Uz prisustvo velikog broja gostiju sa strane, valjevski gledaoci očekuju makar podjednako dobru košarku, a čime će ih još organizatori obradovati, saznaćemo nakon spuštanja zavese na ovo međunarodno prijateljsko takmičenje, koje bi trebalo da postane tradicionalno.