XS
SM
MD
LG

Ambasador SAD sa delegacijom ŽFK Spartak

Njegova ekselencija Majkl Kirbi (Michael D. Kirby), ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, priredio je u Američkom kutku, odeljenju Gradske biblioteke u Subotici, prijem kojem je prisustvovalo najuže rukovodstvo ženskog fudbalskog kluba Spartak. Bolji poznavaoci prilika verovatno nisu iznenađeni ovim gestom ambasadora koji pored svojih svakodnevnih obaveza ume da nađe vremena i da bude "ambasador sporta" ili da vreme posveti aktivnostima koje nisu strogo protokolarne.

 Ambasador Kirbi je, naime, u mladosti i sam igrao fudbal, a problematiku ženskog fudbala odlično poznaje jer je bio trenir mlađim selekcijama devojčica. Osim toga ženski fudbal je pratio i kao brižni otac jer su njegove kćerke, Ketrin i Elizabet, takođe igrale fudbal. Ambasador je odlično informisan, pa i o tome da se ekipa ŽFK Spartak nalazi na Zlatiboru na pripremama.

 Na pitanje kao se ženski fudbal u Srbiji može približiti visokom kvalitetu američkih fudbalerki, ambasador Kirbi je rekao da se za unapređenje ženskog fudbala mora više brinuti nacionalni fudbalski savez (FSS) koji treba da nađe način da se deo novca preusmeri u promovisanje ženskog fudbala.

 Polovinu ljudske populacije čine žene, a ignorisanje te činjenice predstavlja kršelje ljudskih prava i diskriminaciju. Slično je bilo i u Americi sredinom 70-ih godina, kada je ženski fudbal bio u povoju - rekao je Ambasador Kirbi. Novac se ipak morao ravnomerno rasporediti, bez obzira što je muški fudbal (misli se na američki fudbal) izuzetno skup sport, a uz to je i privilegovan. Posledica je bila gašenje nekoliko klubova američkog fudbala, ali je zato kvalitet ženskog fudbala danas u svetskom vrhu.

 


Fotografija: Dejan Vuković

 


Napredak 7 : 0 Trijumf
Spartak 7 : 0 Novi Bečej
Mašinac 1 : 0 LASK Crvena zvezda
Požarevac 4 : 0 Jagodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Napredak 14 9 2 3 29
3 Mašinac (-2) 14 10 1 3 29
4 LASK Crvena zvezda 14 7 2 5 23
5 Požarevac 14 7 0 7 21
6 Novi Bečej 14 2 1 11 7
7 Trijumf 14 1 2 11 5
8 Jagodina (-2) 14 1 2 11 3