XS
SM
MD
LG

Dok sam štitio FSRS, drugi se bogatili

Oduvijek se znalo da su "ljudi u crnom" bar na ovim prostorima imali značajnu ulogu u kreiranju važnih fudbaslkih događaja, bilo da je riječ o tituli, Evropi, borbi za opstanak, od najelitnijeg ranga, pa sve do opštinskih liga. Ponekad, ali dosta stidljivo, informacije su curile, a pojedinci koji bi se oteli kontroli bili su stavljeni na stub srama, ali kako su dolazili u žižu javnosti, tako su i zaboravljani. Jedan od onih koji je odlučio da progovori, i otvori dušu za "Narodne" jeste i Duško Vujičić. Fočak koji je prvo imao besprijekornu sudijsku karijeru, a kasnije je dogurao i do predsjednika Sudijskog komiteta FSBiH. Vođen i viđen istinom, teško se mogao oduprijeti novom valu, i zbog toga već tri godine nema ga u fudbalu! Progovorio je o mnogim stvarima koji će sasvim sigurno uzburkati javnost RS, pogotovo sudijski segment.



Kako ste postavljeni u sudijski komitet FSBiH ?
- Poslije svega što se dešavalo sa Radišom Vrhovcem, predsjednik Mile Kovačević predložio je mene na njegovo mjesto. Dogovor je bio  da poslije isteka mog mandata u komitetu vratim se na mjesto kontrolora u Premijer ligi. Kovačević je insistirao narodskim jezikom pripazim srpske klubove i zaštitim njihove interese. Isto tako da pripazim i sudijski kadar, a prioritet je da svi naši klubovi ostanu u eliti, kao i sudije na listi.  

Tu počinju vaše muke ?

- Prvi zadatak imao sam da zaštitim Dragana Skakića iz Gradiške koji je dobio negativnu ocjenu na utakmici Slavija - Sarajevo (1:0). Za loše suđenje on je dobio ocjenu  6.9, a ja sam to uspio podići na 7.4 što mu je omogućilo da ostane na Premijer ligi. Taj sastanak je trajao nekoliko sati, a protiv te odluke bili su svi, jer je Sarajevo pritiskalo sa svih strana.  Poslije mučnih razgovora uspio sam mu povećati ocjenu, on je ostao na listi, gdje se i danas nalazi.

Umjesto da vam zahvali, Skakić nastavlja gledati samo svoj interes ?
- Da. Te sezone Laktaši su imali katastrofalnu jesen i dosta su zaostajali za ekipama koje su iznad crte. Analaizirao sam kako im "pomoći". Ključ je bio u Trebinju, sedam kola prije kraja šampionata, gdje je Leotar igrao sa Zvijezdom. Pobjedom domaćina, Leotar bi i matematički osigurao opstanak, a kasnije su im dolazili i Laktaši, a s druge strane gurnuli bi Zvijezdu u neugodnu situaciju. Za taj meč odredio sam Dragana Skakića, prije svega zbog činjenica da dolazi iz istog područnog saveza odakle su i Laktaši. Da skratim priču, meč je završen 1:1, a ja sam prisustvovao utakmici gdje, sam stekao dojam, kao i mnogi koji su sjedeli sa mnom da Skakić nije imao želje, volje, hrabrosti da Leotar pobijedi. Odmah poslije meča dobijam informaciju da se Skakić prije utakmice sastao sa predstavnicima Zvijezde u Buni. To ne mogu tvrditi, ali kasniji rasplet je to dokazao.

Šta se dalje događa ?

- Skakić već sutradan zove i traži da ga delegiram na utakmicu sljedećeg kola Zvijezda - Travnik!  Svima je jasno šta to znači. Kategorički sam odbio, iako je insistirao da baš on ide u Gradačac. Eto, tako su se branili interesi srpskog fudbala.

Sukob se nastavlja i dalje ?
- Završnica šampionata BiH malog fudbala igrala se u Foči. Delegirao sam Novu Panića i Dragana Skakića. Odredio sam da sude po jednu utakmicu, Skakić finale, a Panić otvaranje. Međutim, Skakić je tražio obje! Ubjeđivao me da promijenim odluku, ali ostao sam pri svom stavu. On je nakon toga demonstrativno napustio Foču i otišao za Gradišku.

Kao da nema kraja njegovim zahtjevima ?
- Igraju Kup utakmica Slavija i Sloboda Tuzla. U to vrijeme u razgovorima sa čelnicima Slavije stekao sam utisak da se nalaze u nemilosti FSRS.  Energično to negiram. Slavija je pobijedila u prvom meču 2:0, a za revanš u Tuzli prišao mi je Sejo Kulović i  insistira  da sudi Dragan Skakić! Poznavajući bliske odnose Kulovića i Slobode začudio sam se tom prijedlogu. Naravno da nisam delegirao Skakića. Druga trojka je odradila utakmica, Slavija je poražena sa 1:0, ali je prošla dalje. Poslije tog meča nastaje velika medijska hajka na mene.  To je trajalo nekoliko mjeseci. Nedugo potom mijenja me Dragan Banajc, ali iskreno rečeno nije mi to teško palo, jer sam se nagledao svega, a najviše borbe za svoje džepove. Od srpskih interesa nije bilo ništa, izuzev priče po novinama.  

Želja je bila da se vratitite na mjesto kontrolora na Premijer ligi ?

- Uskoro je došlo vrijeme da se predlažu liste. S obzirom da sam se sa Radoslavom Kaporom dogovorio da kada završim svoj mandat u Komitetu da se vraćam na listu mislio sam da neće biti problema.  Kada sam vidio da me nema,  iznenadio sam se.  Moj prijatelj Radislav Kunačina ubjeđivao me da ostanem, obećavši da ću ja sledeće godine doći na red. S obzirom da smo veliki prijatelji, povjerovao sam mu. Ostao sam na listi Prve lige RS. Došla je druga godina, i dva dana uči određivanja novih lista, nazvao me sekretar Područnog saveza u Trebinju Vlado Komlen, poručivši mi: "Dule, zvao me Kapor, dijete mu je bolesno, on hoće da ostane na Premijer ligi, jer trebaju mu pare za operaciju". Nisam se usprotivio, ustupio sam mu mjesto. Čak sam poručio ako treba i ja ću finansijski pomoći. Došla je i treća godina. Sudijska komisija je donijela odluku ko može, a ko ne može na listu.  Između ostalih ni Kapor nije ispunjavao uslove. Donijeta je odluka da ja zamijenim Kapora. Tako je sve bilo do usvajanja liste u Sarajevu.  Međutim, slijedi poziv Vlade Komlena. "Dule, imamo ogormnih problema u savezu. Kandidat za gradonačelnika Slavko Vučurević naredio je da niko ne može biti na listi, ako nije iz Trebinja. Navodno, Vučurević je želio Bratića, ali on ne ispunjava uslove, ja nisam iz Trebinja, i na kraju opet Kapor. Razočaran u sve, na prvom sastanku sudijske komisije saopštio sam da napuštam fudbal. Tako je i danas.

Poznato je da tvrdite da Kapor nema validnu dokumentaciju ?
- Bio sam član sudijske komisije FSRS i  imao sam u rukama kompletnu papirologiju i  uvjerio sam se da Kapor nema validnu dukumentaciju za saveznu kategoriju. Tražio sam od  FSRS da mi omoguće da vidim tu dokumentaciju, onu koju imam i ja, a kakva je propisana. Do danas nisam dobio nikakav odgovor. Unajmio sam advokata da dođem do pravde, a pisaću i pismo FIFA i UEFA.

Problema ima i u vašoj regiji ?

- Poručio bi čelnicima FSRS da ukoliko žele da na području Foče, Višegrada, Rogatice, Čajniča, Kalinovnika, Miljevine i Ruda imaju fudbalske kadrove, moraće nam dozvoliti da osnujemo Područni savez Drinskog regiona !  Ovo sada više nije PFS Hercegovine, već Trebinja, jer iz ovog grada stiže 95 odsto kadrova.  Uzmite liste i biće vam sve jasno. Ako se ovako nastavi Drinski region uskoro neće imati ni jednog sudiju, delegata ili kontrolora.

Na kraju, zamjerate li nešto onima koji su odlučivali o svemu ?

- Želim da poželim svim onima koji su doprinijeli da donesem ovakvu odluku, puno sreće u životu, zdravlja njima i njihovim porodicama, ali mirnu savjest, e to ne mogu i da hoću!