XS
SM
MD
LG

Grad traži rešenje za Mašinac

Na spisku klubova koje Grad Niš finansira tokom 2014. godine nema Ženskog fudbalskog kluba Mašinac, najtrofejnijeg kolektiva u gradu. Nakon sastanka Uprave Mašinca i predstavnika Grada rešenja još nema.

Na sednici Gradskog veća saopšteno je da će Grad Niš podeliti 53 miliona stimulativnih sredstava za 17 sportskih organizacija u gradu, a na listi, upoređujući ranije godine, nema Mašinca, koji se takmiči u najvišem rangu u ženskom fudbalu.

Mašinca nema ni na listi klubova koji će dobiti redovna sredstva od Grada, a razlog je, kako je rekao Milan Pešić, član Gradskog veća zadužen za sport, "jer je račun Mašinca duži vremenski period bio u blokadi".

Predstavnici Grada i Fudbalskog kluba Mašinac održali su danas sastanak na kom su članovi ovog kolektiva pojasnili kako je došlo do blokade.
- Imali smo sastanak, objasnili smo gde je ispao taj problem i odakle ta blokada i kakve su opcije za probleme kluba, mi smo više puta na to upozoravali. Suština je da blokada realno nije 7 miliona, već oko 600.000 dinara. Mi imamo poresku blokadu za koju imamo rešenja da se deblokiramo. To ide sporo, u toku smo dokazivanja i ostatka da ne postoji - kaže Perica Krstić, šef stručnog štaba i "alfa i omega" Mašinca.

Račun Mašinca, prema podacima Narodne banke Srbije, u blokadi je na 7,2 miliona dinara. Blokada je neprekidna od 16. januara 2013. godine.

- Ova blokada traje jer smo čekali da nam Grad isplati obećana sredstva od 2 miliona za vodu i struju kada su igrali Radnički i Sinđelić kod nas. Da smo imali te pare, ne bismo imali te finansijske probleme i blokadu. Sve se izdešavalo kada je Preduzeće za puteve otišlo u stečaj, pa smo izgubili sponzora i nismo mogli da naplatimo sva potraživanja u odnosu na njih - dodao je Krstić.

Prema rečima Krstića, Grad je isplatio sav novac koji je bio namenjen za Mašinac za 2013. godinu.
- Nismo znali kada smo podnosili zahtev da ne smemo to da radimo, a da smo to znali, signalizirali bismo i videli kako da rešimo problem. Možda bismo tada rešili, kada je bila manja blokada. Dali su nam da podnesemo zahtev, pa su nam posle tri meseca rekli da to ne smemo. Imali su naše pismo da smo u blokadi i da tražimo pomoć - ističe Krstić.

 

mašinac
Kolektiv Mašinca; foto: facebook.com/zfkmasinac

 

Prema Zakonu o sportu račun kluba ne sme biti u blokadi kada se prebacuje novac iz gradskog budžeta.

Da li je nedovoljna komunikacija između vlasti i predstavnika uprave kolektiva ili nešto drugo razlog, ali nastao je veliki problem.
- Mi smo upozoravali, a Sportski savez je radio edukaciju kako se koriste budžetska sredstva. Svi klubovi koji dobijaju sredstva iz budžeta Grada moraju da imaju reviziju na 3 meseca. Sigurno je Mašincu od strane Uprave za sport sugerisano da mora biti van blokade. Nisu u blokadi 2,3 ili 5 dana, oni su u blokadi jedan duži period. Koristili su sredstva od Grada preko budžetskog računa u trezoru. Da li je problem do njih, mislim da verovatno jeste - rekao je Milan Pešić, član Gradskog veća zadužen za sport.

Danas su predstavnici Mašinca bili na sastanku sa Milanom Pešićem iz Gradskog veća, a konkretno rešenje nije pronađeno.
- Predlog je da gradsko rukovodstvo nađe neko rešenje i mogućnost da Mašinac nastavi takmičenje. Do kraja nedelje ćemo znati šta je šta. Na našem Upravnom odboru je da reši kako da klub izađe iz blokade, a iz Grada su rekli da su spremni da nam pomognu i pruže podršku - ispričao je Perica Krstić.

Rešenje za ovaj klub, koji je 24 puta bio prvak države i 15 puta pobednik Kupa, mora da se pronađe, a neka ovo posluži samo kao upozorenje da saradnja između Grada i klubova mora biti bolja.

Mašinac se trenutno takmiči u Superligi za fudbalerke gde posle 11 kola zauzima 4. mesto na tabeli sa 20 bodova. Posle zimske pauze Mašinac će 22. marta dočekati ekipu Trijumfa.


Napredak 7 : 0 Trijumf
Spartak 7 : 0 Novi Bečej
Mašinac 1 : 0 LASK Crvena zvezda
Požarevac 4 : 0 Jagodina
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Spartak 14 14 0 0 42
2 Napredak 14 9 2 3 29
3 Mašinac (-2) 14 10 1 3 29
4 LASK Crvena zvezda 14 7 2 5 23
5 Požarevac 14 7 0 7 21
6 Novi Bečej 14 2 1 11 7
7 Trijumf 14 1 2 11 5
8 Jagodina (-2) 14 1 2 11 3