XS
SM
MD
LG

Politika protiv Sporta

Gostujući na RTV YUeco u emisiji "Razgovor sa povodom" poznati sportski radnik Zoran Arsić uputio je mnoštvo kritika na račun maćehinskog odnosa politike i političara prema sportu i sportistima.

Arsić smatra da će nakaradnim načinom finansiranja u Republici Srbiji svaki sportski subjekat biti ugrožen u tolikoj meri da će na dnevni red doći pitanje: opstati ili nestati.

"Političari se sportom bave usput, kad imaju vremena. Ne može to više tako." - rekao je Arsić. "Sportsko društvo Crvena zvezda i Partizan troše 40 miliona evra, a kompletan sport na nivou države Srbije godišnje troši 35 miliona." Arić je rekao da nema ništa protiv što je neko dobijao više nego drugi. "Ne tražim ja da se njima  oduzme, ali tražim da svi sportski subjekti budu ravnopravni. Dajte njima i više ako treba, ali dajte i drugima isto toliko." Arsić se, takođe, zalaže za pravedne kriterijume raspodele sredstava i za oštriju kontrolu njihovog trošenja.

Kritika je u jednom segmentu bila usmerena i na račun ministra privrede Saše Radulovića koji je izdao preporuku da preduzeća izbegavaju sponzorstva i donacije. Ovo je neodgovorna izjava usmerena protiv mladih i ravna je sečenju grane na kojoj se sedi, smatra Arsić. Devijantno ponašanje mladih je u dirktno uzročno-posledična vezi zbog nebrige društva prema mladoima  i sportu.

Veći deo 50-to minutnog televizijskog nastupa Zoran Arsić je usmerio na lokalne političare i nedovoljan budžet namenjen za sport. Kako je moguće da Subotica koja je drugi grad po veličini u Vojvodini i koja se diči sloganom da je grad sportova, po izdvajanju za sport bude na začelju? Kako je moguće da je Subotica na poslednjem mestu po izdvajanju sredstava iz budžeta po broju stanovnika u proseku sa svega 315,16 dinara na godišnjem nivou? Čak i najsiromašnije Vojvođanske opštine izdvajaju više novca od Subotice, a neke opštine čak i preko 2.000 dinara.- pita se Arsić.

Za razumevanje cele priče bitno je napomenuti da su se subotički klubovi iz različitih granskih sportova, koji se takmiče u najvišem stepenu takmičenja, udružili oko zajedničkih ciljeva među kojima je i finansiranje, pa su o tome pre više od mesec dana potpisali međuklupsku Deklaraciju. 

"Samo udruženi i jedinstveni možemo da se izborimo za prava koja nam pripadaju. Nadam se da će sportisti iz drugih sredina u ovim našim problemima prepoznati i svoje probleme i da će nas podržati i slediti naš primer." - rekao je Zoran Arsić.

 

Pogledajte snimak cele emisije:

 


Napredak 7 : 0 Trijumf
Spartak 7 : 0 Novi Bečej
Mašinac 1 : 0 LASK Crvena zvezda
Požarevac 4 : 0 Jagodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Napredak 14 9 2 3 29
3 Mašinac (-2) 14 10 1 3 29
4 LASK Crvena zvezda 14 7 2 5 23
5 Požarevac 14 7 0 7 21
6 Novi Bečej 14 2 1 11 7
7 Trijumf 14 1 2 11 5
8 Jagodina (-2) 14 1 2 11 3